Zlatá Pecka dala šanci mladým talentovaným umělcům  
Festival Zlatá Pecka je už sice letos za námi, ale není na škodu si připomenout i jeho doprovodný projekt s názvem „Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“. Ten dal i v tomto ročníku možnost těm nejmladším interpretům získat zkušenosti po boku vyzrálých a slavných osobností klasické hudby.
„Práce s mladými talentovanými umělci je jedním z hlavních leitmotivů Zlaté Pecky, který nás odlišuje od jiných hudebních festivalů. Sama ze své zkušenosti vím, jak je důležité mít v určitém věku ty správné mentory a učitele a také dostat příležitost předvést, co umíte,“ říká světoznámá pěvkyně a spoluzakladatelka festivalu Dagmar Pecková.
Svou energii, umělecké zkušenosti i pedagogický um věnovala i letos během festivalu účastníkům třídenních interpretačních kurzů. Společně pracovali v sále chrudimské Základní umělecké školy, tedy tam, kde se i Dagmar Pecková připravovala na svoji uměleckou dráhu. Výsledek pak obecenstvu předvedli na koncertu absolventů letošních i minulých ročníků interpretačních kurzů v jedinečném prostředí Velkého sálu Muzea v Chrudimi.
Příležitost vystoupit na pódiu během hlavního bodu programu, v koncertním provedení výběru z opery Antonína Dvořáka - Rusalka, dostali vybraní absolventi dvou minulých ročníků interpretačních kurzů Dagmar Peckové – Jarmila Balážová a Lukáš Hacek.
„Myslím, že je to velmi inspirující počin a vážím si této iniciativy Dagmar Peckové. V našem kraji máme velmi silnou návštěvnost základních uměleckých škol a je radost slyšet ty nejtalentovanější děti vystupovat třeba v příjemném prostředí Synagogy v Heřmanově Městci a na dalších místech společně s Dagmar Peckovou.  Koncertovat před zaplněnými sály bylo jistě pro mladé interprety důležitou zkušeností a zážitkem,“ konstatuje 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který jako jeho patron projekt podpořil.
K talentovaným umělcům se připojil i 13letý varhaník Adam Suk, žák Základní umělecké školy Pardubice v Havlíčkově ulici (hra na klavír ve třídě Markéty Janouchové), který vystoupil před publikem Slavnostního zahájení Festivalu Zlatá Pecka v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi.
Projekt podpořil i vystoupení kytarového samouka Kevina Gaspara z Pardubic. Třináctiletý virtuos dostal příležitost si zahrát jak v doprovodu zkušených hudebníků, tak i prostor pro své sólové vystoupení.
Za zmínku také stojí vystoupení souboru Dětská opera Praha s představením Rusalenka na motivy Antonína Dvořáka pro rodiče s malými dětmi. Festival si od práce s takto malým dětským publikem slibuje osvětu budoucích posluchačů klasické hudby.
Někteří mladí interpreti různých žánrů dostali příležitost vystoupit také na novém formátu festivalu, takzvaném Festivalovém pódiu na Resselově náměstí v Chrudimi. „K projektu Festivalového pódia mě inspiroval výrok mého oblíbeného skladatele Kurta Weilla o tom, že jakékoliv jiné dělení hudby, než na dobrou a špatnou, nemá smysl,“ uvedla Dagmar Pecková. „ Sama se angažuji v několika hudebně naprosto odlišných projektech a cítím se tím úžasně obohacená, lidsky i hudebně. Chtěli jsme ukázat zajímavé hudebníky a hudební projekty různých žánrů návštěvníkům festivalu a také oživit nesmírně krásné historické náměstí v Chrudimi.  Orientovali jsme se cíleně na místní, často velmi mladé umělce, myslím, že se opravdu máme v našem regionu čím chlubit a co prezentovat,“ dodala zpěvačka.
Produkci projektu „Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“ zajistila agentura Secret Partnership ve spolupráci s agenturou CAMERATA.
Jednotlivé akce projektu „Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“:

Koncert klavíristy Jana Čmejly
Společenský sál Pardubické radnice
28. února 2019
Projekt „Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“ byl zahájen koncertem skvělého patnáctiletého klavíristy, čerstvého absolutního vítěze mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga 2019, Jana Čmejly, v Koncertním sále Pardubické radnice. Umělce, který následně odcestoval na koncertní vystoupení v Kennedyho centru ve Washingtonu si přišlo poslechnout 147 posluchačů.
 
Koncert akordeonisty Tomáše Benedikta Sršně
Hospic Chrudim
3. června 2019
Benefiční koncert v prostoru chrudimského hospice byl věnován podporovatelům tohoto zařízení. Koncert se sestával ze sólových výstupů třináctiletého Tomáše Benedikta Sršně, který svojí hrou doprovodil operní pěvkyni Dagmar Peckovou. 
 
Vystoupení varhaníka Adama Suka
Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi
25. srpna 2019
Vystoupení třináctiletého talentovaného varhaníka Adama Suka Adam Suk, žáka Základní umělecké školy Pardubice v Havlíčkově ulici (hra na klavír ve třídě Markéty Janouchové) před početným publikem Slavnostního zahájení Festivalu Zlatá Pecka v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi.
 
Operní představení Dětské opery Praha - RUSALENKA
Východočeské divadlo Pardubice
28. srpna 2018
Atraktivní a divácky vděčné představení dětské verze Dvořákovy a Kvapilovy Rusalky v provedení souboru Dětské opery Praha bylo velkým zážitkem pro děti i dospělé posluchače a zcela jistě splnilo i cíl, pootevřít nejmladším posluchačům dveře k poslechu klasické hudby.
 
VELKÝ VEČERNÍ KONCERT absolventů interpretačních kurzů Dagmar Peckové
​Velký sál Muzea v Chrudimi
29. srpna 2019
Mladým pěvcům předává své bohaté interpretační zkušenosti energická Dagmar Pecková, která se stala i jejich průvodcem v průběhu krásného koncertního večera. Její zasvěcený komentář doplňovala chrudimská rodačka herečka Jana Trojanová. Lukáš Hacek a Jarmila Balážová, účastníci kurzů v minulých letech, předvedli již vyzrálé výkony hodné nastupující generace pěveckých hvězd. Začínající pěvci – účastníci letošní edice interpretačních kurzů – si vyzkoušeli své umění a schopnosti v opravdu reprezentativním prostředí, za účasti početného a vřelého publika. Oporou jim byl zkušený klavírní korepetitor Zdeněk Klauda, vedoucí hudebního nastudování Národního divadla v Praze. Vybraná adeptka letošních interpretačních kurzů, Marie Svobodová dostane příležitost na příštím, 4. ročníku Festivalu Zlatá Pecka. Na koncertě s názvem Fenomén Callas v chrudimských Klášterních zahradách vystoupí v jedné z Callasovských rolí árií Rosiny z Rossiniho opery Lazebník sevillský.
 
Koncert “ Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“
Synagoga v Heřmanově Městci
5. září 2019
Koncert zařazený do programu Festivalu Zlatá Pecka 2019 představil nejmladší interprety v působivém a akusticky velice atraktivním prostředí Synagogy v Heřmanově Městci. Posluchačům se představili, za klavírního doprovodu Karla Vrtišky, klarinetista Janem Bostl (2004), klavíristka Klára Gibišová (2010), violoncellistka Naďa Strnadová (2009), houslista Vilémem Jirsa (2006) a akordeonista Tomášem Benediktem Sršeň (2005). Mladí instrumentalisté také dostali příležitost doprovodit mezzosopranistku Dagmar Peckovou, která program koncertu doprovodila průvodním slovem.
 
Koncert “ Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“
Koncertní sál Nuselské Radnice v Praze
5. září 2019
Další z koncertů „Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“, představil nejmladší talentované instrumentalisty v koncertním sále Nuselské radnice.  Společně s klarinetistou Janem Bostlem (2004), klavíristkou Klárkou Gibišovou (2010), violoncellistkou Naďou Strnadovou (2009), houslistou Vilémem Jirsou (2006), akordeonistou Tomášem Benediktem Sršňem (2005), a za klavírního doprovodu Karla Vrtišky vystoupila i Dagmar Pecková, která se věnovala i průvodnímu slovu mezi vystoupeními.
 
Pěvissimo !!!
​Velký sál Muzea v Chrudimi
29. srpna 2019
Jak jinak nazvat vystoupení, při kterém během unikátního hudebního večera můžete z jednoho jeviště vyslechnout pěveckou legendu Dagmar Peckovou, něžný soprán Kristýny Vylíčilové a skvělý baryton Lukáše Hacka společně se zástupci elity nastupující pěvecké generace Markétou Böhmovou, Danielem Matouškem a Marií Svobodovou. Zasvěceným průvodcem večera bude, za občasného přispění Dagmar Peckové, chrudimská rodačka, herečka Jana Trojanová. V sobotu 30. listopadu od 19.00 hodin ve Velkém sále Muzea v Chrudimi na vás čeká silný hudební zážitek.
 
Koncept Festivalové pódium
V rámci konceptu Festivalové podium na Resselově náměstí v Chrudimi vystoupili a „Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“ vystoupili:
 
úterý 27.8.          Kevin Gaspar
                               Třináctiletý kytarový virtuos – samouk. Podporu mu poskytla skvělá pardubická kapela eNDee hrající svoji autorskou hudbu.
čtvrtek 29.8.      Velký koncert žáků ZUŠ Chrudim
                               O tom, že i nadále bude Chrudim městem hudby, přesvědčili početné posluchače  nejmladší chrudimští hudebníci.
pátek 30.8.         Trio NEBIONE 
                               Kontrabas, klávesy, housle aneb klasika neklasicky. S podporou zkušeného Jiřího Kožnara si zahráli mladí instrumentalisté Milada Šulcová a Ondřej Sejkora a nadchli  chrudimské publikum.
sobota 31.8.       Klára Gibišová vystoupení v rámci Dopoledního happeningu
                               V rámci talk show, uváděného Alešem Cibulkou, dostala možnost prezentovat své umění i devítiletá klavíristka Klára Gibišová.
neděle 1.9.         Kontrabasové kvarteto Bumblebass
                               Čtyři hráči na kontrabas na jednom podiu! Je libo jazz, swing, klasika, rock nebo metal? Tahle unikátní parta z Pardubické konzervatoře předvedla spokojeným posluchačům, basa zvládne všechno.