Kros po lyžařských tratích po dvacáté ve znamení Orla  
Krásné počasi a 190 závodníků od nejmladších po veterány, navíc ještě početně zastoupený lidový běh  na přijatelnou vzdálenost jednoho kilometru, ve kterém startovali mnozí závodníci ještě jednou.  Takový byl jubilejní dvacátý ročník Krosu na lyžařských tratích na Horách, v areálu, jehož podzimní přírodní kouzlo ocenili všichni účastníci.
Sportovní areál  na louce za restaurací Hory byl v sobotu 21. září velkým mraveništěm, vládla sportovní pohoda. Do České Třebové přijeli sportovci z širokého regionu. Hlavní závod  dospělých se běžel na  tzv. fialovém okruhu na 6 nebo 9 km. Nejdelší trať běželi Muži A a Muži B, starší muži kategorií C a D a ženské kategorie měli trať zkrácenou na dva  okruhy, t.j. 6 km. V cíli dlouhého závodu  nakonec před cílem spolu bojovali  Lukáš Soural (Orel Židenice *1982) a Radek Hejl  u Letohradu (*1972), který však již patřil věkem do kategorie B. Lukáš byl nakonec o 2 sekundy rychlejší, čas vítěze byl 36:57 min. . Nejrychlejší ženou na 6 km dlouhé trati byla Michaela Stránská (26:32 min), která za sebou nechala další závodnice s velkým odstupem.Opět tedy našla cestu na běžecký krosový závod a zahájila vítězstvím. Druhá nejrychlejší byla  Lenka Jančaříková z Orla Brno se ztrátou 1:11 min a třetí Lenka Matyášová (Silvita Ústí n.O.), která doběhla později o 1: 37 min.  Obě závodnice již věkem patřily do kategorie Ženy C.  Vítězka kategorie Ženy B Sylva Fabová z Lanškrouna  doběhla mezi ženami se ztrátou  4 minuty a tři sekundy na pátém místě.
Ředitel závodu Martin Voleský si průběh závodů i účast závodníků pochvaloval, potvrdilo se, že závodníci Orla zejména z Moravy do České Třebové na Hory přijíždí rádi. Sportovci z orelských jednost dominovali nejen ve startovním poli, ale také mezi nejlepšími. Českotřebovská jednota Orel byla letos jediným pořadatelem tohoto tradičního závodu a svého úkolu se zhostila na jedničku. Měla samozřejmě také vydatné pomocníky z řad klubu Iscarex, který také zapůjčil vybavení. Opět na jeden den ožila i cílová věž v areálu, vybudovaná dříve českotřebovskými lyžaři, nyní v majetku Ski klubu Česká Třebová. Orel také těžil z toho že měl dostatek spolupracovníků a pořadatelů, organizace klapala na jedničku, časový harmonogram závodu, uvedený v propozicích se podařilo dodržet. Velký význam měl závod především pro všechny dětské a mládežnické kategorie. Zejména jde o motivační charakter, možnost se realizovat a získat tak průpravu i pro další sporty. V tomto směru je třeba pořadatele znovu vyzvednout. Vždyť jenom těch cen a diplomů, co bylo třeba pro všechny kategorie připravit !
Letos se běžel již dvacátý ročník tohoto závodu  a byl opravdu vydařený. Každoročně se závodu účastní kolem dvou stovek sportovců a bylo tomu tak i letos. Celkem se dvaceti ročníků závodu zúčastnilo 4570 závodníků všech kategorií, mezi kterými nejsou započítáni účastnici Lidového běhu. Nejpilnějším závodníkem ve startovním poli byl Martin Vacek (*1969), který letos vyhrál kategorii Muži C časem 24:52 min. Krosu na lyžařských tratích se zúčastnil již po osmnácté, z dvaceti ročníků závodu vynechal tedy jenom dvakrát!
Výsledky závodu najdete na odkaze http://www.iscarex.cz/vysledky/2952


Lidový běh (a jeho vítěz Michal Vacek z Ústí nad Orlicí)