Českotřebovský deník 223/2019 (9/8)  
Jubilejní 10. Svinnský Iscarex kros: Vítězem Ladislav Kučera (Iscarex

Na trati 5,4 km (6 okruhů) startovalo 39 mužů a 27 žen, dalších 21 závodníků v "lidovém" běhu pro příchozí na 2700 metru (3 kola). Traťový rekord nepadl. Stále jej drží z roku 2014 Radek Hübl časem 18:14. letos dosáhl vítěz kategorie mužů Ladislav Kučera času 18:53. Nejrychlejší ženou byla Lucie Portyšová v čase 25:09. Také zde nebyl rekordní čas Táni Metelkové 20:56 z I. ročníku závodu v roce 2010  překonán. Reportáž připravujeme na sobotní vydání
 
Nový ročník  CHL 2019/2020 klepe na dveře

  • Zimní stadion má opět funkční ledovou plochu a některé týmy již zahájily tréninkový proces. Rozběhla se také plánovaná soustředění. Nový ročník CHL má již připraveno konečné znění soutěžního a organizačního řádu, odkazy jsou dále uvedeny.. Řády se v podstatě nezměnily. Je zde pouze doplněno ustanovení o hostujícím brankáři. Cena za pronájem ledu a poskytovaných služeb se změnila pouze o 25,- Kč na zápas a tým. Výsledná cena je počítána jako v minulosti je tvořena startovným, odehráním zaručeného počtu zápasů což je 22, následný případný zápas navíc je řešen 50 % cenou. Vše je popsáno v organizačním řádu. Dodatek, který se zabývá problematikou trestů hráčů bude beze změn. Los soutěže bude zveřejněn v polovině srpna 2019.
  • Organizační řád CHL najdete ZDE    Soutěžní řád nového ročníku CHL najdete ZDE

  • Kraj zve 121 tabulemi u silnic na 47 turistických cílů

    Pardubický kraj podporuje informovanost turistů na svém území také rozmísťováním velkých hnědých tabulí u silnic I. tříd (IS23). V současné době 121 těchto tabulí zve na 47 významných turistických cílů. Také letos přibyly nové.
    V poslední době se nám podařilo umístit tabule, které zvou na památkovou rezervaci Pardubice, městské památkové zóny Svitav, Ústí nad Orlicí a Jablonného nad Orlicí, na muzea obuvi a kamene ve Skutči, vojenství v Králíkách a hipologické ve Slatiňanech, zámek Choceň, kostel v Klášterci nad Orlicí a další zajímavé cíle,“ říká radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný.
    K výrobě a umístění tabulí IS 23 je nezbytné dodržovat postup daný metodikou, kde je prvním krokem zařazení objektu do seznamu, který je každoročně aktualizován. Turistické cíle navrhuje kraj ve spolupráci s Ministerstvem kultury, Ministerstvem dopravy, Ředitelstvím silnic a dálnic a Českou centrálou cestovního ruchu. Tabule s významnými kulturními a turistickými cíli se umísťují podél silnic 1. třídy, dálnic a rychlostních komunikací. „Začátkem léta přibylo na seznam nové turistické lákadlo - Země Keltů v Nasavrkách. Předpokládám, že nejdéle na příští turistickou sezónu se nám podaří vyznačit v terénu i tento keltský skanzen,“ dodává radní Živný.
    Mapa umístění IS 23 v terénu je zveřejněna na webu Pk https://www.pardubickykraj.cz/turisticke-oblasti-pardubickeho-kraje.
     

    Hledáme brigádníka, nejlépe důchodce, na údržbu zahrady u firmy SIGAS-CZ s.r.o.,
    U Koupaliště 605, Česká Třebová. Bližší informace poskytneme na tel. 465 533 028.

     
    Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí
    se sídlem: Ústí nad Orlicí, Smetanova 838, PSČ 562 01
    nabízí vzdělávání v akreditovaných kvalifikačních kurzech:

    Kvalifikační kurz – SANITÁŘ - 180 hodin
    Termín konání kurzu: 7. 10. – 6. 12. 2019
    Cena kurzu: 7500,- Kč
    Kvalifikační kurz – PRACOVNÍK V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH - 164 hodin
    Termín konání kurzu: 18. 11. 2019 – 30. 1. 2020
    Cena kurzu: 7500,- Kč

    Přihlášky přijímáme poštou nebo elektronicky.

    Adresa školy:  Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí, Smetanova 838, Ústí nad Orlicí, PSČ 562 01                    
    Bližší informace a přihlášky naleznete na webových stránkách školy www.szsuo.cz

    Nový povrch silnice v Moravském Karlově

    V Moravském Karlově, který je místní částí Červené Vody, byly ve čtvrtek dopoledne za účasti hejtmana Martina Netolického a náměstka hejtmana Michala Kortyše otevřeny opravené úseky silnice III/31230 a III/31234 po hranici s Olomouckým krajem. Celková cena opravy úseku o celkové délce 2,3 kilometru byla po soutěži necelých 13,4 milionu korun bez DPH.
    „Silnice na Králicku jsou dnes ve velmi dobrém stavu, což se týká nejen silnic druhých tříd, ale také třetích tříd. Nyní se proto více soustředíme na oblasti, kde je podinvestovanost daleko větší, jako například Svitavsko nebo Hlinecko. V rámci této investice za necelých 13,5 milionu korun navazujeme na investici do silnice v okolí průmyslové zóny v obci, která byla opravena před necelými dvěma lety za 11 milionů korun i s finančním přispěním obce a místních podnikatelů. Podařilo se nám tak opravit 3,5 kilometru silnice až na hranici s Olomouckým krajem, která sice nepatří mezi nejfrekventovanější pro osobní dopravu, ale využívají ji v hojné míře právě podnikatelé v oblasti, ale také turisté a cyklisté navštěvující tuto lokalitu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Výsledné dílo si prohlédl také náměstek hejtmana Michal Kortyš. „Vždy vypadá špatně, když je silnice opravená pouze na straně jednoho kraje a při přejetí mezikrajské hranice se vracíme o desítky let zpět. Poté, co Olomoucký kraj opravil silnici na svém území, chtěli jsme, aby byl koberec souvislý také u nás,“ uvedl Kortyš a přiblížil rozsah oprav. „Nejprve jsme odfrézovali stávajících asfaltovou vrstvu, provedli recyklaci za studena a následně jsme položili nové asfaltobetonové vrstvy. Součástí je samozřejmě také reprofilace odvodňovacích příkopů, svislé a vodorovné dopravní značení a osazení zádržného systému. Práce jsme začali v dubnu a hotovo bylo v polovině července,“ řekl Kortyš.