Českotřebovský deník 264/2019 (24/9)  
Sraz po 62 letech


V pátek 20.září 2019 jsme se sešli v restauraci Pivovaru Faltus. Jsme spolužáci z pěti osmých tříd tří třebovských škol.
Osmou třídu jsme ukončili v roce 1957 v počtu 187 žáků. Z tohoto počtu se nás sešlo 39.
Setkání se vydařilo a všichni se těšíme na shledanou za dva roky. J.H.
 
Jde to i jinak - říjnová přednáška v ekocentru Podorlicko 

Čím dál tím častěji slýcháme, že vytváříme příliš mnoho odpadů, produkujeme nadměrné množství CO2, žijeme v době plastové, dochází zdroje primárních surovin a je nutné omezit spotřebu. To, že svými každodenními činnostmi a způsobem života ovlivňujeme životní prostředí, je neoddiskutovatelné a to, že je nejvyšší čas s tím něco udělat také. Je východiskem CIRKULÁRNÍ EKONOMIKA? Jak ji lze uplatnit v běžném životě? Řeší cirkulární ekonomika jen problematiku odpadů, nebo ji lze implementovat i v jiných oblastech jako jsou stavby, energie, voda? To vše a mnohem více se dozvíte v přednášce s názvem CIRKULÁRNÍ EKONOMIKA JAKO PŘÍLEŽITOST nebo JDE TO I JINAK.

Český svaz ochránců přírody Podorlicko Česká Třebová
pořádá  přednášku paní Ing. Lenky Richterové z Institutu Cirkulární Ekonomiky, z.ú.
na téma JDE TO  I JINAK…
Dozvíte se mnoho zajímavého o věcech kolem nás, překvapivých faktů, bude prostor pro besedu. Cirkulární ekonomika jako příležitost je téma, které byste neměli nechat bez povšimnutí. Přijďte ve středu 16.10.2019 v 17 hod.
Vstupné dobrovolné, občerstvení zajištěno.
Podbranská 959, Česká Třebová – naproti Gymnáziu

 
Z Lanškrouna do Skuhrova po nové silnici 

Na konci října začnou dílčí práce na rekonstrukci silnici z Lanškrouna do Skuhrova. Modernizace téměř devíti kilometrového úseku za 138 miliónů korun a potrvá od jara do listopadu příštího roku. Investorem je Pardubický kraj a celá akce je spolufinancována Evropskou unií.
Pardubický kraj v roli investora zahájí 26. října modernizaci silnice II/315 Skuhrov – Lanškroun (kruhový objezd). Modernizace silnice II. třídy v délce 8816 m spočívá v kompletní obnově živičných a podkladních vrstev. „Při přípravě projektu jsme se dohodli s vedením města použít v úseku od kruhového objezdu v Lanškrouně směrem na Skuhrov tichý kryt. Důvodem byly požadavky na snížení hlučnosti vzhledem k chystané výstavbě a očekáváný nárůst dopravy do průmyslové zóny,“ sdělil Michal Kortyš, náměstek hejtmana odpovědný za dopravu. 
Při modernizaci silnice budou obnoveny: most, autobusové zálivy, propustky, obnova vodorovného a svislého značení včetně zádržného systému. Stavba je financována z 90 % z prostředků IROP. Zbylých 10 % platí Pardubický kraj.
„Město Lanškroun vítá rekonstrukci ulice Dvořákova a následnou modernizaci silnice Skuhrov Lanškroun. Věřím, že modernizace přispěje také ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu na této trase, která má několik míst s častými dopravními nehodami. Děkuji Pardubickému kraji za tuto investiční akci a prosím místní o trpělivost při provádění stavebních prací. Výsledkem bude zvýšení komfortu jízdy do Ústí nad Orlicí,“ řekl starosta města Radim Vetchý.

Pozvánka na florbal  

Přehled přípravných utkání HC Kohouti

Kohouti odehráli pět přípravných zápasů s bilancí dvou vítězství, jedné remízy a dvou porážek.
Čáslav – Česká Třebová 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)
Branky: 11. Korhoň (Křečan, Holík), 35. Pirkl.
Sestava: Sajdl  - Holík, Žouželka, Kolařík, Hrubý, Daněk, Novotný – Korhoň, Filip, Křečan – Veverka, Fúzik, Hemský – Král, Prachař, Velinský – Pirkl, Dušek.

Česká Třebová – Kutná Hora 7:5 (3:1, 2:3, 2:1)
Branky: 5. Velinský (Král), 11. Král (Velinský, Prachař), 14. Křečan (Holík), 22. Král (Prachař), 27. Křečan (Pirkl), 44. Filip (Křečan, Holík), 45. Prachař (Křečan, Holík).
Sestava: Machatý – Holík, Žouželka, Kolařík, Hrubý, Daněk, Novotný – Pirkl, Filip, Křečan – Veverka, Fúzik, Dušek – Král, Prachař, Velinský.
 
Česká Třebová – Litomyšl 3:8 (0:0, 1:3, 2:5)
Branky: Veverka (Vaňo, Pirkl),   48. Holík (Novotný), 53. Král.
Sestava: Nimmerrichter – Holík, Novotný, Daněk, Žouželka, Kolařík, Jemelka – Korhoň, Filip, Křečan – Fúzik, Vaňo, Veverka – Král, Prachař, Velinský – Pirkl.

Moravská Třebová - Česká Třebová 4:5 (1:2, 2:1, 1:2)
Branky: 6.  Křečan (Filip), 17. Vaňo (Filip, Žouželka), 32. Pažourek (Křečan), 44. Fúzik (Veverka), 55. Holík (Král).
Sestava: Nimmerrichter – Holík, Žouželka, Novotný, Hrubý, Jemelka, Daněk -Vaňo, Filip, Křečan – Fúzik, Pažourek, Veverka – Král, Prachař, Dušek.
 
Nový Bydžov - Česká Třebová 4:4 (1:1, 1:2, 2:1)
Branky: 7. Křečan (Vaňo, O. Poul), 30. Křečan (Vaňo, Filip), 37. Korhoň (M. Poul), 57. Fúzik (Daněk, Korhoň).
Sestava: Nimmerrichter – O. Poul, Žouželka, Daněk, Hernich, Král, Hrubý - Vaňo, Filip, Křečan – M. Poul, Pažourek, Korhoň -  Veverka, Fúzik, Šimerda.
V ÚRODĚ JSME LETOS PŘED HRADCEM.

Pardubický kraj, Agrární komora České republiky a Zemědělský svaz ČR i letos na závěr sezóny a sklizně uspořádaly krajské dožínky a kde jinde než v Pardubicích. Před oficiálním zahájením akce se v neděli dopoledne konalo pravidelné setkání zemědělců, zástupců středních škol a krajské samosprávy. Při hodnocení jsem si s uspokojením vyslechl skutečnost, že sklizeň v Pk byla nad průměrem České republiky a činila tak v obilovinách 6,53 tuny/hektar pole (v minulém roce 5,59 tuny/hektar) a obdobné výsledky byly i u ozimné řepky. Průměr ČR přitom činil 5,63 tuny/hektar. Velké rozdíly však byly v jednotlivých částech kraje. Výnosnost přesně odpovídala vydatnosti srážek na území kraje během jara a léta. Zatímco v okrese Pardubice byly výnosy obilovin 5,77 tuny/hektar, naopak v okrese Ústí nad Orlicí dosáhly 7 tun/hektar. Přitom je třeba zmínit, že pšenice dle zpráv zemědělců je vysoce kvalitní.  Na setkání ovšem zazněly i problémy současného českého zemědělství: růst cen půdy i práce, zaměření dotací EU, nízké národní platby v citlivých komoditách (brambory, cukrovka, živočišná výroba, ovoce, zelenina), dlouhé lhůty ve stavebním řízení, zákon o významné tržní síle, zastropování podpor, podpora regionálních produktů, apod.
Odpoledne na Pernštýnském náměstí proběhlo ocenění nejúspěšnějších zemědělců v rámci kraje s rozdělením nejen dle území, ale také druhu výroby. FB Martin Netolický