Českotřebovský deník 284/2020 (3/10)

Vysoká volební účast a

přesvědčivé (českotřebovské) vítězství seskupení 3PK Martina Netolického

Přes potíže s koronavirem přišlo k volebním urnám v České Třebové o 2,5 % více voličů než před 4 lety (t.j. cca + 200 osob). Snad pochopili vážnost situace. Mnozí zřejmě prohlédli a tak vládní ANO dostalo o 5% hlasů méně než posledně. I tak se těm 768 pro ANO českotřebovským hlasujícím voličům divím, protože nechápou, že jejich potenciální hejtman je velký nepřítel České Třebové a oni na to nehledí volí spolek přátel populisty Martina Kolovratníka a jeho chlebodárce Andreje Babiše se všemi neduhy, které do naší politiky a řízení naší země přinesl.... Z výsledku je také zřejmé, že  i Okamurova společnost získala 244 hlasů, tedy 4,7%  a mnozí ochotně darovali pro jejich propagaci svoje ploty, aby se  mohli veřejně etablovat. Přitom krajské volby a ty celostátní jsou přece každé o něčem jiném...
 
Česká Třebová bude mít v krajském zastupitelstvu tři zástupce

Proti minulému volebnímu období dojde ke zlepšení p 100%, v krajském zastupitelstvu zasednou tři Českotřebováci  Mgr. Magdaléna Peterková a JUDr. Martin Netolický, Ph.D. a Jiří Ducháček (Piráti). To může podstatně  zlepšit spolupráci s Pardubickým kraje, zvláště pokud by oba byli součástí nyní se tvořící krajské koalice a vůbec nejlepší by samozřejmě bylo, kdy Martin Netolický zůstal ve své kanceláři hejtmana Pardubického kraje. K tomuto postu má velmi blízko.  Součástí krajské samosprávy jsou také vory a komise, kde se projednávají a konzultují v předstihu dále realizované záměry a bude dobře, budeme-li mít do této "krajské kuchyně" co možná nejblíž. Pardubický kraj je pro nás také zdrojem finančních prostředků tekoucích jednak přes grantové programy, jednak přes přímé krajské investice.

Výsledky hlasování za územní celky - Česká Třebová

Výsledky hlasování za územní celky – Obec Česká Třebová – souhrnné informace

Okrsky Voliči
v seznamu
Vydané
obálky
Volební
účast v %
Odevzdané
obálky
Platné
hlasy
% platných
hlasů
celkem zpr. v %
17 17 100,00 12 494 5 247 42,00 5 245 5 191 98,97

Výsledky hlasování za územní celky – Obec Česká Třebová – část 1

 Popis tabulky

Kandidátní listina Platné hlasy Předn.
hlasy
číslo název celkem v %
5 Demokratická strana zelených 14 0,26 X
7 STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ 114 2,19 X
8 Trikolóra a Strana soukr. ČR 94 1,81 X
11 ODS a TOP 09 466 8,97 X
13 Strana zelených 27 0,52 X
15 VÝCHODOČEŠI 32 0,61 X
16 Svoboda a př. demokracie (SPD) 244 4,70 X
17 Koalice pro Pardubický kraj 599 11,53 X
19 Česká pirátská strana 484 9,32 X

Výsledky hlasování za územní celky – Obec Česká Třebová – část 2

 Popis tabulky

Kandidátní listina Platné hlasy Předn.
hlasy
číslo název celkem v %
22 Moravané 2 0,03 X
30 3PK-Pro prosperující Pard. kr. 2 166 41,72 X
34 Zdraví Sport Prosperita 10 0,19 X
36 DSSS - STOP KRIMIGRANTŮM! 6 0,11 X
50 ANO 2011 768 14,79 X
63 Komunistická str.Čech a Moravy 123 2,36 X
67 Volte Pr.Blok www.cibulka.net 2 0,03 X
82 ROZUMNÍ - Petr Hannig 13 0,25 X
83 Mladí pro Pardubický kraj 27 0,52 X
 
Výsledky voleb v Pardubickém kraji sečteny

Výsledky ukazuje tabulka, která současně určuje mandáty jednotlivým volebním stranám, které překonaly 5% hranici. Jedná se o 6 stran a hnutí:  ANO, 3PK, ODS+TOP09, Koalice pro Pardubický kraj, Česká pirátská strana a Starostové a nezávislí. Žádná židle v zasedačce krajského zastupitelstva  nezbyla na KSČM, to je podstatný rozdíl, v minulém krajském zastupitelstvu měli 5 mandátů. A docela signifikantní je, že žádný mandát v krajském zastupitelstvu nezbyl ani na Okamurovu společnost SPD, která by mohla být potenciálním parťákem, pro vítězné hnutí ANO. To sice obhájilo svých 19 procent, a získalo 11 mandátů (v minulých volbách 12), ale opět za této dané situace bude těžko hledat někoho, kdo by s nimi chtěl spolupracovat. Zůstane tedy s největší pravděpodobností jako pověstný kůl v plotě. A vůbec se tomu nedivím, přiznám se, že z toho mám radost. Lze již dopředu napsat, že to je velmi, velmi nepravděpodobné.
Otevírají se různé možnosti povolebních koalic, které jsou pro nás příznivější.  Je dokonce i částečně pravděpodobné, že se Martin Netolický udrží ve vedení Pardubického kraje i na další čtyři roky. A to by byl opravdu husarský kousek. Může však dojít také k vyšachování 3PK z krajské rady. To by však museli být v tomto kroku zajedno Piráti s koalicí ODS/TOP09 a také se starosty a nezávislými a Koalicí pro Pardubický kraj.  Podobně může být také vyšachována Koalice pro PK. Z takového kroku by měl jistě Martin Kolovratník po vyšachování jeho hnutí ANO také velkou radost. Záleží na tom, jaká byla soudržnost dosavadního krajského seskupení. Koalici nakonec mohou tvořit i všichni ostatní mimo ANO v poměru 34:11. Byla by však asi málo vyhraněná a plná budoucích problémů, jistě by se neosvědčila. Bude záležet na vyjednávacích schopnostech. První jednání již jistě probíhají. 
ANO sice volby vyhrálo, ale slavit nemůže to bych přenechal těm dalším stranám, kde podle pořadí dosáhla velkého úspěchu 3PK, jejíž kandidátka byla složena z osobností, které pro Pardubický kraj  mnoho znamenají a také už hodně udělaly a které nestaví na stranické  podpoře. Slavit a zpívat se ovšem může ještě zítra v neděli 4. října, potom to nouzový stav zakazuje.  (mm)

Výsledky voleb v celém kraji najdete ZDE

Volby do krajského zastupitelstva  2020 měly své zvláštnosti

Volby se konaly proti jiným letům za mimořádných podmínek způsobených epidemiologickou situací ve státě. Již ve středu30.9. myli možnost lidé izolovaní v karanténě nebo s pozitivním nálezem COVID 19 voleb v okresních městech prostřednictvím vytvořených  stanovištích drive-in pří z auta. Pro nás bylo také stanoviště v Ústí nad Orlicí na parkovišti u sauny. Této možnosti využily jen desítky lidí v okrese.
Další možností pro voliče, kteří měli diagostikovaný nález COVID nebo karanténu byla volba  doma bez nutnosti dojíždět na vzdálená místa.   O tuto možnost bylo třeba telefonicky požádat.  Tyto voliče navštívila komise v pátek a v sobotu. Kromě občanského průkazu (nikoli pasu) potřebovali také doklad, že jsou v karanténě – potvrzení od lékaře nebo hygieny nebo SMS zprávu o pozitivním výsledku testu na covid-19. Mohli odvolit do zvláštní volební schránky. Svému krajskému úřadu se ale museli nahlásit telefonicky do čtvrtka 1. října.Později stanovená diagnóza potom už voliče z procesu voleb vylučovala.