Pozvánka do městské knihovny           
Michaela Hrdá: Island nalehko

1. 10. 2019 od 18:00
Rozhodnutí odjet sama na Island padlo během 3 minut a během 3 hodin byla zhruba "naplánovaná" měsíční cesta, při které jsem oslavila své 30. narozeniny. Odjížděla jsem ale s velkým respektem a téměř žádným očekáváním. Jediné, co jsem věděla, bylo, že to bude jeden z těch nejlepších tripů a to taky byl. Celý měsíc jsem SPALA JEN POD PLACHTOU, objela celý ostrov STOPEM, ušla spoustu kilometrů přes hory i řeky, kde jsem nepotkala několik dnů živáčka, ale také jsem uzavřela nejedno přátelství, která mi mnohdy pomohla v rozhodnutí, kam se moje kroky budou ubírat dál. A při tom všem jsem JEDLA ZADARMO A UTRATILA MÉNĚ, NEŽ JE ČESKÁ MINIMÁLNÍ MZDA. Získala jsem ale víc, než na jakékoliv jiné cestě, inspirovala se v mnoha místních projektech, o které se s vámi taky podělím i spolu s mými zážitky, tipy a triky jak se na nejen Islandu vyhnout velký útratě, těžkýmu báglu a hromadě turistů. Vstupné: 50 Kč.  Týden knihoven 30. 9.–6. 10. 2019  -
 
Petr Vomáčka: Milníky a historické orientační sloupy

3. 10. 2019 od 17:00, Teenspace
Přednáška bude věnována kamenným silničním milníkům Pardubického kraje, které se do dnešní doby dochovaly většinou poblíž silnic ale i na nepůvodním místě.
Druhá část přednášky bude popisovat veřejnosti téměř neznámé orientační sloupy.
U důležitých cest (ještě před vybudováním silniční a železniční sítě) už minimálně v 18. století sloužily poutníkům k orientaci v krajině.
Tyto unikátní památky se v celé České republice zachovaly pouze na Českomoravském pomezí poblíž Svitav. Součástí přednášky budou i fotografie jednotlivých objektů. Vstup zdarma.
 
Naty Poledňáková: Barevná ARTE relaxace

4. 10. 2019 od 16:00 (doba trvání 2,5–3 hodiny)
Užijte si barevnou relaxaci v inspirativním prostoru Teenspace v městské knihovně.
Cílem je uvolnit svou kreativitu a nabít se energií, užít si spontánnost a sdílení pocitů za využití jednoduchých postupů artefiletiky a arteterapie i automatické kresby.
Akce je vhodná pro dospělé. Materiál i nápoje jsou zajištěny.
Cena: 50 Kč, platba na místě. Pouze pro předem přihlášené.
Jakou barvu má tvoje ranní nálada? Po jaké pastelce ze 30 sáhneš při představě své oblíbené písně?
Je pátek odpoledne - chvíle mezi BYLO a BUDE - dovol si úkrok mimo čas. Uvolni to, co se v Tobě nashromáždilo a udělej prostor pro další možnosti.
Místo, denní doba nebo krátký příběh navozují asociaci a je na Tobě, jakou barvou ji znázorníš.
Nebudeme rozebírat žádná dramata...jen si počmáráme několik papírů a zkusíme navzájem aktivní empatické nacítění sousedovy/sousedčiny barevné... třeba i skvrny :-)
Mluv o čem chceš a o čem nechceš - nemluv.
Raduj se, že sis dopřál/a zastavení v dravém proudu reality.
Těším se na všechny! Naty
 
Dana Studničková: Aby záda nebolela

10. 10. 2019 od 18:00, Teenspace
Přednáška i ukázka cvičení podle Ludmily Mojžíšové, aby záda nebolela. Lektorka: Ing. Dana Studničková. Možnost přinést si sebou vlastní karimatku a vyzkoušet si jednotlivé cviky pod vedením lektorky. Vstupné: 50 Kč.
 
Erasmus Days 2019 – Živá knihovna

11. 10. 2019 od 15:00–17:00
V roli knih vystoupí dobrovolníci z projektů Evropský sbor solidarity z různých zemí, kteří budou vyprávět svůj životní osud – jak se stali dobrovolníky v ČR, jaké je to být zde dobrovolníkem a jaké mají zkušenosti s rozdílnou mentalitou i kulturou. Můžete si procvičit angličtinu či jejich rodný jazyk (např.: italštinu) – překladatel bude popřípadě k dispozici. Akce proběhne v prostorách Městské knihovny Česká Třebová před oddělením pro dospělé.
Akci pořádá Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová ve spolupráci s Městskou knihovnou Česká Třebová, DDM Lanškroun Damián  a DDM Vysoké Mýto Mikádo.
 
AUTORSKÉ ČTENÍ K 30. VÝROČÍ LISTOPADU 1989
BLANKA KOSTŘICOVÁ: LISTOPADOVÉ REMINISCENCE

14. 10. 2019 od 19:00
Autorka se účastnila listopadového dění v roce 1989 ve městě svých studií (ačkoli již několik let studentkou nebyla) – v Olomouci, a také v Praze. Své prožitky a dojmy zachytila v knize Dole a nahoře, z níž přečte úryvek. Dále na večeru zazní dvě povídky z knihy Třebovské povídky, které jsou inspirovány polistopadovou realitou.
 
Zdravý selský rozum pro dobu informační

Co je to mediální gramotnost a k čemu nám může sloužit?
16. 10. 2019 17:00–19:00
Jaká je role médií v našich životech? Jsme schopni se v záplavě informací zorientovat? Jaké jsou základní praktické metody kritického vyhodnocování informací, zdrojů a jejich důvěryhodnosti? V úvodní lekci cyklu přednášek o médiích a internetu se zaměříme na téma mediální gramotnosti a její užitečnosti v současné informační době. 
Hostem a lektorem bude Jaroslav Valůch, vedoucí projektů mediálního vzdělávání v organizaci Transitions. Dlouhodobě se věnuje oblasti využívání moderních komunikačních prostředků, ověřování informací, posilování mediální gramotnosti a prevence násilí z nenávisti. Spolupracoval s řadou iniciativ i institucí v regionech střední i východní Evropy, jihovýchodní Asie, Blízkého východu a severní Afriky. Působil jako humanitární pracovník v Barmě a na Haiti.
 
LiStOVáNí.cz: ČESKÝ RÁJ (Jaroslav Rudiš)

23. 10. 2019 od 17:30
Parta chlapů se pravidelně schází ve staré sauně za městem. Potí svoje těla i duše. Nemají jména, jen staré indiánské přezdívky. Tady je nikdo neruší, tady se cítí svobodní a mohou být těmi, kým doopravdy jsou. Jejich sebestředný svět rámují tragikomické vzpomínky na minulost i nejistota z vlastní budoucnosti. Radost a smutek mezi kapkami vody. Novela o současných mužích, jejichž touhy a sny se soustředí na tajemný svět za vysokou zdí, který možná obývají ženy…
Účinkují: Pavel Oubram, Tomáš Drápela, Alan Novotný. Knihu Český ráj vydalo nakladatelství Labyrint.
Vstupné: 50 Kč.
 
Za hranicemi možností

29. 10. 2019 od 18:00, Teenspace
„Ty nejsi lidská bytost, jsi atletka.“ Taková slova slyší gymnastka Rita Mamun od své nemilosrdné vrchní trenérky. Intimní portrét odvrácených stránek sportu odhaluje ruský tréninkový systém, který v honbě za dokonalostí překračuje všechny meze. Projekce dokumentárního filmu z festivalu Jeden svět, 74 minut. Vstup zdarma.
 
Druhý podzimní počítačový rychlokurz se blíží

Nový kurz pro úplné začátečníky nebo pokročilé uživatele počítačů hledá nové zájemce. Pokud se chcete naučit pracovat s počítačem (popř. vlastním notebookem), tak se přihlaste do 22. 10. 2019 na e-mail adela.voclova@moderniknihovna.cz anebo osobně v městské knihovně. Počet míst je omezen. Výuka probíhá v dopoledních hodinách na oddělení Teenspace, v přízemí knihovny. Jedná se o 7 lekcí. Cena celého kurzu je 240 Kč. První informační schůzka se bude konat už 24. 10. 2019 od 9 hodin. Těší se na vás lektorka Adéla Kusá.
 
Omezení provozu knihovny

V úterý 1. října bude oddělení pro dospělé otevřeno pouze do 17 hodin z důvodu konání cestovatelské přednášky Island nalehko.
Ve středu 16. října bude oddělení pro dospělé otevřeno pouze do 16:30 hodin z důvodu přednášky na téma mediální gramotnost.
Ve středu 23. října bude oddělení pro dospělé otevřeno pouze do 16:30 z důvodu konání scénického čtení knihy Český ráj.
Pondělí 28. října bude knihovna uzavřena (státní svátek).
Z důvodu stěhování externího skladu není dočasně možné zajistit výpůjčky z tohoto oddělení. Děkujeme za pochopení.
 
Knihy můžete vracet bez omezení do biblioboxů umístěných před vchody do knihovny na Smetanově ulici i na pobočce Parník (Ústecká ulice).
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce https://moderniknihovna.cz/cs/ nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827.