Českotřebovský deník 270/2019 (30/9)
OZNÁMENÍ POHŘEBNÍ SLUŽBY

Krematorium a pohřební služba Česká Třebová na ulici Hřbitovní 1160 od 1.10.2019 zahajuje provoz obřadní síně. Obřady je nadále možné sjednat v pohřební službě v Ústí nad Orlicí. V kanceláři pohřební služby Česká Třebová je možno v provozní době zařizovat realizaci smutečních vzpomínek.  Do prostor pohřební služby a krematoria Česká Třebová se od 1.10.2019 stěhuje z ulice Semanínská 2050 rovněž správa hřbitovů. Provozní doba: Po – Pá od 7.00 do 15.30 hodin  Mobil: 733 615 000

 

Na Skalce otevřou novou zámečnickou dílnu


Na den 9. 10. 2019 se na VOŠ a SŠT Česká Třebová, konkrétně v budově Skalka připravuje  v rámci přehlídky škol slavnostní otevření nové zámečnické dílny.  Tento projekt, který významně zkvalitní přípravu strojních mechaniků v této škole, bylo možné  realizovat díky podpoře a spolupráci s jednou z nejvýznamnějších českotřebovských firem – CZ LOKO. V uvedených prostorách bude probíhat praktický výuka strojních mechaniků, kteří k velké radosti celého pedagogického kolektivu školy vybojovali letos pro českotřebovskou  školu v  konkurenci 30 škol titul „Machři roku 2019“ na celorepublikové soutěži učňovské mládeže v Praze.

 
Zahájení nového školního roku 2019/2020  v MŠ U Stadionu Česká Třebová

V měsíci září nabídly naše učitelky dětem a jejich rodičům několik zajímavých akcí.
3.9. jsme měli v MŠ skákací hrad a děti si ho do sytosti užily.
11.9. jsme se zúčastnili akce pořádané ČČK na Starém náměstí, v tento den byla ještě připravena ve školce přednáška  o správném přístupu k mluvení dětí s paní Mgr. Šimerdovou z logopedické ambulance.
V týdnu od 9.-13.9. jsme také jako každý rok navštívili se dvěma třídami Hřebčín Karlen v Dlouhé Třebové, kde nás vřele přivítali. Děti si koně nakrmily, svezly se na nich a viděly, co starost o koně obnáší. Několikrát jsme šli se staršími dětmi do lesa a denně využíváme naši velkou zahradu.
Ke konci měsíce jsme opět navštívili Staré náměstí tentokrát s programem Barevný den s odpady – kde si děti vyzkoušely soutěže a zařádily si na skákacím hradě. Na další měsíce opět plánujeme zajímavé akce, jak pro děti, tak pro jejich rodiče a příznivce školky.
Za MŠ Diana Kubešová
 
Objížďka konečně skončila. Klid je na Slovanské. Kdo nahradí škody?
 Kvůli klimatickým podmínkám a zvýšenému rozsahu sanací bylo nutné prodloužit dobu uzavření Moravské a  části Riegrovy ulice o 14 dní. Počasí se však velmi zlepšilo, pracovní tempo se během čtrnáctidenního prodloužení nijak nezrychlilo. Sanace jsou vyřešeny, byl dokončen i definitivní povrch vozovky, v pondělí 30/9 podvečer objížďka konečně (s jednodenním zpožděním) skončila. Těžká vozidla ničila i chodníky, prostě se do zatáček nevešla. Také vozovka, která nebyla připravena na takové zatížení je více popraskaná. Uvidíme jak dopadnou podzemní sítě. Můžeme očekávat leccos. Stálo by to možná za diagnostiku. 
Když vozidla jezdící pro Metrans poškodila silniční těleso v úseku Semanín - Zádulka - Hvězda, vyžadoval kraj spoluúčast na opravě. Tady by to mělo být obráceně, náprava škody by měla jít za investorem (ŘSD), který by měl  být nucen tento stav napravit. A doufejme, že na opravy nebudeme dlouho čekat.  Ukázky poškozených míst jsou na fotografiích. První věcí by měla být dokumentace stavu po ukončení objížďky.
 Byly i stížnosti na to, že vozidla stavební firmy si svévolně vytvořila zásobovací trasy po ulicích, kam je vjezd nákladních vozidel zakázán, a  nikdo z firmy se nepostaral o to, aby zde byly upraveny dopravní značky. Když provozovatel "normálního vozidla" vjede do míst kam nesmí, musí platit pokutu. O provoz nákladních vozidel stavební firmy často velké tonáže po komunikacích, které k tomu nejsou určeny se nikdo nestaral. Ani městská policie tento problém zřejmě nenahlásila, i když trval dva měsíce. Jakoby blikající oranžové majáčky na vozidlech umožnily všechno.
Stavba se musí dokončit a musíme být trpěliví. Jenže to neznamená, že bychom měli škody na našich městských komunikacích a chodnících hradit ze svého, investorem je ŘSD a objížďková trasa byla stanovena z úrovně kraje. S problémy se jistě počítalo. Ještě je třeba zajistit lepší schůdnost chodníků, při stavbě komunikace se mimo silniční těleso, tedy na chodníky vyhazovalo vše nepotřebné a nyní bude třeba po nich také chodit.. 
Práce na rekonstrukci průtahu I/14 ukončením objížďky nekončí, bude pokračovat oprava živičného krytu od Hubálkovy ulice ke křižovatce u tunelů, kde jsou již obrubníky instalovány a také na posledním úseku uvnitř města. Musí se spěchat, už bude říjen... (mm)

MALOVÁNÍ NA TEXTIL SE ŠABLONAMI                    
s Monikou Kaplanovou 16. ŘÍJEN 2019  16:00                                          

Přijďte si vyrobit originální kousek do podzimního šatníku. K dispozici šablony, skvělý výběr barev, 3D technika, dále razítka, barvící spreje, kontury.  Textilní tašku k dotvoření je možné si koupit na místě za cenu 40 Kč/ks, stahovací batůžek za 50 Kč/ks.   
Co s sebou: vlhčené ubrousky, trička na zdobení – 1 až 2 bavlněná trička nejlépe tmavé barvy, ale může být i světlé, nové raději předem vyprat. Možno zdobit šaty, sukně, mikiny, kalhoty …
Přihlášky na tvořivou dílnu prosím závazně nejpozději do 14. 10. 2019 na tel. nebo SMS 737 901 339 nebo e-mail: kaplanovamoni@seznam.cz   Vstupné 130 Kč

Nemocnice následné péče v Moravské Třebové  bude do 300 milionů korun
Přípravy na stavbu nové budovy Nemocnice následné péče v Moravské Třebové zdárně pokračují. Pardubický kraj z pozice investora tlačil na projektanty stavby, aby nedocházelo k jejímu zbytečnému prodražování. Krajem stanovený limit do 300 milionů korun, který vzešel z posledního srpnového jednání, byl po výměně projekčního týmu dodržen. Žádný ze zásahů nebude mít vliv na funkčnost celého objektu.
„Na posledním jednání jsme si stanovili limit celé stavby 300 milionů korun včetně daně, jelikož návrh projekčního týmu byl zcela mimo původní záměr. Projekční kancelář následně tento tým vyměnila, jelikož nesplnil zadání. Nyní jsme se dostali do fáze, kdy je projekt upraven dle zadaných limitů. Je nutné zdůraznit, že úspory se nijak nedotknou kvality samotné stavby ani úrovně poskytované péče. Jednalo se spíše o prvky, které na budově tohoto typu nejsou nutné a stavbu zbytečně prodražují,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že úpravy projektu budou předmětem jednání krajských radních. „V tuto chvíli očekáváme vydání společného povolení na stavbu, ke kterému nebyly podány žádné připomínky. Je možné, že dojde k dílčím úpravám v harmonogramu stavby, avšak pokud nedojde k žádným neočekávaným zdržením, tak bychom v březnu příštího roku chtěli vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby,“ sdělil hejtman Martin Netolický
Součástí projektu je kromě samotné nemocnice následné péče s 90 lůžky také stravovací provoz, rehabilitace, administrativně-provozní část a stanoviště záchranné služby včetně stání pro sanitní vozy.
 
Tribal bellydance (ATS) s Evou Hüblovou středa 18:00 až 19:30

Rezervace předem:  tel. č.: 608 970 351  e-mail: evinaposta@gmail.com
Improvizační tanec ve stylu ATS (American Tribal Style)
Lekce pro pokročilé, začátečnice po domluvě.   Cena: 70 Kč                    (Akce RC ROSA)     


900 obcí může přijít o mapové služby i přístup do katastru nemovitostí

Až devíti stovkám obcí, které využívají aplikaci Cleerio, hrozí, že na konci letošního listopadu přijdou o mapové služby i jednoduchý přístup do katastru nemovitostí. Společnost TopGis, jež loni licenci Cleerio koupila, totiž u původního poskytovatele zajistila dočasný provoz aplikace právě do 30. 11. 2019. Obce tak mají jen dva měsíce na to, aby přešly na chytré mapy Gisonline.cz. Samotný převod mapového portálu společnost zvládne takřka okamžitě.
TopGis dodává prostřednictvím chytrých map Gisonline.cz webovou aplikaci, která umožňuje správu, evidenci a aktualizaci majetku nad katastrální mapou, ortofotomapou, technickými mapami či územním plánem. Loni v listopadu se firma dohodla se společností Bio-Nexus na koupi licence k aplikaci Cleerio a převodu jejího zákaznického kmene.
Většina obcí již během uplynulých měsíců přešla na používání Gisonline.cz, další ale zřejmě ze setrvačnosti zůstávají u aplikace Cleerio. Bio-Nexus (dříve také známý jako Geosense) přitom na jaře ztratil zaměstnance, předlužil se a byl na něj podán insolvenční návrh. Konkurs byl na společnost vyhlášen v červenci 2019. Provoz aplikace Cleerio tak dočasně zajišťuje insolvenční správce, jehož cílem má být ukončení všech aktivit, zpeněžení majetku a za asistence soudu rozdělení prostředků mezi věřitele.
Převod na Gisonline.cz během jednoho týdne
„Naprostá většina převedených klientů zvolila cestu přechodu na naši aplikaci Gisonline.cz, která pracuje s detailnějšími mapovými podklady, umožňuje 3D náhled z panoramatického mapování, pasportizaci či velmi přesné měření,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti TopGis Drahomíra Zedníčková.
Převod obce stále využívající aplikaci Cleerio na Gisonline.cz není pro TopGis nijak složitý. Vývojáři společnosti připravili mechanismus hromadného přenosu dat měst a obcí do chytrých map Gisonline.cz. Obcím tak stačí během jednoho dne importovaná data zkontrolovat a mapové podklady v požadovaném rozsahu mohou obratem začít používat i zpřístupnit veřejnosti. Jednotlivé referáty obce mohou data o majetku v Gisonline editovat, upravovat a sdílet za účelem evidence majetku a rozhodování o něm.
„Na Gisonline jsme přešli na začátku roku 2019. V současné době se stále snažíme aplikaci doplňovat a vylepšovat. Spolupráce je na velmi dobré úrovni. Uživatelsky mohu ke změně říci, že jedna aplikace nahradila původní, přejala původní data a my jsme pokračovali v práci beze změn,“ komentoval přechod z Cleeria odbor regionálního rozvoje Městského úřadu Milevsko.
Aplikaci Cleerio používalo podle některých zdrojů v době jejího největšího rozkvětu až 1 600 klientů, přičemž Bio-Nexus využíval celou síť prodejců. Aktuálně se odhaduje, že obce nebo jejich občané stále využívají přibližně 900 aplikací Cleerio. V souvislosti s letos plánovaným ukončením podpory je pak na každé obci či městě, aby si prověřilo, zda jí aplikace bude nadále fungovat.
„Za poslední půlrok jsme do Gisonline.cz převedli stovky tisíc mapových vrstev, s naší pomocí tak města a obce mají zaručen rychlý přechod bez ztráty dat a možnost okamžitého spuštění přístupu do katastru nemovitostí – bez kterého se místní samospráva jen těžko obejde – podle nových pravidel,“ dodala Drahomíra Zedníčková.
Slavnostní otevíření depozitář Východočeského muzea v Ohrazenicích.

Budova, která se v minulých dnech stala jednou ze Staveb roku 2019 Pardubického kraje, je připravená k zahájení stěhování sbírkových předmětů. Při otevření bude možnost prohlídky  pracoviště příjmu akvizic, digitalizační pracoviště, badatelnu a samozřejmě jednotlivé depozitáře. Slavnostní otevření se uskuteční v  úterý 1. října od 10 hodin v Ohrazenicích 157.

Pozvánka na besedu do Svinné  

Pátek 11. října od 18 hodin v bývalé škole ve Svinné:  Alena Pirklová  + Jan Šimůnek      

Oceánie ... Šalamounovy ostrovy         

 
Studentská exkurze po památkách 

Dvoudenní výlet s příchutí babího léty za sebou má početná výprava studentů ústecké SŠUP pod vedením vyučujících  dějin umění Jitky Kuběnkové a Marie Uhlířové.  Exkurze byla koncipovaná tak, aby studenti navštívili co nejvíce míst, o kterých se učí v dějinách umění. Především architekturu je totiž třeba vidět naživo. Výčet míst je působivý: vodní hrad Švihov, zámek v Horšovském Týně, klášterní komplex v Kladrubech u Stříbra a také samotné město s historickým centrem a renesanční radnicí,  románský kostelík svatého Mikuláše v Potvorově, barokní komplex zámku, kostela, náměstí a bohaté sochařské výzdoby v Manětíně.

Vedoucí krajských odborů školství jednali v Litomyšli

Pravidelné setkání vedoucích pracovníků odborů školství krajských úřadů se uskutečnilo po dva dny (25. a 26. září)  v Litomyšli. Kromě přednášek o aktuálních tématech v oblastech školství si účastníci vyslechli příspěvky zástupců ministerstva školství. Pozdravit přítomné přijel i radní pro školství Bohumil Bernášek.
„V oblasti školství je mnoho témat, které je potřeba řešit. Nejaktuálnější je reforma financování regionálního školství, od které si hodně slibujeme. Reforma by měla prospět hlavně žákům, mělo by jich být ve třídách méně a ve více předmětech by mělo docházet  k dělení na skupiny. Pedagogové a další pracovníci ve školství by se měli dočkat lepšího ocenění své práce,“ sdělil radní pro školství Bohumil Bernášek.
Pravidelné setkávání vedoucích pracovníků pomáhá v lepším pochopení nové legislativy a kolegové si zároveň předávají zkušenosti z běžného pracovního procesu. Vedoucí odborů také využili přítomnost zástupců ministerstva školství, aby prodiskutovali některá zásadní témata.
„Kromě financování regionálního školství jsme diskutovali o projektech v oblasti technického vzdělávání, maturitních a jednotných přijímacích zkouškách, možnostech vzdělávání dětí cizinců nebo o úloze gymnázií a zlepšení kvality výuky cizích jazyků,“ řekl k programu vedoucí odboru školství za Pardubický kraj Martin Kiss.