Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka

2005 - 2014


I. ročník  Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka  se v České Třebové konal v říjnu 2005.
 
Impulzem pro vznik festivalu byla provedená rekonstrukce chrámových varhan v kostele sv. Jakuba. Celé dílo bylo dokončeno a kolaudováno v září 2004. Polovina nákladu na rekonstrukci  (1,5 mil. Kč) zbyla z příspěvku města, druhá polovina z církevních prostředků, benefičních akcí a darů z tuzemska i zahraničí. Vznikl nástroj, který je možné v dostatečné míře využívat  jako koncertní, zvláště když jeho rejstříkové dispozice umožňují interpretaci širokého spektra slohových období varhanní literatury. Když k tomu přičteme vynikající akustické podmínky chrámu a vstřícnost  jeho správce, vznikl pro město velice vhodný koncertní prostor, který výrazně obohatil kulturní život města. Nástroj má tři manuály, 38 rejstříků, 2350 píšťal, elektrickou trakturu a hrací stůl doplněný elektronickým paměťovým systémem. Původní varhanní nástroj, který sloužil v kostele sv. Jakuba v letech 1902 - 2001 byl z dílny firmy Josef Kobrle z Lomnice nad Popelkou. V roce 1902 byl pořízen za 6000 K.
 
Pro festival zpracoval tehdejší ředitel Kulturního centra doc. Mgr. František Preisler koncepci založenou na působení  festivalového výboru složeného z významných osobností společenského a kulturního života regionu a města: hejtman kraje, starosta města, správce farnosti, diecézní organolog, patron festivalu Zdeněk Pololáník, ředitel Kulturního centra v České Třebové, paní Irena Chřibková – jako odborné předsedkyně výboru, která zde také působila v prvních deseti ročnících festivalu 2005 - 2014)  V programu I. ročníku proto vystoupily "kapacity" Douglas Bruce (Skotsko) nebo slovenská varhanice působící ve Vídni Eva Ferjenčíková . Podobně tomu bylo v dalších letech. Postupně tak na našem festivalu vystoupila většina interpretů, které pravidelně působí na  velkých varhanních festivalech u nás i v zahraničí. 
(1. fotografie. Douglas Bruce, Skotsko - I. ročník festivalu 2005)
 
Patronem českotřebovského festivalu se stal  (tehdy sedmdesátiletý) Zdeněk Pololáník (nar.25.10.1935 v Tišnově) absolvent konzervatoře v Brně (obor varhany) a Janáčkovy akademie múzických umění  (skladba) a patří bezesporu k nejvýznamnějším soudobým skladatelům. Směle jej můžeme zařadit k takovým veličinám jako byl Jan Hanuš nebo jakou je Petr Eben a jeho jméno je zárukou dobrého jména českotřebovského festivalu.
 
Rozšířením možností varhanního festivalu byla záchrana historického varhanního nástroje v rotundě sv. Kateřiny, dokončená v roce 2006 v dílně Josefa Poukara z České Třebové.  V sobotu 25. listopadu 2006 se konalo slavnostní žehnání nově rekonstruovaného varhanního nástroje za účasti královéhradeckého světícího biskupa Josefa Kajneka, který dříve také působil v České Třebové Tím vznikl další prostor pro pořádání komorních koncertů v krásném prostředí, což je vlastně další obohacení kulturního života města. Koncerty barokní hudby byly také součástí dalších ročníků varhanního festivalu a byly dobře navštíveny.  

 

 
 
Zařazeny externí koncerty. Po nástupu  Josefa Kopeckého do funkce ředitele Kulturního centra se koncepce poněkud změnila, program začíná již v měsíci září a byly zařazeny také externí koncerty v okolních obcích (např. Rybník, Třebovice, Řetová) a byly úspěšné. V jednom z ročníků si českotřebovský varhanní festival vykročil také do Litomyšle, tehdy ne moc šťastně. V posledních letech však byly vynechány varhanní koncerty v rotundě sv. Kateřiny, snad pro jisté rejstříkové omezení a potřebu doplnit varhanní program dalšími interprety.  Loňský XIII. ročník varhanního festivalu byl však velmi úspěšný, měl rostoucí návštěvnost, program opravdu zaujal. Připomeňme si jej na loňském plakátu:  
 
Letos se koná XIV. ročník  festivalu a slibuje opět zajímavý program. je věnovaný velikánovi české varhanní hudby Petru Ebenovi, navíc rodákovi z našeho regionu (Žamberk).  Přejme českotřebovskému Mezinárodnímu festivalu mnoho dalších úspěšných ročníků a stálý zájem významných interpretů a především publika.  
 

  • K programu letošního ročníku festivalu najdete informace ZDE