Zámecký areál  Litomyšl slaví 20. výročí od zápisu na Seznam UNESCO   

V letošním roce se budou hlavní akce konat v zámeckém areálu – důvodem je oslava 20. výročí zápisu na Seznam UNESCO. Ve výstavním sále zámeckého pivovaru bude od pátku k vidění práce Nositelů tradic lidových řemesel. Díky komentovaným prohlídkám se můžete podívat doslova do všech koutů návrší a sváteční večer vyvrcholí koncertem pro celou rodinu – speciálním hostem kapely Čechomor bude místní Amélia. Dodejme, že v podzámčí proběhne další ročník Litomyšlských dvorků a těšit se můžete i na noční prohlídku chrámu Nalezení sv. Kříže. 

SOBOTA 7. ZÁŘÍ

Zdarma či za zvýhodněné vstupné budou otevřeny památkové objekty, do toho další den Litomyšlských dvorků, řada komentovaných prohlídek či opravdu bohatý program na zámeckém návrší – i pro děti.

Slavnostní Národní zahájení Dnů evropského dědictví je naplánováno na první zámecké nádvoří od 10.00 hodin. O hudební doprovod se postarají Sestry Havelkovy, které přivítají návštěvníky v lázních ducha.

Nezapomeňte během dne a večera navštívit také Klášterní zahrady – můžete zde pozorovat Slunce, ale od 19.00 hodin i noční oblohu – vše u příležitosti 105. výročí od narození Zdeňka Kopala a 50. výročí letu na Měsíc. Pozorování Slunce zajistí Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích. Pomůže také Hvězdárně a planetáriu Hradec Králové a Astronomické společnosti Hradec Králové zajistit večerní pozorování hvězdné oblohy. Pomocnou ruku podá i místní Středisko volného času Litomyšl. Profesor Zdeněk Kopal by byl nadšený a právem pyšný z takovéto spolupráce!     

Dvě komentované prohlídky výstavy In monte Olivety – Litomyšl a knižní kultura jednoty bratské v 16. století. Propojíme tím hmotné děditství minulosti s tím neméně důležitým, nehmotným. Zájemci si budou moci projít od sklepa až po půdu také Smetanův dům, Augustovu tiskárnu včetně tzv. předdomního sklepa a dostanou se i do všech koutů návrší.            

Italská slavnost připomene italskou renesanci, v jejímž duchu je vystavěn právě litomyšlský zámek. Uslyšíme italskou hudbu, seznámíme s tradiční komedií dell ´arte, uvidíme závěsnou akrobacii či oživlé renesanční sochy, vyzkoušíme si malování masek, obří scrabble či kuželník. Profesionální soubor Teatro Comico hraje renesanční komedie, barokní komické výstupy a romantickou pantomimu s maskami. Hry podle původních scénářů komedie dell ´arte baví diváky už století a pořád neztratili nic ze svého humoru a důvtipu. O hudební stránku se odpoledne postará Emanuele Nesa, Neapolec, který má prý rytmus pod kůží již od dětství. Od 18 hodin bude pódium na 1. zámeckém nádvoří patřit jedné z nejlepších romských kapel současnosti – vystoupí Mário Bihári a Bachtale Apsa. Od 20.00 hodin se v Litomyšli představí Francesco Boccia se skupinou Made in Italy. Vítěz festivalu v San Remu a finalista Eurovision Song Contest přiletí se svými kolegy zahrát a zazpívat speciálně a jen pro nás! Chybět nebudou ani Aperolové zahrádky a ochutnávka pravé italské kuchyně. Pokud vše dobře dopadne, budete se moci vyfotit na gondole s litomyšlským zámkem. Na oslavu 20. výročí zápisu zámeckého areálu Litomyšl na Seznam UNESCO přijďte v italských barvách a zažijte alespoň na chvíli pravou Itálii!