V pořadí již čtvrtý "Den první pomoci" organizoval Oblastní spolek Českého červeného kříže v České Třebové na Starém náměstí ve středu dne 11. září v rámci našeho okresu. Před námi se obdobné akce konaly v Lanškrouně, Ústí nad Orlicí a Vysokém Mýtě. Klidová zóna Starého náměstí se přeměnila na přehlídku vozidel a vybavení určených pro záchranný systém. Byli zde nejen zdravotníci ČČK, hasiči, policie státní i městská, ale také např. vodní záchranáři z Pastvinské přehrady, Taxík Maxík předváděl OS ČČK s ukázkou péče o méně pohyblivé seniory a postižené občany.- Škoda ovšem že takový v České Třebové pravidelně nejezdí a tak nám jej vozí na předváděčku alespoň o obdobných akcích. Akce byla určena především dětem, tedy vybraným ročníkům základních škol (všichni žáci by se zde nevystřídali) a tak ti co byli loni letos zůstali ve škole).- Krátce po deváté hodině akci inspirovanou Světovým dnem první pomoci společně zahájili Martin Hodoval, ředitel Úřadu OS Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí a starostka města Magdaléna Peterková.  Po představení stanovišť byly zahájeny prezentace, ukázky, soutěže. Školní mládež měla možnost aktivně spolupracovat se zdravotníky, studentkami SZŠ  a zblízka poznat práci záchranářů. Vydařilo se i počasí, které přispělo ke zdaru této akce.
Červený kříž si připomíná sto let své existence. Oblastní spolek Ústí nad Orlicí prezentuje Den světové pomoci podvacáté. „V loňském roce jsme přivítali v pěti městech na Dnech světové pomoci 4900 návštěvníků, 24 akcí jsme uspořádali ve školách, kam přišlo 3860 dětí. Na první pomoc jsme v loňském roce proškolili 1726 lidí a zajišťovali jsme 193 společenských akcí, kde jsme ošetřili 1470 osob,“ přiblížil činnost oblastního spolku hlavní organizátor akce Jiří Preclík.
„Pardubický kraj si váží práce dobrovolníků z Českého červeného kříže, a proto pravidelně přispívá na jeho činnost ve všech okresech. Aktivity spolku v Ústí nad Orlicí vítám, proto   v současné chvíli jednáme o dalších možnostech, jak více podpořit tyto obětavé lidi při osvětě v oblasti první pomoci, a to zejména u dětí na školách a po celém kraji,“ dodal na závěr Ladislav Valtr.