V Kozlově hrálo 50 šachistů o Pohár Maxe Švabinského  
Na turnají  rapid šachu v Kozlově kralovali dva vynikající šachisté: Aleš Jedlička z Polabin a  Jan Bernášek (Unichess), kteří obsadili první dvě místa v dobře obsazeném prvním ročníku turnaje "O pohár Maxe Švabinského". V sále U Sitařů se o deštivé sobotě 7. září 2019 sešla padesátka šachistů zejména z oblasti východních Čech, aby zasedli k šachovnicím a  digitálním hodinám a sehráli turnaj na 9 kol v rapid šachu. Skóre dvou nejlepších je impozantní: Aleš Jedlička získal 8,5 bodu  a Jan Bernášek o půl bodu méně. Vítěz získal z rukou starostky města Magdalény Peterkové pohár Maxe Švabinského a navíc i finanční odměnu přislíbenou  pořadateli turnaje. Nejlepším šachistou  českotřebovského šachového oddílu byl podle očekávání Lukáš Hurt (zastával také funkci ředitele turnaje) na desátém místě s 5.5 body a Karel Jasanský. Ten získal o půl bodu méně a to již znamenalo 22. místo v celkovém pořadí v turnaji. 
Organizátorem turnaje byl Ivo Prax, funkci rozhodčího vzala na sebe Veronika Šmajzrová. Turnaj byl první příležitostí v nové sezóně a současně i ukázkou toho, že  šachový klub Česká Třebová myslí na lepší zítřky, na zapojení dalších šachistů z řad mládeže. Vždyť to není tak dávno, co třeba šachisté z českotřebovského gymnázia patřili mezi nejlepší v republice.
Šachisté měli pro celodenní turnaj v kozlovské hospůdce U Sitařů velmi pěkné prostředí, v krbových kamnech praskalo hořící dřevo, bylo zde útulno jako na horské chatě.  Pro všechny byl také zajištěn chutný oběd, tak "chlazené" občerstvení. Škoda, že deštivo a pošmourno nedovolilo o polední pauze alespoň krátkou vycházku k chaloupce Maxe Švabinského. Věřím, že se takový turnaj nekonal v Kozlově naposledy a věhlas  turnaje bude v další letech jenom narůstat. (Foto Milan Mikolecký, Ivo Prax)