Českotřebovský deník 233/2019 (25/8 )
Piknik v Javorce 2019

Fotografie Martina Šebela navozují atmosféru, více v samostatné reportáži zítra.

 


Nabízím k prodeji byt 1+1 v lukrativní oblasti na Parníku, součástí bytu je prostorný balkón, umístěný v mezipatře - uzamykatelný. V blízkosti přes silnici se nachází, market Lidl, autobusové zastávky, dále cca dvě minuty chůze je Kaufland, Tesco, obchodní centra, lékárny. Nízké měsíční náklady


Vizualizace protihlukových stěn ve Slovanské a Tykačově ulici

Nejde o definitivní řešení, ale první návrhy z dílny projektantů SUDOPU Brno, které dávají představu o vlivu stěny na provoz na zmíněných komunikacích. Stěny jsou 3 metry vysoké nad úroveň komunikace, mají navržen jistý způsob ozelenění a  konkrétní řešení by bylo dále domluveno s městským architektem. Ve Slovanské ulici  (na výše uvedených snímcích) mají být stěnou dlouhou cca 100 metrů chráněny tři nemovitosti, které mají vypočteny nadlimitní hodnoty hluku, majitelé nemovitostí by dali přednost náhradnímu způsobu řešení pomocí individuálních stavebních úprav domů. To však musí schválit i hygiena a žádost majitelů bude muset být stvrzena ověřenými podpisy. Stavební úpravy domů obsahují nejen výměnu oken, ale také úpravu vzduchotechniky, tedy nepřímé větrání objektu. V Tykačově ulici jde o nadlimitní hluk u více domů, zde individuální opatření nepřipadají v úvahu.   SUDOP také vypočetl, že postavení stěn nedojde ke zhoršení osvětlení v přízemních bytech.    Vizualizaci protihlukových stěn v Tkalcovské ulici uvedu zítra.

 

JAK SE ZMĚNÍ  HRÁČSKÝ KÁDR HC KOHOUTI


Přípravu na ledě, která odstartovala víkendovým tréninkovým kempem v domácím prostředí, zahájili Kohouti v pátek 23. srpna. Kempu se zúčastnilo 18 hokejistů, tři hráči se omluvili.
„Při posílení mužstva jsme se rozhodli vsadit na zkušenost a kvalitu. Právě pro to budou dres Kohoutů oblékat obránce Aleš Holík a útočník Lubomír Korhoň, kteří mají bohaté zkušenosti z vyšších soutěží,“ sdělil 25. srpna, těsně před uzávěrkou tohoto čísla Českotřebovského Zpravodaje, manažer Vladimír Vaněk a vzápětí dodává: „Plánujeme příchod několika dalších hráčů, jejichž jména zveřejníme až ve chvíli, kdy bude všechno jasné.“
ZMĚNY:

Příchody
Obránci: Aleš Holík (Šumperk).
Útočníci: Lubomír Korhoň (Kometa Brno).

Odchody
Obránci: Tomáš Pražák, Jan Škvor, Michael Šimončič.

Útočníci: Jan Krejza, Matěj Štefka, Michael Schejbal, Ondřej Dořák.

 

České tajemno – Arnošt Vašíček


11. 9. 2019

Srdečně zveme všechny fanoušky tajemna, záhad a neuvěřitelných objevů na přednášku spisovatele a záhadologa Arnošta Vašíčka České tajemno.

ČESKÉ TAJEMNO:  Neuvěřitelná fakta, tajemné nálezy, překvapivé hypotézy

Dějiny jsou plné událostí, které se navzdory vědeckému zkoumání doposud nepodařilo uspokojivě vysvětlit, a které nás provokují svou tajemností. Záhadné archeologické nálezy i podivné záznamy v kronikách naznačují, že minulost je daleko vzrušivější, než si vůbec dovedeme představit.

Arnošt Vašíček představuje nejtajemnější domácí záhady z nové knihy a připravovaného televizního cyklu.

Hrad svatého grálu – Prokletá hrobka – Skrytá tvář zlatodějů – Šokující objevy – Po stopách mágů –– UFO útočí – Tajemství homunkulů – Na vlnách podivna – Vládci blesků – S přízraky v patách…

Akce se koná ve středu 11. 9. 2019 od 18 hodin v 1. patře knihovny. Vstupné 50 Kč.

 

Dřevojas Svitavy podniká v Rusku


Významným českým investorem v Kalužské oblasti je společnost Dřevojas Svitavy, která ve městě Kirov, přibližně 300 kilometrů od Moskvy, vlastní společnost Centr Keramika vyrábějící keramická umyvadla značky Dreja. V rámci své cesty do Ruska navštívila závod této společnosti také delegace Pardubického kraje, města Pardubic, společnosti EBA a českého velvyslanectví v Moskvě. Společnost nyní jedná o rozšíření svých výrobních kapacit a možnosti výroby celého nábytku přímo v Rusku.

„Svitavský Dřevojas, který je významným výrobcem koupelnového nábytku a keramických umyvadel, se zařadil mezi úspešné české investory v Rusku. V Kirově plánuje navíc další rozvoj svého podniku, a proto jsme chtěli podpořit právě podnikatele z našeho regionu. V rámci jednání s vicegubernátorem Kalužské oblati a ministrem ekonomického rozvoje jsme domluvili, že firma získá přímo v Kirově pozemky a podporu pro další výrobní haly. To jim umožní nejprve montovat a následně i vyrábět koupelnový nábytek přímo v Rusku,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

V Kirově se však nemusí jednat o jediného českého investora. „Obdrželi jsme od ruské strany nabídku na vytvoření průmyslové zóny za velmi výhodných podmínek pro další české investory. Vzhledem k rozvoji pivovarského průmyslu je zde poptávka například po sladovně nebo závodu na pivní lahve. Mohlo by se jednat o velkou příležitost pro české investory, a proto budeme chtít s agenturou Czech Invest tuto nabídku dále rozvíjet,“ řekl hejtman.