Českotřebovský deník 295/2020 (14.10.)
FARMÁŘSKÉ TRHY SE PO DOBU KRIZOVÝCH OPATŘENÍ RUŠÍ

Vážení občané, v souvislosti s vydáním nových krizových opatření jsou čtvrteční farmářské trhy na Starém náměstí zrušeny. Vzhledem k nepředvídatelnosti situace a blížícímu se zimnímu období je možné, že se již farmářské trhy v tomto roce neuskuteční. Pokud tomu tak bude, je obnovení farmářských trhů plánováno na jarní měsíce.
 
ŠKOLNÍ JÍDELNA ZŠ HABRMANOVA PŘEJDE NA VÝDEJOVÝ SYSTÉM

Dle nařízení vlády ze dne 12. 10. 2020 o zákazu provozu stravovacích služeb ve vnitřních prostorách, jsme nuceni od 14. 10. 2020 (středa) vydávat obědy pouze u vchodu do ŠJ do jídlonosičů (zatím mohou být i vlastní) nebo našich menuboxů. Výdej bude probíhat v době 10.30 – 12.00 hodin
 
 Karanténa song se skupinou Mirai hrají a zpívají Třebováci .

Video vzniklo na jaře, opět je aktuální. (ZDE)
Video vzniklo na jaře tohoto roku. Nápadem bylo, jak se spojit s kamarády a rodinou, když jsme se nemohli osobně setkávat. Trochu zabavit a rozptýlit je, i nás, když jsme klip vytvářeli. Zadání bylo jednoduché: "Poslechněte si písničku Když nemůžeš, tak přidej od skupiny Mirai a zkuste natočit nějakou část." Vraceli se nám videa sportovní a alkoholová :-). Jediné, co bylo dané, bylo natáčení refrénu - točit se kolem dokola a zpívat (ať už s rouškou nebo bez). Spousta záběrů jsou tedy nápadem ostatních a něco málo je dotočené, aby to do sebe zapadlo. Každopádně klip je kvůli koronavirové situaci opět aktuální. Přejeme tímto všem pevné zdraví a #společnětodáme!

Bike areál Peklák informuje o přerušení provozu vleku vzhledem k nově stanoveným omezujícím nařízením. Vstup na traily je dále možný do konce října po stoupacím trailu dechovka při dodržení všech nařízených opatření, tedy ve skupinkách max. s 6 bikery.  Děkujeme za pochopení
  •  
  • Počet zjištěných onemocnění i počet hospitalizovaných stále roste
  • Enormní je především na Vysokomýtsku. V orlickoústecké nemocnici jsou s touto diagnózou hospitalizovány již téměř tři desítky pacientů, obdobně tomu je i jinde, evidují se případy onemocnění samotných zdravotníků, např. v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Není lokality, která by byla této diagnózy ušetřena. Přesto se stále s velkou publicitou citují zejména názory, které riziko podceňují. A jsou to bohužel názory lidí, které se jinak těší třeba velké důvěře.
  •  

  • České dráhy omezí od pondělí 19. října některé spoje 

    V souvislosti s aktuálními opatřeními Vlády České republiky proti šíření koronaviru dochází k velkým poklesům v počtu přepravovaných cestujících ve veřejné dopravy. Národní dopravce České dráhy proto dopisem požádal Pardubický kraj o souhlas s redukcí spojů o přibližně 11 procent. Omezení některých vlaků bude platné od pondělí 19. října do neděle 1. listopadu.
    „Po jednání se zástupci Českých drah jsme obdrželi písemnou žádost o souhlas s redukcí některých spojů, celkově přibližně o 11 procent, s platností od pondělí 19. října. Vzhledem k tomu, že chápeme současnou situaci, kdy jsou poklesy v tržbách přibližně 40 procent, s žádostí jsme souhlasili. Abychom zajistili dopravní obslužnost, tak autobusová meziměstská doprava zůstává v tuto chvíli v nezměněném rozsahu,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
    Podle hejtmana Martina Netolického se jedná o logický krok. „Zájem cestujících o veřejnou dopravu se po první koronavirové vlně ani zdaleka nevrátil do původních hodnot a v momentě uzavření škol je jasné, že by celá řada spojů jezdila zcela prázdných. Dopravci k podobným opařením přistupují také na celostátní úrovni, ale také například Dopravní podnik města Pardubic bude od pondělí přecházet na prázdninový jízdní řád,“ řekl hejtman s tím, že omezení ze strany Českých drah platí do odvolání, minimálně však do neděle 1. listopadu.

    Informace pro zákonné zástupce dětí,
    jejichž rodiče jsou zaměstnanci vybraných profesí

    Na základě Usnesení vlády ČR č. 414/2000 ze dne 12. října 2020 o přijetí krizových opatření se pro vykonávaní nezbytné péče pro děti ve věku do 10 let (školou povinné děti), jejichž zákonní zástupci jsou zaměstnanci vybraných profesí určuje Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice, Habrmanova 1500, 560 02 Česká Třebová.
    Vybrané profese:
    - zaměstnanci bezpečnostních sborů,
    - zaměstnanci obecní policie,
    - zaměstnanci poskytovatelů zdravotních služeb,
    - zaměstnanci orgánu ochrany veřejného zdraví,
    - zaměstnanci uvedení v § 115 odst. 1 a další zaměstnanci v sociálních službách podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů,
    - sociální pracovníci zařazení k výkonu sociální práce na krajských a obecních úřadech podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů,
    - sociální pracovníci a další odborní pracovníci vykonávající činnosti podle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů,
    - příslušníci ozbrojených sil,
    - pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci určené školy (tj. Základní školy Česká Třebová, Habrmanova ulice), bez ohledu na to, zda jsou tyto děti žáky této školy.
    Místo: - Školní družina (oddělení P. Venclové)
    - Zvonek je umístěn na dveřích levé budovy vzhledem k pomníku Doba provozu: - Pondělí až pátek od 7:00 hod do 16:00 hod, oběd je zajištěn
    - Začátek provozu od středy 14.10. 2020 v 7:00 hodin
    Bližší informace a podmínky k přijetí naleznete na webové stránce Základní školy Česká Třebová, Habrmanova ulice. Nutnost objednání služby předem (předešlý den do 18:00 hodin na e-mailu: darina.hublova@zs-habrmanova.cz).
    Ing. Alica Hudečeková Vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchov
     
    Třebovka  14.10. ve 12- 15 hodin


    Povodně v povodí Novohradky

    Fotografie Luboš Kozel ve středu 14/10 dopoledne kolem 10 hodiny Hrochův Týnec, Dvakačovice, Slatina.... 

    Stavy a průtoky vodních toků v Pardubickém kraji 14.10 ve 12 hodin