Českotřebovský deník 236/2019 (28/8)
Vychází zářijové číslo Českotřebovského zpravodaje

 Obvyklé rubriky, navíc především program kurzů Univerzity třetího věku a přihláška. Titulní stránka navazuje na úvodník, ve kterém ze které je všem jasné, že se bud jednat o začátek školního roku. Ve středu 28/9 byla provedena distribuce ve městě Česká Třebová, ve čtvrtek bude provedena v obcích v okolním regionu. Distribuce do schránek abonentům proběhne do soboty. 
 
Změna prodeje Českotřebovského zpravodaje na Parníku

Od 29. srpna je uzavřena cukrárna a kavárna Staré časy, ekonomicky nebylo možné provoz dále udržet. Jako náhradní místo prodeje Českotřebovského zpravodaje je nyní (prakticky za rohem) VINOTEKA vedle prodejny TESCOMA. Je otevřena mimo neděle denně dopoledne i odpoledne a prodej zpravodaje byl zahájen včera 28. srpna odpoledne samoobslužným způsobem. Zajistit další lokalitu pro prodej na Parníku je obtížné.
 
Nohejbalový turnaj Skuhrov 17. 8. 2019

Také v letošním roce uspořádalo SDH Skuhrov tradiční nohejbalový turnaj trojic. Klání se zúčastnilo 5 družstev. V čestném a sportovním zápolení zvítězilo družstvo „Truby“ z České Třebové, na druhém místě tým „Lachouti B“ z České Třebové a třetí skončil domácí juniorský tým „ Srnka napůl“. Poděkování patří všem zúčastněným, pořadatelům, SDH Skuhrov. Zvítězil dobrý sport, přátelská atmosféra a tak příští rok znovu. (P.Fric. Fotografie se  kliknutí zvětší)

Rádio Orlicko = projekt, který nemá v ČR obdoby

"Jsme regionální rozhlasová stanice, která je tvořena ze 100% pouze dobrovolnickou činností a prácí ve volném čase a nocích. Na začátku roku 2019 jsme přesunuli náš jediný vysílač z města Ústí nad Orlicí na vrchol Andrlova chlumu u Ústí n/O. Nyní pokrýváme signálem téměř 100 tisíc obyvatel. Vysíláme i v systémech kabelové televize a internetu.  Rádi bychom projekt rádia posunuli zase o úroveň výš, což nebude možné bez podpory měst v regionu." Redakce Rádia Orlicko chce dále rozšířit spolupráci i s městem Česká Třebová. Jistě mohou vzniknout nové záměry a projekty....Nabízí se docela zajímavá spolupráce s Českotřebovským deníkem na internetu....

Línek: Nová památka UNESCO musí mít udržitelnou strategii návštěvnosti

Při červencovém zapsání Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na seznam památek UNESCO dostali nominanti několik podmínek od poradního orgánu ICOMOS. Jednou z nich je vypracování solidní strategie návštěvnosti, která uchrání tento statek od enormního nárůstu individuální automobilové dopravy.
Ke stanovení zadávacích podmínek strategie se tento týden sešla pracovní skupina pro cestovní ruch. „Počítáme s tím, že se počet návštěvníků bude nyní zvyšovat. Zejména budou mít podle zkušeností CzechTourismu a naší Destinační společnosti Východní Čechy o návštěvu zájem asijští a američtí turisté, kteří přilétají do Prahy a vydávají se pak za památkami UNESCO, ale také musíme počítat se zájmem turistů z okolních zemí. Naším cílem je jednak nabídnout různé možnosti dopravy na místo a také více strukturovat nabídku prohlídek, okruhů a aktivit v hřebčíně a jeho okolí, která turisty rozumně rozprostře. Kouzlo krajiny spočívá především v jejím přírodním charakteru, který musíme chránit,“ uvedl Línek, který je předsedou Rady památky UNESCO.
Krajina zapsaná na celosvětovém seznamu má rozlohu přes 1300 hektarů a nabízí se její využití pro malebné cyklostezky či naučné stezky, které rozšíří ty stávající. Nutností budou jistě záchytná parkoviště s kyvadlovou dopravou a případné další možnosti dopravy. „Je možné, že by z Prahy třeba jezdil s turisty v daných dnech autobus, ale uvidíme, s čím přijde zpracovatel strategie. Zásadní je pro nás udržitelnost takové návštěvnosti, která potěší ty, kteří přijedou, a nezničí tuto památku,“ dodal Línek.

Přeměna (a záchrana) Schindlerovy továrny v Brněnci se blíží.
Majitelé spolupracují se samosprávou

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý dopoledne Brněnec, kde jednal se starosty okolních obcí o záměru investora na rozvoj areálu bývalé Vitky a Schinderovy továrny. Celá lokalita postupně ožívá díky rodině předválečných vlastníků. Zástupci Nadačního fondu Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera informovali starosty o svém záměru a jednotlivých krocích. První část areálu by mohla být zpřístupněna v roce 2021, nejprve je však nutné v obci změnit územní plán pro využití na občanskou vybavenost.
„Na posledním setkání s panem starostou Kašparem jsme se domluvili, že pozveme starosty okolních obcí na jednání se zástupci Nadačního fondu Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera. Starostové mají právo na to mít informace takzvaně z první ruky, protože jejich podpora je pro celý projekt velmi důležitá,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Areál má prokazatelného majitele, což je pro nás jistou zárukou toho, že projekt má reálný základ a nejedná se pouze o různé spekulace. Rodina Löw-Beer a především Daniel Löw-Beer mají jednoznačný záměr, co se má s areálem stát, a to i vzhledem k rodinné tradici. Již nyní jsou patrné investice do zabezpečení areálu a zastavení dalšího chátrání. Pro nás je důležité, aby byl odstraněn brownfield v centru obce, stejně tak, jako chceme, aby byly odstraněny a oživeny další podobné prostory, které vznikly po utlumení textilního průmyslu,“ řekl hejtman.
Zástupci Nadačního fondu považují za velmi důležitý krok při rozvíjení celého záměru vyčistění areálu. „Pardubický kraj, který nechal nejprve odstranit povrchové chemikálie a další látky po textilní výrobě, dal jednoznačně najevo, že mu záleží nejen na životním prostředí, ale i dalším osudu areálu. Také díky analýze rizik nyní víme, že znečištění není takové, jak se předpokládalo,“ uvedl František Olbert, který je výkonným ředitelem Nadačního fondu Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera.
Zatímco probíhají drobné práce v rámci celého areálu, je nutné změnit územní plán obce ze stávající průmyslové výroby na občanskou vybavenost. „Bez změny územního plánu není možné celý projekt posunout k realizaci, a proto je v tuto chvíli nutné zaměřit všechny síly na to, aby došlo k co nejrychlejší změně, čemuž může obec jednoznačně pomoci,“ řekl hejtman Netolický.
Cíle nadačního fondu
Hlavním cílem Nadačního fondu Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera je zachránit a vybudovat památník Schindlerovy archy, šoa a Low-Beer textilky, v němž budou moci nejen žáci středních a základních škol, ale i další návštěvníci vidět film Stevena Spielberga, ale i dosud nepublikované materiály a záběry, a procítit historii přímo v místě, kde se vše odehrálo. První část areálu by měla být otevřena v roce 2021. Součástí záměru je také vybudování restaurace, ubytovacích kapacit či kina.
Areál v Brněnci
Továrna v Brněnci má velmi pestrou historii. Původně byla založena jako papírna, poté sloužila jako přádelna vlny, ze které tehdejší majitel, Izák Löw-Beer postupně vybudoval významnou textilku. Během války byla změněna na muniční továrnu a Brněnec se stal pobočným táborem koncentračního tábora Groß-Rosen. Do továrny přesunul německý podnikatel Oskar Schindler dělníky ze své smaltovny, čímž jim zachránil život. Jednalo se přibližně o 1 200 osob.