Českotřebovský deník 224/2019 (10/8)
HLASUJTE PRO MŠ U KOUPALIŠTĚ

Jde o hlasování ve vyhlášení soutěži Stavba roku 2019, do které je nominováno 28 staveb v našem kraji.
Více zde: https://stavbaroku.pardubickykraj.cz/news/hlasovani-o-ceny-verejnosti/
 
ZÁSAH HASIČŮ V RUDOLTICÍCH

Zásah byl potřebný i když se naštěstí nejednalo o hašení požáru.
V pátek 9.8. když jsem šla připravit prohlídku objednané skupiny jsem u římsy v druhém patře Zámečku viděla doslova mrak včel. Celé léto když pracuji v prvním nebo druhém patře tam včely létaly v místnostech a u oken, někdy děti nebo návštěvníci,kteří mají alergické reakce na štípnutí doslova z místností utíkali, když tam létalo více včel.
V římse pod oknem včely sídlí už delší dobu, nikdy jich ale nebylo tolik jako letos.Když jsem uviděla tu spoustu včel létajících kolem škvíry, kde se usídlily, rozhodla jsem se zavolat na č.150, jestli by bylo možné s tím něco udělat. Protože římsa je ve výšce přes 15 metrů, nikdo jiný než hasiči s výsuvnou plošinou se tam nedostane. Když jsem vysvětlila, že včely létají i do místností kde se jich pak děti i alergici bojí, a že je jich tam letos moc, tak za chvíli hasiči opravdu přijeli. Mezi tím se sice to doslova mračno včel, které se mi bohužel nepodařilo vyfotit zmenšilo, protože už zalétly dovnitř, ale bylo stále vidět, že jich tam je jistě hodně.
Osádka prvního auta přivolala druhé auto s výsuvnou plošinou, z které pak aplikovali do škvíry s včelami likvidační prostředek. Protože plošina se dá vysunout do výšky 30 metrů, poprosila jsem, jestli by bylo možné  zkontrolovat také podobnou prasklinu  v římse až pod střechou, ale naštěstí už je to na včely moc vysoko a nesídlí tam. To jsem si mohla zkontrolovat osobně, protože mi umožnili se na plošině podívat i na střechu, kam jinak ze země není dobře vidět, kde jsme zjistili, že je větrem stržená jedna taška z okraje. Pohled z výšky 30 metrů na Zámeček kde 12 let provázím a jeho okolí byl opravdu zajímavý.
Chtěla bych i touto cestou poděkovat za zásah,který byl pro bezpečnost návštěvníků i kolem hrajících si dětí potřebný i za tento nečekaný ale krásný zážitek při pohledu z ještě větší výšky než z oken v třetím patře..
S vděčností Krasava Šerkopová dobrovolná kastelánka a průvodce na Novém zámku u Lanškrouna
 

Dvě výstavy v Galerii Pod radnicí a v ústeckém Kulturním domě otevřeny           


Vernisáží byl v pátek 9. srpna zahájen 23. ročník tradiční výstavy ÚSTECKÝ SALON 2019. Klub přátel umění obnovil tradici ústeckých salonů v roce 1997 a navázal tak na akce konané v našem městě na konci 40tých let minulého století. V Galerii pod radnicí letos svou tvorbu vystavuje celkem 46 umělců z toho 42 členů Klubu přátel umění. Vystaveno je na sto prací, mezi kterými nechybí malby, akvarel, pastel, kresby tuší, tužkou, perokresby, koláže, krajka, kovaná plastika a řada dalších technik. Vystavující umělci jsou nejen z našeho regionu, ale také z řady míst po celé republice. Výstavu můžete v Galerii pod radnicí navštívit denně mimo pondělí až do 30. srpna.

Tak dobře navštívenou vernisáž, jako byla v pátek 9. srpna můžeme v České Třebové jen závidět.  U nás bývala také účast na salonech velká, pokud vystavovali "naši" třebovští umělci, nebo výtvarníci z regionu. Vystavují-li  však "neznámí" výtvarníci z dálky,  je logicky zájem veřejnosti menší, zvláště, neexistuje-li tak dobrý spolek, jako je "Klub přátel výtvarného umění v Ústí nad Orlicí".

Navíc byla den před tím ve čtvrtek 8. srpna otevřena v Kulturním domě v Ústí n.O: další výstava. Jde o 21. ročník výstavy výtvarného umění. Letos zde svá díla vystavuje 41 umělců nejen z Ústí nad Orlicí a našeho regionu, ale z celé republiky. Výstava je  prodejní. O doprovodný program při vernisáži se postarala Taneční škola Šárky Prossové.  Tato výstava v Kulturním domě je otevřena celý jeden měsíc až do 9. září ve všední dny od 10 do 13 hodin a od 14 do 17 hodin a o víkendu od 14 - 17 hodin.


Týdny pro duševní zdraví také u nás v České Třebové

Již za měsíc začínají Týdny pro duševní zdraví - východní Čechy, které každoročně do měst v Pardubickém a Královéhradeckém kraji přináší osvětu v oblasti duševního zdraví prostřednictvím kulturních akcí. V České Třebové přinesou interaktivní přednášky do škol. V nedalekém Ústí nad Orlicí vystoupí Simona Babčáková s divadelním představením One human show, život, vesmír a vůbec…
Týdny pro duševní zdraví probíhající ve východních Čechách od 16. září do 24. října nabízejí pestrý program a možnost prožít nevšední zážitky a spoustu zábavy, zároveň se vzdělat v oblasti duševního zdraví a podpořit tak dobrou věc.
Konkrétně v České Třebové sociální pracovníci přiblíží studentům gymnázia téma duševního zdraví zábavnou a interaktivní přednáškou.
Z akcí v našem okolí si nenechte ujít hlavní hvězdu Týdnů pro duševní zdraví, Simonu Babčákovou, která se svou One human show vystoupí 24. 9. v Roškotově divadle od 19 hodin. Přijďte si užít divadelní večírek s nadsázkou a bez cenzury vedoucí k zamyšlení nad tématy a souvislostmi, o kterých se příliš často nemluví. Vstupenky můžete zakoupit v síti Ticketportal.
 
Další informace a kompletní program i pro další města ve východních Čechách naleznete na FB.com/Tydny.pro.dusevni.zdravi či na www.pdz.cz/tydny-pro-dusevni-zdravi.html. Těšíme se na vaši účast.

Hledáme brigádníka, nejlépe důchodce, na údržbu zahrady u firmy SIGAS-CZ s.r.o.,
U Koupaliště 605, Česká Třebová. Bližší informace poskytneme na tel. 465 533 028.

Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí
se sídlem: Ústí nad Orlicí, Smetanova 838, PSČ 562 01
nabízí vzdělávání v akreditovaných kvalifikačních kurzech:

Kvalifikační kurz – SANITÁŘ - 180 hodin
Termín konání kurzu: 7. 10. – 6. 12. 2019
Cena kurzu: 7500,- Kč
Kvalifikační kurz – PRACOVNÍK V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH - 164 hodin
Termín konání kurzu: 18. 11. 2019 – 30. 1. 2020
Cena kurzu: 7500,- Kč
Přihlášky přijímáme poštou nebo elektronicky.
Adresa školy:  Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí, Smetanova 838, Ústí nad Orlicí, PSČ 562 01
  Bližší informace a přihlášky naleznete na webových stránkách školy www.szsuo.cz

O ústecké pouti zaparkujete v Ústí zdarma

Od 13. do 19. srpna 2019 bude z důvodu konání 94. Ústecké staročeské pouti parkování na všech placených parkovištích ve městě ZDARMA, kromě Mírového náměstí. Letos poprvé budou pouťové atrakce, stánky a bohatý doprovodný program v prostoru parku Kociánka a v zahradě Hernychovy vily.
Ve termínu od 12. sprna, od podvečerních hodin, do 19. sprna, bude zcela uzavřen průjezd Kociánkou tzn. ulicí Smetanova.
V rámci letošní pouťi budou připraveny tradiční i dobové pouťové atrakce, stánky s občerstvením a s pouťovým zbožím, dětská divadélka, výstavy, ukázky řemesel, tenisový turnaj, atletický mítink, pouťová zábava, a další aktivity.
Litomyšl na Wikipedii!

To je záměr několik tvůrců a fotografů největší internetové encyklopedie Wikipedie. Během 23. až 25. srpna se sejdou v Litomyšli, aby zde intenzivně pracovali na článcích o historii i současnosti města, jeho památkách, osobnostech, ale i zajímavostech z okolí. Litomyšl byla totiž pro letošní rok zvolena tzv. Wiki  Městem.  Snahám na uplatnění může pomoci i veřejnost, proto vznikla také výzva pro občany. Ve veřejnosti je spousta dobových i aktuálních fotografií, knih, plakátů.... Velmi vítané je i zapojení místních institucí.
Událost bude možné osobně navštívit Coworkingovém centru na Zámeckém návrší, kde budou mít wikipedisté své zázemí. Záštitu nad akcí potvrdil starosta města Daniel Brýdl.  WikiMěsto organizuje spolek Wikimedia Česká republika (www.wikimedia.cz).
Záměr to může být chvályhodný a jistě je možné jej využít jako inspiraci třeba i pro Českou Třebovou. Vyčkejme na to jak se akce v Litomyšli projeví v reálu....
 Zatím se mi zdá heslo Česká Třebová zpracované poměrně pečlivě. Vylepšení jistě možné je, ale to by bylo možné napsat o každé publikaci.  Akce Wikiměsto zatím nemá velkou tradici, mezi Wikiměsty najdeme např.  Kopřivnici, Litovel, Broumov, Kadaň, Přibyslav, Hustopeče nebo Mariánské Lázně.  Vždy šlo  především o propagaci města na webu, která je stále účinnější. (mm)