Českotřebovský deník 291/2020 (9.10.)
Nové video Českotřebovského deníku: Bikerská vyjížďka na Pekláku

  Plná velikost videa ZDE
V sobotu 3. října odpoledne bylo na na Pekláku živěji než jindy. Mimo běžného víkendového provozu  bikeareálu se zde konala promoakce s názvem "Bikerská vyjížďka" pod vedením  znalce  trailů v celém Česku, Trail huntera Davida Kosečného .  Byla určen pro ty, kteří se přišli teprve s bikeareálem Peklák seznámit, kteří sem běžně nejezdí  a kteří mají zatím ze zdejším tratí velký respekt.
Akce se neobešla bez slavnostního zahájení. V úvodním slově manažerka projektu Singletrack Glacensis Renata Šedová popsala pětileté úsilí o realizaci projektu Singletrack Glacensis který nyní zahrnuje 200 kilometrů singletracků na české a polské straně. Z toho na Pekláku  je 15km trailů, 4 km sjezdových tratí a 25 km MTB tras (Mountainbaikových tras), bylo vybudování nástupní místo, obsahující minikemp, nabíjecí stanici elektrokol,  opravářské středisko, půjčovnu kol...
Účastníky promoakce přivítala starostka Magdaléna Peterková, místopředseda  Regionu Orlicko Orlicko Josef Škeřík, za polského partnera projektu promluvil Romek Bogdal.  Partnerským  bikecentrem v ČR je areál ve Zdobnici, který zatím podle slov zástupkyně tamního projektu Pavlíny Hradecké  nedosáhl takové popularity jako areál na Pekláku.
Vyjížďka zaregistrovaných bikerů byla vedena stoupacím trailem Dechovka, vstup bikerů na tratě a způsob projíždění tratí byl řízen přítomnými instruktory. Ti pomohli účastníkům jízdy řešit i vzniklé problémy. 
Na závěr akce pak byla pro účastníky vyjížďky  zorganizováno losování tomboly, ve které byla  trička a další zajímavé ceny se vztahem k českotřebovskému bikeareálu Peklák a projektu Singletrack Glacensis.

Městská knihovna nabízí donášku knih 

Chcete číst, ale nemůžete si pro knihy přijít? Přineseme vám je až domů. Služba je bezplatná a je primárně určena pro všechny, kterým aktuální zdravotní stav či handicap neumožňuje navštěvovat knihovnu osobně.
Funguje to jednoduše: zavoláte a sdělíte nám, o jaké knihy, časopisy nebo audioknihy máte zájem. My ověříme jejich dostupnost, navrhneme nejbližší možné datum doručení a v domluvený den vám zavoláme a ověříme, že budete v dohodnutou dobu doma
Doručíme vybrané dokumenty a případně vyzvedneme ty, které máte již přečtené. Službu zajišťují zaměstnanci knihovny.
Poskytování služby je zdarma. Objednané dokumenty doručujeme zpravidla jednou za měsíc. Služba funguje pouze pro registrované čtenáře knihovny. Chcete se dozvědět, jak se stát čtenářem? Klikněte a zjistíte vše potřebné. Díky domluvené spolupráci je možné půjčování knih, časopisů a audioknih i pro uživatele v Domově s pečovatelskou službou a Domově pro seniory v České Třebové.  Pro více informací nebo objednávky volejte: 732 756 827. Městská knihovna
Poznámka:
Výše uvedený text  popisuje trvalou službu městské knihovny, tak jak je popsána na její webové stránce. Nyní jsme vstoupili do období s extrémním nárůstem rozšíření COVID 19. Zatímco v jarním období v České Třebové prakticky nebyl žádný zjištěný pozitivní případ této nákazy (a byla vyhlášena velmi  přísná opatření a odpovídající nabídka služeb), tak nyní se situace přiostřila. Pozitivní případy se v ČT počítají na desítky, těžké případy jsou hospitalizovány a registrujeme se již také jedno úmrtí. Další počty jsou v karanténě a nemají nikam chodit. To by mělo opět logicky vést i k rozšíření možností v donášce knih, také ale i k obezřetnosti, řádné dezinfekci půjčovaných knih. Nehromadit s v omezených prostorách, plně využít poskytovanou výpůjční dobu. Na co nám budou draze nakoupené knihy v regálech knihovny - je třeba, aby se dostaly ke svým čtenářům.....  (mm)
Další možností jsou e-knihy

Výpůjčky e-knih
E-knihy si můžete půjčit přes katalog knihovny.
Služba je poskytována zdarma, ale pouze registrovaným čtenářům s platnou registrací.
E-knihy lze číst na telefonech a tabletech s operačními systémy Android a iOS v aplikaci eReading.cz. Pokud aplikaci nemáte na zařízení nainstalovanou, stáhněte si ji zdarma z GooglePlay nebo Apple AppStoreČtečky e-knih jako např. Kindle bez operačního systému se službou nefungují. Aplikace je nutná k technickému a legislativnímu zajištění elektronické výpůjčky titulu. Délka výpůjčky je 31 dní, po uplynutí této doby se e-kniha automaticky smaže, výpůjční lhůtu není možné zkrátit ani prodloužit. Najednou je možné vypůjčit maximálně 3 tituly.  Stejnou e-knihu si může vypůjčit více čtenářů současně.
 
Pavel Langhans opět "válí" v elektronickém Dikobrazu

Mám tu možnost zveřejnit některé jeho aktuální kresby, samozřejmě "anticovidní". Kéž by toto téma bylo ovšem minulostí....,


Vysokomýtské Regionální muzeum nabízí "Vysokomýtský hřbitovník"

Vloni na podzim byla na vysokomýtském hřbitově instalována informační tabule s vyznačením 23 míst posledního odpočinku vybraných osobností Vysokého Mýta. Jsou zde uvedena jejich jména, stručná data o životě, profese. Připomínán je například zakladatel muzea, starosta a majitel věhlasné cihelny, dostihový jezdec a dvojnásobný vítěz Velké pardubické, ale i nadaná klavíristka nebo sokol umučený v Osvětimi. Vysokomýtské muzeum v nově vydané brožuře přináší obsáhlejší informace o životě a práci jednotlivých osobností  Medailonek je doplněn i jejím portrétem a fotografií místa posledního odpočinku. Muzeum zdůrazňuje, že jde o výběr, pokud by měly být uvedeny všechny vysokomýtské osobnosti, muselo by jít o velmi tlustou encyklopedii. „Tím jsme se přidali k městům, které už průvodce nebo zmapovaný hřbitov mají. Naší myšlenkou bylo vybrat nej-osobnosti z různých oblastí, případně pokračovat dalším vydáním,“ dodala autorka publikace Soňa Krátká. (Podle Orlického deníku)
Poznámka: Je vysokomýtské muzeum skutečně regionální?
Vysokomýtské regionální muzeum je příspěvková organizace Pardubického kraje financovaná z krajského rozpočtu. Sídlí v historickém městě Vysoké Mýto, které si takové muzeum jistě zaslouží, ale na druhé straně  by měla být z jeho působení cítit nějaká regionální působnost, tedy působnost pro celý bývalý orlickoústecký okres. Z  jeho zaměření a na konec i z právě  vydaného Vysokomýtského hřbitovníku však vidím především lokální patriotismus, kde je zaměření na problémy samotného  města Vysoké Mýto určující a o ostatní území okresu se nikdo příliš nezajímá. Proto financování  vydaného "hřbitovníku" za krajské peníze by mělo smysl jen tehdy, bude-li se v takové akci pokračovat také v dalších městech našeho okresu.  (mm)


Pozdní propagace výstav, mnoho zbytečné práce spojené na propagaci kultury.
A nikdo neví jak dlouho to bude trvat. Čtrnáctidenním omezení nikdo nevěří

Vernisáž výstavy  celoživotního díla umělce a restaurátora doc. Jiřího Josefíka  v Českotřebovském městském muzeu se konala již  18. září, ale foto a videopozvánky na výstavy byly publikovány až s velkým zpožděním. I tak by v normální situaci měly nějaký význam, protože se jedná o výstavu dlouhodobou.  Jenže vyhlášená restriktivní opatření velí výstavy ihned uzavřít, zatím na 14 dnů.  A tak  tak tato pozdní propagace trochu vyznívá do prázdna. O týden se tím také zkrátí výstava  Pavly Klimešové "O mně", která měla být prodloužena až do 18.září. V této době zde již měla nastoupit  výstava keramiky z dílny Jakuba Šicha. Nebude, byla  odsunuta až na příští rok. Epidemie tedy v zajištěných kulturních akcích  dělá velké problémy, spousta práce byla udělána vlastně zbytečně, opět se budou přesunovat třeba již jednou přesunuté termíny. Velké štěstí v neštěstí měli např. organizátoři oslav 75 let existence českotřebovské průmyslovky. Přes rouškovou povinnost a mizerné počasí se jim podařilo oslavy uskutečnit na dobré společenské úrovni. Podobně mohou být spokojeni organizátoři mykologické výstavy v Ekocentru Podorlicko. Jejich výstava hub se uskutečnila v posledním možném povoleném termínu..... (mm)
Vážení klienti. Vzhledem k současné nepříznivé situaci  pro cestování nebudu otevírat kancelář v ulici Na Splavě.Pokud budete chtít cokoliv zajistit v tuzemsku  i  v zahraničí  nebo získat informaci o možnostech cestování, můžete mi kdykoliv zavolat na tel.č. 723226287 nebo poslat požadavek na mail – hvtour.ca @seznam.cz. Přeji Vám všem dobrou imunitu, zdraví a optimismus. Hana Vraspírová. Cestovní agentura Česká Třebová

Výchovný ústav Králíky - 2. kolo dražby

Pro druhé kolo byla cena stanovena nižší, konkrétně ve výši 28 500 tis. Kč, aukce se uskuteční 4. listopadu 2020
 
Kraje po neúspěchu hnutí ANO v povolebním vyjednávání posílí

Za výsledek při povolebním vyjednávání si hnutí ANO podle hejtmana Netolického může samo, svým hulvátstvím a degradací politiky. Proto se mluví o Pyrrhově vítězství, součet procent totiž nic neznamená.
Netolický: „Kraje teď po volbách, které pro ANO nedopadly podle očekávání, posílí. Už se nebude dít, aby na Asociaci krajů seděli někteří hejtmani na dvou židlích a hlasovali proti zájmům krajů a salutovali vládě. To skončilo. Vedení celé řady hejtmanství, nejen našeho, tentokrát vzniká bez hnutí ANO. A může si za to samo svým přístupem: hulvátstvím a degradací politiky. Je to přirozená reakce většiny politického spektra, která se proti tomu spojila."
Dá se tak očekávat, že kraje tak častěji půjdou s vládou do sporů, v příštích letech by tak mohly vydobýt více kompetencí i výhodnějšího přerozdělení finančních zdrojů. Už před volbami bylo poukazováno  na to, že tzv. rozpočtové určení je špatně nastavené. Krajům se nedostává peněz například na silnice, ačkoliv jim je stát předal ve zuboženém stavu.Týká se to také speciálně  našeho Pardubického kraje, který je diskriminován. Lze to zjistit např. porovnáním např. s daňovým výtěžkem stejně velkého kraje Vysočina....


Začínáme seriál s vitamíny                   


Projevy nedostatku vitamínu D
Překrásné barvy babího léta, ranní jinovatka, mlhy a houby, to vše je krásné, ale slunce již nedodává našemu odhalenému tělu denní dávku vitamínu D, který potřebujeme a neumíme si jej vyrobit. Nežijeme v Africe, kde je tělo téměř stále vystavováno slunci a ani náš fototyp neodpovídá tomu, abychom se záření mohli vystavovat ani v létě, tedy obecně máme z významného zdroje jako je slunce vitamínu D málo i v letním období, ale na podzim jej začne navíc v našem těle stále jen ubývat. Čeká nás dlouhá zima a díky nedostatku vitamínu D je naše imunita oslabená. Tento problém řeším celoročně potravou a vřele doporučuji v této době zvýšit spotřebu mořských ryb, především lososa, pstruha lososovitého, ale i sardinek, tresčích jater, makrel a naprosto úžasných , konzervovaných steaků z lososa, které zajistí přísun vitamínu kdykoli. V menším množství pak vitamín D obsahuje vepřové sádlo, máslo, vaječný žloutek, jikry, hrášek. Vitamín D se podílí i,  na procesu dělení buněk a vstřebávání vápníku. 
Projevy nedostatku vitamínu D - bolesti hlavy, deprese, snížená imunita, respirační a virová onemocnění, zhoršení stavu pokožky, ekzémů, lupénky, srdeční nedostatečnost, cévní potíže, zhoršení astma, krvácivost dásní, bakteriální záněty a dokonce i onkologická onemocnění. 
Využijme možnosti kvalitních ryb a ostatních potravin k včasnému doplňování tohoto nenahraditelného vitamínu! Všichni to teď velmi nutně potřebujeme ! O dodávkách čerstvých ryb vás budu ráda informovat osobně a pokud trpíte kožními problémy, budu se vám mile ráda osobně věnovat. tel. 776 793 552
 
HASIČI NA LANŠPERKU MAJÍ PO 80 LETECH NOVÉ AUTO

Malá slavnost, ale důležitý okamžik pro místní jednotku i SDH Lanšperk. Místní část Lanšperk, známá hlavně díky stejnojmennému hradu, patří pod obec Dolní Dobrouč na Orlickoústecku. Hasiči zde byli založeni až v roce 1906 (později než v okolních obcích) a jejich vybavení bylo nové při jejich vzniku, a potom v 30. letech, kdy byla pořízena nová stříkačka. Poté vždy repasované vozy a starší auta z druhé roky. Nyní mají hasiči z Lanšperka nový dopravní automobil upravený vedle dopravy osob i na ostré zásahy. Je tedy plně vybavené. Celkové náklady vyšly na 1,3 milionu korun, přitom obec jako zřizovatel jednotky obdržela dotaci od HZS 450 tisíc a od Pardubického  kraje celkem 300 tisíc korun.