Skautské středisko Javor hlásí             

Přes 200 mladých skautů a skautek trávilo prázdniny na 7 našich táborech v celkové délce 91 dnů

Jaké zážitky si skauti a skautky z táborů odnesli?

Začátkem července se 32 členů 3. chlapeckého oddílu vydalo na tábořiště letohradských skautů v nedalekých Verměřovicích. „Na táboře jsme se tradičně něco naučili, zahráli jsme si spousty her a také jsme si něco vyrobili. Během celého tábora nás také prováděla celotáborová hra Pevnost Boyard. Nakonec se tři ze čtyř družin dostali až k pokladnici a mohli nosit poklad,“ napsal Petr Vomáčka, vedoucí 3. chlapeckého oddílu.

Tábořiště v Hoštejně se během prvních čtrnácti dnů prázdnin proměnilo v Olymp, kde se světlušky a skautky ze 4. dívčího oddílu společně s řeckými bohy přiučily mnoha dovednostem. Ty v závěru využily při souboji s Hádem, bohem podsvětí, a že se jim to podařilo! „V celkovém počtu kolem padesáti tábořících jsme si užívaly pěkné prostředí, hrály hry, při nichž se spolupracovalo a trochu i soupeřilo, někteří si poprvé vyzkoušeli vandr a přespání mimo tábor, někdo dokonce zažil svůj první tábor a řada z těch starších pokořila některé skautské výzvy,“ napsala Hana Opatřilová, vedoucí 4. dívčího oddílu. Děkujeme rodičům za vloženou důvěru – vedoucím, které celý tábor připravily a hlavně dětem, díky kterým nás to tak baví! 

Týdenní dobrodružství nejmladších dětí (Benjamínků 4 – 6 let) se odehrálo na příměstském táboře v Rybníku. „Celý program se odehrával v duchu známých pohádek jako Krteček a kalhotky, Pejsek a kočička vaří dort, O Koblížkovi, atd. Předškoláci se také nezapomněli věnovat ryze táborovým aktivitám. Vařili polévku na ohni (žádnou pytlíkovou), řezali dříví na táborák a do kuchyně nebo pumpovali vodu do nádrže. Poslední den večer byl závěrečný buřťák s rodiči,“ napsal Ondřej Štěpánek, vedoucí 9. oddílu benjamínků.

Dne 13. července se 33. chlapecký oddíl za silného deště ocitl na železniční stanici ve Stvolínkách. Vzali batohy a šli vzhůru neznámému. Po hodině cesty se ocitli před rozhlehlým vodním dílem (Dolanským rybníkem). Co teď? Po vyslání několika světelných šifer na druhou stranu, přijelo několik lodí. Kam nás odvezou? Říkali si asi v duchu mladí skauti. Tam, kde se ocitly, když vystoupili na pevnou zem, bylo místo jejich 14denního pobytu. Tam prožili plno her, dobrodružství a zkoušek, se kterými se mladí borci museli vyrovnat. „Skaut není jen slovo, je to životní styl, rovnost, svornost, bratrství. Ti, co tam byli, jsou zase o něco chytřejší a vědí, že táhnout za jeden provaz má smysl. Tímto děkujeme všem vlčatům, skautům, roverům, že do toho šli s nasazením, všem vedoucím za jejich čas a píli, středisku Javor a městu Česká Třebová za podporu, a hlavně rodičům všech těch dětí, že jim umožnili tento výlet,“ napsal Michal Andrt, jeden z vedoucích 33. oddílu.