Českotřebovský deník 238/2019  (30/8)
Rozloučení s létem urychlila průtrž mračen

Národní dům uzavřen - proto se tradiční koncert skupiny Ahasver na sklonku léta iniciovaný Koalicí pro Českou Třebovou konal v Hudebním pavilonu Antonína Bennewitze. Bylo to jako v předchozích letech o posledním prázdninovém pátku. Tradičně dobrá návštěva a dobrá nálada včetně občerstvení zajištěného tentokrát vlastním silami členů MO KDU-ČSL.
Zahájení obstarala s úderem osmnácté hodiny starostka města Magdaléna Peterková a předseda MO KDU-ČSL Martin Voleský, a hned přišly na řadu známé písničky. Vypadalo na slunečný podvečer. Jenže změna počasí avizovaná na meteorologických radarech sledovaná i na mobilních telefonech posluchačů přišla docela rychle - s úderem 3/4 na 7  se zvedl vítr, a  začaly padat prudké "provazy" deště. Přesvědčili jsme se že na radarech je vše zobrazeno s určitým zpožděním. Ještě že byla v dosahu  javorecká restaurace, rázem byla zaplněna, židle  nestačily. Prudký déšť trefil Českou Třebovou plnou silou a rychle ukončil dobře se rozvíjející hudební program, přidělal velké starosti zvukařům i hudebníkům. Po dešti  již zmoklá Javorka plná louží nebyla pro pokračování koncertu připravena...  Připravené občerstvení přežilo....


K PODZIMNÍ ROZHLEDNĚ PO ČTYŘIADVACÁTÉ 

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 15. září 2019 24. ročník podzimní  cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom. Akce se doposud zúčastnilo 16 820 turistů.   Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Pořadatelé děkují Městu Ústí nad Orlicí za dlouholetou finanční podporu
Akce je pořádána u příležitosti vstupu KLUBU ČESKÝCH TURISTŮ v Ústí nad Orlicí v roce 2019 do SÍNĚ SLÁVY ČESKÉ TURISTIKY. Zdrávi došli i dojeli. 
Milan Richter
 
ZŠ Na rovině na letošním Pikniku nechyběla

Základní škola Na rovině byla tradičně přizvána k účasti již 5.ročníku „PIKNIK V JAVORCE“ pořádaným Kulturním centrem Česká Třebová. ZŠ Na rovině je nestátní škola s Montessori prvky, sídlící pod „Peklákem“. Jako jednou z mnoha touto akcí oslavila pět let funkční školy. Během příjemného odpoledne si celkem 90 dětí vyzkoušelo různé motorické činnosti jako výroba dřevěné pyramidy, hod na cíl knoflíkem či plněným pytlíkem nebo malování nekonečné omalovánky s tématem města.
Přímo u stanoviště ZŠ Na rovině byl k dispozici stánek s občerstvením, který zajistila firma Pizza Caffé z Moravské Třebové, jež je jedním z podporovatelů školy a nabízela zde široký sortiment nápojů pro děti i jejich doprovod, stejně tak něco malého k zakousnutí formou fresh toustů a baget. Atmosféra setkání byla velmi uvolněná a příjemná. Seznámili jsme se navzájem s mnoha dětmi a jejich doprovodem. Piknik je pro Českou Třebovou příjemnou komunitní akcí, během které se setkávají aktivní jednotlivci i rodiny, kteří neváhají vyrazit ven a využít a setkat se s ostatními. Za tým pedagogů ZŠ Na rovině Pavlína Provazníková

Sucho v Česku se letos podepsalo na stavu městské zeleně

Sucho posledních let má neblahý vliv nejen na lesní porost, ale přes veškerou snahu správců také na zeleň českých měst a obcí. Navzdory zvýšené péči institucí, které se o městskou flóru starají, ji počasí doslova decimuje. S přehledem o aktuálním stavu zeleně městům pomáhají pasporty a infračervené snímkování. 
Dlouhodobý výhled Českého hydrometeorologického ústavu uvádí, že v nejbližších týdnech Česko čekají jen průměrné až lehce nadprůměrné teploty, v průměrných hodnotách se bude pohybovat také množství srážek. Podle bioklimatologa Miroslava Trnky z projektu Intersucho tak snad vlna sucha pro tento rok kulminovala.
A zejména v době, kdy jsou klimatické podmínky příznivější, by se měl stát intenzivně připravovat na další suchá období a nepodcenit je. Ministerstvo životního prostředí proto iniciuje pro boj se suchem řadu projektů. Jedním z nich je podpora výsadby zeleně pro malé obce v rámci Národního programu Životní prostředí. Právě zeleň má totiž na klima ve městech řadu pozitivních vlivů, od jejich ochlazování až po zachycování vody v půdě, čímž pomáhá zabraňovat záplavám, které vedle sucha patří k nejcitelnějším projevům klimatických změn. Sama ale nápory veder nezvládá.
Boj se suchem je pak v gesci jednotlivých měst. S úspěchem svých opatření se setkávají například v jihomoravských Šlapanicích. „Stromům dodáváme vodu zavlažovacími vaky. Opatrní jsme také při sečení trávy a opravili jsme městské studny, které jsou přístupné i veřejnosti,“ popisuje mluvčí města Jakub Mikšovský. „Součástí tvorby nového strategického plánu města Šlapanice je také zatravňování cest v extravilánu. I to pomáhá zadržovat vodu v půdě. Vážnost situace se suchem rozhodně nepodceňujeme,“ podotýká.
Infračervené snímky spolehlivě ukážou odumřelý porost
S přehledem o stavu městské flóry umí městům pomoci takzvaná pasportizace městské zeleně. „Mobilním mapováním a pochůzkou zajišťujeme stav zeleně ve městech i mimo ně. Umíme vyhodnotit základní parametry stromů, jakými jsou výška či obvod kmene. Díky infračervenému snímkování dokážeme určit také jejich zdravotní stav,“ vysvětluje Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis, která se zabývá snímkováním a provozuje geografický informační portál GisOnline.cz nabízející tyto služby nejen pro města. „Na infračervených snímcích je totiž změnou barvy jasně vidět, které stromy a keře přestaly produkovat chlorofyl. Tak poznáme, že uhynuly,“ dodává.
Suchem nejvíce trpí nově vysazené stromky, které nemají dostatečně vyvinutý kořenový systém, a nedokážou tak čerpat dostatek vláhy z půdy. Extrémy příliš dobře nesnášejí například také dospělé lípy a javory a velmi často u nich dochází vlivem sucha k postupnému poklesu vitality, či dokonce odumírání. Snížení hladiny podzemní vody nedělá dobře zejména starším borovicím, oslabené stromy jsou navíc snáze náchylné k napadení hmyzími škůdci.
 
Dlužníci.

Na bohu jarmary máme v atelieru již řadu let vyvěšen seznam našich dlužníků. Tedy občanů, kteří nám tak nějak zapomněli zaplatit za práci, kterou jsme pro ně udělali.  Podnikají v různých oborech, jezdí v pěkných autech, bydlí v pěkných domech, jezdí na pěkné dovolené, ale před soudem jsou chudí jak kostelní myši a proto se s námi, chudáčci, nemohou vyrovnat, jinak by to určitě rádi udělali. A tak jedinou satisfakcí zůstávají komické situace, kdy před námi dotyční kvapně přecházejí na druhý chodník a hbitě prchají z hospůdky, kde sedíme my. Pročež si, milý Davide H. z Rybníka, Miloši P. z České Třebové, Jano B.H. z Ostrova a Miroslave M. z Dolní Čermné dál v klidu prodávejte stavební materiály, reality či naftu a vítejte spolu s námi přicházející nový školní rok :-)   
Takto si postěžoval Petr Kulda jako projektant. A mohu napsat, že by se takoví našli i v jiných oborech. Měli by jen jiná jména a adresy. Setkali se s tím všude ale v různé míře. Mohli bychom tedy výčet prodlužovat. Každý nemá sílu na vymáhání pohledávek. A taky si nežijí špatně.  (re)