Guláš festival Přívrat 2019                    
Letos to bylo bez deštíčku, ale připékalo to až moc. Těm, co museli topit pod kotlíky  bylo teplo o to větší.  Opět byl na přívratské návsi "plný dům", 250 žádanek na soutěžní ochutnávky  bylo brzo vyprodáno. Gulášek  bylo možné zakoupit samozřejmě  již od brzkého dopoledne, k mání byl tradičně ten loňský vítězný, ale i další druhý, tradičně měl úspěch "Veselý" guláš pojmenovaný podle příjmení "Krále Miroslava". Porce s chlebem a cibulí stála 80 Kč, stejně jako loni. Miroslavova Země se opět vyznamenala, organizace  byla na jedničku.  Parkování vozidel zajištěno, z přívratského heliportu opět létala se zájemci také helikoptéra. Pětiminutový let pro jednotlivce (např. nad Českou Třebovou a zpátky) za 600 Kč, v zajímavé helikoptéře z brněnského závodu jsou k dispozici sedadla pro 3 pasažéry a pilota...  Již od dopoledne byl zajištěn  jak hudební program (skupina Pěna)  i vtipný komentátor Ondra Pokorný, vrcholem programu podvečer byl "prodloužený program" legendární skupiny Turbo a a nakonec diskotéka.
Po celý den bylo možné koukat na mnohé krojované skupiny. Mezi nimi vynikli především Čertice nebo Skotové v kiltech (při vítězství slibovali ukázat co nosí pod kilty) a speciální dresy mělo také tradiční družstvo Pardubického kraje, které bylo letos posílené sestavě. Byl zde tak nejen současný hejtman Martin Netolický, ale i bývalý kolega Radko Martínek, hlavní "krajský hasič" Josef Bidmon, starosta Květné Petr Škvařil, ze Třebové posílil družstvo ještě ředitel (krajské) VDA Mgr. Jan Kovář. 
Akce byla povedená, výsledky se ke mně  ještě nedostaly, protože jsem musel odpoledne odjet, abych navštívil ještě českotřebovský "Kobylinec", jeho letošní druhý ročník byl také hodně zajímavý... (mm)