Nominace na Ceny Thálie 2018/2019  
Herecká asociace uveřejnila jména nominovaných umělců na Ceny Thálie za sezonu 2018/2019. Slavnostní vyhlášení cen se uskuteční 5. října 2019 v historické budově Národního divadla v Praze od 20.00 hodin.Laureáti obdrží skleněné plastiky, které vytvořili skláři z hutě AJETO v Lindavě u Nového Boru podle výtvarného návrhu architekta Bořka Šípka. Ceny uděluje Herecká asociace od roku 1993. Od letošního ročníku se Ceny Thálie budou udělovat za uplynulou divadelní sezónu. Uplynulý 26. ročník je přechodový a budou v něm hodnoceny výkony za období od 1. prosince 2017 do 31. května 2019.  Ocenění je pojmenováno po múze komedie Thálii. Udílejí se v kategorii činohra, opera, opereta, muzikál nebo jiný hudebně dramatický žánr a balet, pantomima nebo jiný tanečně dramatický žánr. Poslední udílení cen Thálie se konalo 24.3. 2018.
 
Prezident pořádající Herecké asociace Ondřej Kepka také oznámil, že na slavnostním ceremoniálu 5. října dostanou Thálie za celoživotní výkony v kategorii činohry Helena Kružíková a Ladislav Mrkvička, za operu Gabriela Beňačková, tanečnice Zdenka Kratochvílová a muzikálová a operetní herečka Věra Vlková.
V kategorii Opera byla za ženský výkon nominována Kateřina Kněžíková za roli Julietty v opeře Bohuslava Martinů Julietta aneb Snář (Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava), Štěpánka Pučálková za roli Charlotte v opeře Julese Masseneta Werther (Národní divadlo Praha) a Petra Šimková Alvarez za roli Elektry v opeře Wolfganga Amadea Mozarta Idomeneo (Divadlo J. K. Tyla, Plzeň). Za mužský výkon byli nominováni Ondřej Koplík v roli Dona Ramira v opeře Popelka od Gioacchina Rossiniho (Divadlo F. X. Šaldy, Liberec), Csaba Kotlár za roli Ducha Vergilia a Vévody v dílech Sergeje Rachmaninova Francesca da Rimini a Lakomý rytíř (Divadlo F. X. Šaldy, Liberec) a Jiří Sulženko za Gianniho Schicchiho v Triptychu Giacoma Pucciniho (Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava).
V oblasti tance a pohybového divadla byla nominována Julie de Meulemeester v inscenaci Klíče odnikud, (Jihočeské divadlo, České Budějovice), Alina Nanu v roli Lise v inscenaci Marná opatrnost (Národní divadlo Praha) a Shino Sakurado za roli Markýzy de Merteuil v inscenaci Nebezpečné známosti (Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava). Mužské nominace v této kategorii obdrželi Gaëtan Pires v roli Petruccia ve Zkrocení zlé ženy (Divadlo J. K. Tyla, Plzeň), Matěj Šust za postavu Colase v inscenaci Marná opatrnost (Národní divadlo Praha) a Dominik Vodička (role Muže v inscenaci Kytice, Pražský komorní balet)
V nové kategorii alternativní a loutkové divadlo je nominováno pět umělců bez rozdělení na mužské a ženské interprety, jsou jimi Miřenka Čechová, Milan Hajn, Miloslav König, Martin Pechlát a Lucie Trmíková, která tak je nominována dvakrát. Podle Kepky je pět nominací v prvním ročníku pokusem a v dalších letech může způsob nominací doznat změn.
Herecké Ceny Thálie se tradičně předávaly v jarním termínu, nově to bude na podzim. V médiích po oznámení, že ceny letos nebudou na jaře, zaznívala kritika, že ceremoniál je možná příliš nákladný. Spekulovalo se též o nutnosti pokračovat v předávání ryze hereckých cen. Ocenění je několik a vyzdvihují i další divadelní profese. Svou cenu za významný přínos divadlu má také ministerstvo kultury.