Příměstské tábory                                 
Příměstské tábory jsou pro MAS ORLICKO již tradiční akce, které pomáháme realizovat ostatním organizacím zaměřující se na volnočasové aktivity a vzdělávání. Podívejme se na to, jaké tábory jsme letos podpořili v České Třebové.
 
 Česká Třebová - DDM Kamarád
V České Třebové se tábory s naší podporou realizovaly již v roce 2018, nyní v roce 2019 a budou se realizovat i v roce příštím. Za všechna období se má uspořádat 24 tematických letních příměstských táborů, jež přispívají ke sladění pracovního a rodinného života osob z našeho území.
 
Co DDM Kamarád pro děti připravil v tomto roce?

Prázdninové toulání 1. 7. – 5. 7. 2019
Příměstský tábor pro děti ve věku 6-12 let. Děti navštívili Lesní bar v Horní Lipové, jezdecký klub Kunčina, Dinopark Vyškov a vyzkoušely si přípravu pikniku, zasportovaly si a něco malého si vyrobily na památku letošních prázdnin.
Práce, sport, zábava, vyžene nás do dvora 8. 7. – 12. 7. 2019
Na tento příměstský tábor se mohly přihlásit děti ve věku 8 – 14 let. Během tábora si děti zasportovaly v přírodě, seznámily se s pravidly Kin-ballu, nohejbalu a volejbalu. Navštívily farmu Krišnově dvoře, kde si vlastnoručně vytvořily si maňáska. Protože byl tábor zaměřený na sport a k němu patří i regenerace, děti se učily tejpování a základy masáže hlavy.
Poznáváme řemesla 15. 7. – 19. 7. 2019
Příměstský tábor byl pro děti ve věku 8 – 15 let se zájmem o rukodělné činnosti. Navštívily divadlo Drak v Hradci Králové, učily se vyřezávat ze dřeva formy na perník, v Litomyšli si vyrobily knížku a zkoušely si plstění ovčího rouna. Zejména děvčata zaujalo pletení náramků z paracordu a výroba skleněných šperků.
Prázdniny s Kamarádem 22. 7. – 26. 7. 2019
Příměstský tábor byl určen pro děti od 1. – 9. třídy. Během týdne byla pro děti připravena spousta výletů a zážitků. Navštívily Adršpašské skály, svezly se na koních, seznámily se s výrobou sýrů a poslední den probíhal v turistickém duchu.
Hrátky se zvířátky 5. 8. – 9. 8. 2019
Příměstský tábor pro děti od 1. třídy ZŠ do 14 let. Děti navštívily Kovozoo, město Olomouc (rafty/ Pevnost Poznání), Ústí nad Orlicí (minigolf/bowling). A další dny na děti čekaly různé pohybové a výtvarné aktivity.
Poznávání domova 12. 8. – 16. 8. 2019
Příměstský tábor pro děti ve věku 7 – 14 let. Děti navštívily Technické muzeum Brno, Litomyšl – rytíře Toulovce a Svět techniky v Ostravě. V pátek se tábor zakončil cyklovýletem do Ústecké Cakle.
 
Activity 19. 8. – 23. 8. 2019
Tento příměstský tábor byl určen pro děti od 1. třídy – 15 let. Děti se seznámily s prací hasičů, navštívily Jump park Brno, zasportovaly si v Cakli, kam dojely na kole a v Brně je mohly zažít jízdu raftech zakončenou opékáním špekáčků. Poslední den měly pohodový výlet v Poličce.
Mgr. Jana Endyšová DiS., ředitelka DDM Kamarád:
"Projekt LPT pro DDM Kamarád Česká Třebová je zaměřen na  příměstské tábory. Žádost o dotaci jsme podali proto, že v posledních letech vzrostl zájem rodičů i dětí o tento typ aktivity. Rodiče dávají přednost táborům příměstským před pobytovými. Díky podpoře MAS Orlicko jsme i  v letošním školním roce nabídli 8 příměstských táborů a  celkem se příměstských táborů zúčastnilo 222 dětí. Aktivity byly opravdu pestré. Hodně se cestovalo, například do Ostravy, Brna, Starého Města u Uherského Hradiště, kde jsme navštívili unikátní KOVOZOO. Oblíbenou aktivitou se staly rafty a velký úspěch sklidil opět brněnský Jump park a vyzkoušeli jsme i novinku v Hradci Králové – Fly zone park.  Dětem se moc líbila exkurze u hasičů a cyklo výlet jsme také zvládli bez problému. Během táborů jsme se dozvěděli něco o řezbářství, pekli perníčky, vypalovali jména na dřevěné přívěsky, naučili se něco o tejpování a masáži hlavy. Aktivit jsme vystřídali opravdu hodně a věříme, že každý si v naší široké nabídce našel to své. No a my se již teď těšíme na příští rok."
 
Projekt je realizován prostřednictvím MAS ORLICKO, z.s. a jeho vyhlášené výzvy pro rok 2018 z OPZ - Prorodinná opatření II.