Křest vydání Pamětní knihy obce Kozlova

Výstava "Jak bývalo v Kozlově" po dvou letech jako nová



Baner na zastávce v Kozlově zve na výstavu a prezentaci nové Pamětní knihy obce Kozlova..... Křest knihy se konal  v sobotu 3. srpna za velké účasti veřejnosti, kozlovských rodáků i chalupářů, přijela také spousta Třebováků. Bylo to milé setkání nad nově vydanou komentovanou "Pamětní knihou obce Kozlova", která byla opravdu pokřtěna vodou ze studánky ve sklepě Vejrychovy chaloupky čp. 50 samotnými autory knihy Pavlem Charvátem a Filipem Chudobou, který navrhl obálku knihy.
Jde o první komentované knižní vydání nejstarší kozlovské kroniky z let 1887 až 1945, založené Josefem Sitařem z č. 12 která se dodnes zachovala i autentickými texty tehdejších kronikářů a s dovětkem Zuzany Švabinské a také současné kozlovské kronikářky Marie Rouskové.   Kniha vychází s původním názvem názvem "Pamětní kniha obce Kozlova" a navíc obsahuje obrazovou přílohu "Kozlovské období Maxe Švabinského". V originále tato kniha čítá po doplnění v roce 1935 292 stran, což stvrdil tehdejší starosta obce Kozlov Antonín Rousek a jeho náměstek Jan Balcar.
Sál U Sitařú, kde se slavnost konala byl navíc zaplněn spoustou lidí, pořadatelé spolu s kozlovskými sousedy připravili skutečně mimořádné vernisážové občerstvení  V sále byly kolem dokola opět instalovány panely výstavy "Jak bývalo v Kozlově". Výstava bude otevřena pro veřejnost na jeden  týden, je obohacená dokonce o tři další panely.  Úvodní slovo pronesla autorka námětu Jana Vejdovská, přípitek pronesli přítomní hosté Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje a  místostarosta města Česká Třebová Dalibor Zelený. Nové publikaci a jejím autorům popřáli úspěch a poděkovali za aktivitu všem, kteří se přičinili nejen o novou Pamětní knihu, ale i o její prezentaci a vernisáž a to i další zajímavé události v Kozlově.
Nenechte si ujít návštěvu výstavy, můžete si zde koupit  (za 199 Kč) také výtisky nově vydané pamětní knihy. Věřím, že se kniha dostane po ukončení výstavy také do prodeje v českotřebovském knihkupectví Kosmas. Z třísetkusového nákladu se na vernisáži prodala skoro polovina. Připomeňme si, že katalog k výstavě se před dvěma lety rozprodal tak rychle, že bylo nutné zajistit dotisk. V  případě knihy to zaručit nemůžeme. (mm)
Fotografie Martin Šebela a Milan Mikolecký

"Pamětní kniho obce Kozlova - křtíme Tě, abys dlouho vydržela v rodinách současných i budoucích majitelů, abys přinášela potěšení, poučení i zábavu všem svým čtenářům bez rozdílu věku...."