Kobylinec 2019 - Třebová se probouzí po letní letargii   
Po pátečním prudkém dešti se obloha vymetla, slunce svítilo naplno, po obědě už bylo opravdu horko. V Kobylím dole však bylo rušno od rána. Letos se podařilo připravit opravdu ucelené expozice, Kobylinec 2019 měl opravdu proti loňsku řadu vylepšení.  Důležité bylo především občerstvení, zdánlivě nemá s nabízeným výtvarnem  mnoho společného, ale pro pohodu posledního srpnového odpoledne bylo naprosto nezbytné.  Výtvarníků se sešlo více než loni, připravili si takový výběr prací, až oči přecházely.  Pro expozice bylo využito všechno, co Kobylí dům nabízel.  Také kapela Poutníci na zajímavě řešením pódiu uzavírajícím uličku  připravila program, který oživil tuto výtvarnou akci (vlastně happening) a dal jí rozměr  minifestivalu. Vystavené práce byly ve velké míře prodejní, ceny relativně mírné, českotřebovské, což mnoho lidí možná překvapilo. Každý kro přišel si mohl obohatit   buď vlastní interiér nebo obdarovat ty, kteří  si to zasluhují pěkným originálem za slušnou cenu. Potěšilo mne, že zde byla k vidění nejen témata z dalekých cest, ale nechyběl (v řadě provedení) ani třebovský Kostelíček.  Vždyť jaká by to byla třebovská rodina, která by neměla doma obrátek rotundy sv. Kateřiny. Věřím, že to bude pravidlem i příště, protože Kobylinec si zaslouží pokračování i další rozvoj. Určitě má před sebou mnoho pokračování. Výtvarnému umění se v České Třebové daří.
Kobylí důl je kouzelné místo, kde se trochu zastavil čas a přitom to se zase není odnikud nijak daleko. Stávala zde dvě pavlačová stavení, Hamanovo (bohužel již zbourané) a Šlechtovo čp. 472, které má již jiného majitele. Je prohlášeno za nemovitou kulturní památku. Starosti všem dělal a dělá neobývaný domek Nehybových  s rozpadlou střechou, zralý na demolici. Jsou neověřené zprávy, že se to bude řešit, věřme, že zde tento objekt dlouho strašit nebude.
Bylo to příjemné odpoledne, akce, která vznikla z iniciativy paní MUDr. Evy Formánkové.  Ta se již realizace této myšlenky  bohužel nedožila. Ale dcera Ing. Alice Formánková se na Kobylinci 2019 představila nejen jako agilní a výtvarně nadaný člověk, ale také dobrý manažer, který se v českotřebovském výtvarném světě opravdu vyzná. Ne náhodou vede skupinu Maxmilián.
A ve spojení s českotřebovským Kulturním centrem  dokázala společně připravit znamenitou akci.  Jen tak dál! (mm)