Největší český cestovatel (*1928)

prožil dětství v České Třebové


Narodil se v roce 1928  v Brně, dětství ale prožil v České Třebové. Nejdřív se vyučil soustružníkem, později absolvoval gymnázium. Vysokou školu Báňskou dokončil v roce 1955 a zůstal v Ostravě. Technické vzdělání uplatnil ve Vítkovických železárnách. Je držitelem řady patentů. Mimořádnou jazykovou vybavenost zúročil při práci v zahraničí. Angličtinu, němčinu, ruštinu a polštinu doplnil ještě španělštinou a portugalštinou. Loni tedy oslavil devadesátiny.
Doma v České Třebové nikdy moc nevydržel, stále utíkal na cesty vlakem po republice. „Na první jízdenky jsem si vydělával prodejem nasbíraných borůvek,“ vypráví s úsměvem ing. Miroslav Šnejdar.
Působil jako technický poradce při OSN. Poprvé odjel v roce 1970 do Maroka, podruhé v roce 1983 do Mozambiku. Byly to posty, které ho finančně zajistili natolik, že se od roku 1987 mohl věnovat už jen cestování. Odešel kvůli tomu do předčasného důchodu.
 
Šnejdar nejdřív jezdil do zahraničí kvůli zaměstnání. Později aby pokořil cíle, které si sám stanovil, například navštívit všechna města s více než milionem obyvatel. Jen do Číny kvůli tomu musel pětkrát. „Je to určitá soutěživost. Už jsem předhonil Hanzelky (cestovatele Hanzelku a Zikmunda). Hanzelka nemá ani polovic toho, co mám já. Ani tolik dní tam nebyl. Hanzelka byl v zahraničí osm a půl roku, já přes dvanáct let. Hanzelka má 83 států, já jich mám 180 a něco,“ řekl Šnejdar. Včetně obydlených ostrůvků a závislých území či kolonií ještě počet navštívených zemí stoupne na víc než 250. „Země a teritoria počítám podle oficiálních seznamů OSN, které jsem sledoval přes třicet let,“ uvedl Šnejdar.
Doložit všechny zahraniční cesty nebyl pro Šnejdara. „Jeho byt je plný dokladů o cestách. Všechny cesty jsou zdokumentované deníky, fotografiemi i letenkami,“ řekl prezident pelhřimovské agentury Miroslav Marek. Šnejdarovy cestovatelské deníky mají 5 970 stran formátu A4, z cest má také 32 tisíc diapozitivů. Byt dobrodruha je podle Marka také plný artefaktů, které si Šnejdar z cest dovezl. Rád by je jako kolekci předal některé z českých institucí.

Světový rekord mu těsně unikl, komisaři mu neuznali Antarktidu

Díky pečlivým zápiskům mohla vzniknout detailní statistika. Vyplývá z ní, že na svých 366 zahraničních cestách Šnejdar urazil 2 324 000 kilometrů. Z toho letecky s 200 různými společnostmi téměř 1,5 milionu kilometrů, po kolejích 332 tisíc kilometrů, autobusy 360 tisíc kilometrů, autem 118 tisíc kilometrů a loděmi přes 50 tisíc kilometrů. Pěšky má na kontě 26 tisíc kilometrů.

 

Miroslav Šnejdar o sobě:


Už nějakou dobu sleduji činnost a žebříček členů ŽK,ale považoval jsem to za klub mladých nadšenců-začátečníků, kam jsem se jako starý cesťák nechtěl míchat. Teď jste vyhlásili soutěž o prvního ve všech nezávislých státech světa!! Protože vidím,že asi nemáte dobrý přehled o situaci ve světovém cestovatelství, hlásím se tedy i já do ŽK. V roce 1995 jsem se přihlásil do Guinnessovy knihy rekordů jako první na světě, ale bylo mi řečeno,že Antarktidu člení na 11 území a já měl jen tři. Odkázali mě na české vydání knihy rekordů, protože Češi dělení Antarktidy neuznávají. Učinil jsem to a  v r. 1997 a další dva roky jsem tam byl uveden jako nejvíce zcestovalý Čech se všemi nezávislými státy a 47 dalšími teritorii (kolonie aj.). Od té doby se seznamy měnily. Jsem dlouholetým členem Klubu Globe – Prosiměřice i Zeměpisného sdružení v Brně. Tam jsem jasně na prvním, nedostižitelném místě jako “Supervelmistr světových cest” s 550 státními útvary. Seznam zemí ZS (Zeměpisné sdružení) jistě znáte. Zkontroloval jsem to na dnešní stav a mám skutečně všechny dnešní samostatné státy světa,včetně posledního Kosova, kde jsem byl poprvé někdy před 35 léty, ale před nedávnem jsem si návštěvu  zase obnovil. Budete-li mít zájem o detaily mých cest, pošlu později něco více.Teď jen pár údajů pro informaci:

Jsem ročník 1928. První cestu jsem podnikl v r 1938 jako desetiletý do Hamburku, ale byl jsem vrácen rodičům. Za války jsem procestoval většinu Protektorátu a  navštívil 3 cizí země. V r.1987 jsem šel do důchodu a dnes mám za sebou 309 zahraničních cest. Např. 2 půlroční kolem světa, Po kolejích kolem světa, Kolem Afriky, Od Aljašky po Antarktidu, 10x Karibské moře, 16x USA, 5 cest po všech čínských provinciích, 5x Nový Zéland apod. Letos mám zase 5 větších cest. I když znám většinu zajímavých míst na světě, za ta léta se mnohé změnilo a nechci sedět doma. Jezdím  s přítelkyní, kterou do ŽK přihlásím příští rok, až se dostane nad 50 států,teď je kolem 40tky dost husto…

Navštívil jsem všech 378 tehdejších milionových měst na Zemi, v Evropě všech asi 700 stotisícových měst, v USA všechna aspoň tak velká jako Ostrava. V řadě zemí jsem byl více než 30x a celkem strávil v cizině přes 12 let, z toho přes polovinu v tropech (Sahara,Amazonka,Orinoko, Zambezi). Byl jsem u 60 moří a 65 větších zálivů, loděmi urazil 49 tis.km, pěšky v zahraničí 25 tis.km a od r. 1996 doma dalších 35 tis.km pěšky na klasifikovaných pěších pochodech. Mám stovky chodeckých medailí, často jako první Čech (např.Mistr chodec Dálného východu, mnohonásobný Zlatý světový mistr chodec a medaile ke Světovým pohárům). Donedávna jsem chodil maratóny. Sbírám města s metrem (80), letecké společnosti (letěl jsem se 169), celkem mám v zahraničí přes 2 milióny km různými přesuny. Většinou jsem cestoval sám, pokud to šlo, tak s rodinou. Mám státnice ze 4 západních jazyků a domluvím se několika dalšími.

Dělával jsem několik set přednášek, teď už jen známým. Mám přes 28.000 diapozitivů a řadu fotografií. Dost jsem publikoval, mám napsané jen pro rodinu 4 knihy, dále mám 45 dílů podrobných cestovních zápisů (11,500 stran). Můj seznam přepadení, krádeží apod. má 28 položek a seznam deportací, zadržení na celnicích i v terénech také 28 položek. Byly by to knihy hororů.

Na cesty jsem nejprve vydělával překlady ze 4 jazyků, byl jsem zlepšovatelem a vynálezcem a v cizině jsem pracoval i na různých konkurzech, třeba pro OSN. Povoláním soustružník, technik-strojař, konstruktér, obchodník i výzkumný pracovník. 40 let jsem spal jen 5-6 hodin denně, abych své plány mohl uskutečnit…

Už moc dalších teritorií neudělám. Kromě několika “solitérů” mi schází nigerijské republiky, některé ruské, řada etiopských a válečné základny USA. A také indický Assam (7 republik), odkud jsem byl nedávno deportován do Kalkaty. Jezdím ale s přítelkyní, která má přes 100 bodů  v ZS a chci, aby byla také první v republice. Řadu let jezdíme jako penzisté,vždy 4 až 6 cest ročně a protože si všechno dělám přes net, dá to časově zabrat. Např. v květnu letíme na Manchester, Liverpool a pak ostrov MAN a Londýn, koncem května  do Bergenu a přes fjordy do Osla – Norsko a v červnu  máme Sicílii a Maltu a koncem června Atény,Soluň (já už po 21té) a Makedonii.Přes prázdniny jsou místní čundry a jiné pochody  u nás,v Polsku a na Slovensku, v září Barcelona a Andorra. Pak přítelkyni také do ŽK přihlásím.

Pro ZS sháním teritoria, pokud možno z každé země všechna. Tak mám všechna od Aljašky po Antarktidu, celou Evropu kromě 3 na střední Volze a celou Austrálii, kde jsem asi byl jako zatím jediný Čech na všech pevninských státech a na ostrovech Norfolk, Lord Howe, Tasmánie, Vánoční ostrov a Kokosové ostrovy.

Uvádím počty cest do některých zajímavých zemí: Amerika: USA 16x, Kanada 9x, Brazílie 8x, Hol.Antily 6x, Guadelupe 6x, Trinidad + T.5x, Mexiko, Argentina a Guyana 4x….. V Africe: Mosambik 10x,Maroko 6x, Kenya 5x, Tanzanie, Zimbabwe, Angola a JAR 3x…..Asie: Indie 9x, Čína a Turecko 5x, Emiráty,Thajsko 4x a Irán, Japonsko, Pákistán, Izrael, Vietnam, Malajsie, Singapur, Uzbekistán a Taiwan 3x…..Oceánie: Nový Zéland 5x, Austrálie 3x, Tahiti, Samoa, Tonga a Fidži 2x. …”

Jak je vidět, panu Šnejdarovi rozhodně nehrozí, že by se v důchodu nudil a seděl doma za pecí. Pro úplnost dodávám, že pan Miroslav Šnejdar je z Ostravy.

“a) v české Guinnessově knize rekordů (na kopii mám napsáno tužkou rok 1997) je na straně 183 v odstavci Neobvyklé lidské činy  uvedeno: „Nejzcestovalejší Čech, Ing. Miroslav Šnejdar z Ostravy navštívil od roku 1944 do konce dubna 1996 všech 192 existujících samostatných zemí a 47 ze 60 dependencí,disputovaných a jiných teritorií a území v Antarktidě. Při 158 cestách do zahraničí a 2 cestách kolem světa urazil 1,6 milionů kilometrů,z toho pěšky přes 17.000 km a při 23 větších cestách loděmi 45.000 km“.

1.      b) V uvedené knize vyšlo ( dle mé poznámky na kopii v r.1999 ) v kapitoleNevšední cesty:

„Nejzcestovalejší občan; Ing. Miroslav  Šnejdar z Ostravy je považován za nejzcestovalejšího českého občana. Na první cestu do zahraničí se vydal v r.1938, za prvních 50 let svého cestování navštívil 100 zemí,do roku 1999  přidal dalších 118. O svých cestách vede podrobnou statistiku,která dnes obsahuje přes 10.000 stránek. Může doložit,že navštívil všech 192 existujících nezávislých zemí, k tomu 3 zrušené plus 60 zemí závislých. A co je jistě taky pozoruhodné: své cesty uskutečnil bez sponzorů,platil si je z vlastní kapsy“.

Odkaz vyšel i v r.1998,ale kopii nemám.Dal jsem jim 2 stránky textu a nevím,co pro tenhle rok vybrali.

c) Seznam 28 deportací a zavření

Podle Vašeho data narození jste stejně mladý, jako můj nejstarší vnuk,tak těžko pochopíte situaci před 30-50 léty,výjezdní doložky a jiná omezení jak z české strany,tak i ze zahraničí. Mé úsilí neznalo hranic a často jsem se snažil přejít je na černo. Brazílie-Paraguay pralesem,v Německu veden se psem a samopalem přes celé město,v konžské Katanze s námahou unikl zastřelení,  v Anglii internován, v indickém Assámu nedávno deportován, ostřelován v Afghánistánu i v Mosambiku, přechod přes bojiště z Čadu do Kamerunu atd.”

Zdroje:

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/rekord-kuriozita-cestovani-cestovatel-miroslav-snejdar-pelhrimov-vysocina-ostrava.A190725_134433_jihlava-zpravy_mv
https://skompasem.cz/kdo-je-miroslav-snejdar/
https://www.blesk.cz/clanek/regiony-ostrava/616017/neuveritelny-cestovatelsky-rekord-miroslav-90-byl-v-kazde-zemi-sveta.html