Českotřebovský deník 297/2020 (16/10)
K problémům na odběrovém místě COVID 19 v Litomyšli

 Spojil jsem se s vedením nemocnice, celou věc jsme diskutovali a závěr je jednoznačný: jediná teoretická alternativa k současnému stavu by bylo zavedení drive-in v Litomyšli, ale pro to není v tuto chvíli místo a organizačně je to také nereálné. Jinak jsme diskutovali možnost čekání po chodbách budovy bývalého kožního, kde v současné době odběry probíhají, ale shodli jsme se, že z hlediska bezpečnosti bychom toto nedoporučili - jde o uzavřené místnosti a já osobně bych raději na odběr čekal venku (byť v zimě a dešti), kde je riziko nákazy mnohem nižší, než v chodbě, kde se prostě viry mohou držet. Alternativně jsme hovořili o doplnění stanů - ale opět by zde docházelo ke srocování lidí pod stany v případě deště a tím velkému zvýšení riziku přenosu nákazy.  Máte pravdu, že to není komfortní, ale pokud bych to bral na sebe, raději budu čekat venku "na pospas živlům" jak píšete, než se mačkat pod stany (i kdyby jich bylo několik, stále by docházelo ke srocování), nebo čekat na chodbě... Děkuji Vám za Váš zájem, ale za mě osobně v tuto chvíli opravdu každé jiné řešení je horší.....Děkuji za pochopení, omlouvám se, že pro Vás nemám za sebe osobně lepší zprávu. Daniel Brýdl starosta Litomyšle.
 
Spoje omezí České dráhy a také Leo Express

od pondělí 19. října omezí vlakové spoje kromě národního dopravce České dráhy také společnost Leo Express. V případě Českých drah se jedná o přibližně 11 procent spojů, u Leo Expressu přibližně 19 procent. Jedná se zejména o redukci školních, turistických nebo posilových spojů. Opatření se dotýká také zrušení jízd parních vlaků 28. října a 17. listopadu.
„Je jasné, že v případě omezování železniční dopravy se bude redukce spojů týkat obou dopravců. S oběma jsme v úzkém kontaktu a vše řešíme tak, aby byla co nejméně omezena dopravní obslužnost lidí do zaměstnání. Proto se primárně jedná o školní, turistické či posilové spoje. V případě společnosti Leo Express jsme na redukci o přibližně 19 procent,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš s tím, že kromě redukce vlaků budou upraveny provozní doby pokladen, některé budou na dobu platnosti omezení dokonce uzavřeny.
Opatření se bohužel dotknou také oblíbený jízd historických vlaků z České Třebové do Hanušovic. „V letošním roce jsme kvůli první vlně zahájili provoz parních vlaků až na počátku srpna s tím, že využijeme dvou státních svátků v říjnu a listopadu. Bohužel tyto jízdy jsou nyní také zrušené, a to především kvůli tomu, že při obdobném zájmu, jaký byl v létě, bychom nebyli schopni garantovat potřebnou bezpečnost,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 
I s jídly ze školní jídelny se dá vyhrát gastronomická soutěž 

Pardubický kraj – Školní jídelny ušly za posledních několik let dlouhý kus gastronomické cesty. Mnohé z nich se mohou pyšnit nejrůznějšími oceněními a hlavně prázdnými talíři spokojených strávníků. Pardubický kraj ocenil ty, které úspěšně reprezentovaly na soutěži „Nejlepší kuchař roku 2020 ve společném stravování“ nebo se účastnily projektu „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje – Kuchyně našich babiček“. Celkem šest škol získalo Cenu radního Pardubického kraje zodpovědného za školství „Gastrohvězda školních jídelen 2020“ a čtyři školy získaly ocenění za uvedený projekt radního. Cenu tvoří plakety, diplomy a samolepky.
„Mám velkou radost, že se pracovníci školních jídelen, kromě své každodenní náročné činnosti, účastní gastronomických soutěží a projektů. Je vidět, že jim není lhostejné, jaké jídlo žákům připraví.  Dodržet školské normy a zároveň připravit chutný a dobře vypadající pokrm je obdivuhodné,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Mezi oceněnými školami byly ty, které se účastnily 3. ročníku soutěže „Nejlepší kuchař roku 2020 ve společném stravování“. Pro zařízení školního stravování byly určeny čtyři kategorie: nejchutnější svačinky v mateřských školách, nejchutnější pokrm v základních školách, nejatraktivnější pokrm ve středních školách a nejlepší moderní bezmasý pokrm.
V poslední jmenované kategorii se mezi čtyřmi nejlepšími prosadil Pavel Juliš ze Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí s čočkovým salátem se zeleninou a kuličkami z ovesných vloček s olomouckými tvarůžky. „V naší školní jídelně pracuje tým pěti lidí, denně uvaříme více než 400 obědů a k tomu ještě děláme snídaně a večeře. Snažíme se kromě tradičních jídel, která jsou velmi oblíbená, zařadit do jídelníčku i méně obvyklé recepty. Vítězný pokrm ale není nijak exotický, neboť jsme použili typickou českou surovinu,“ řekl oceněný kuchař.  „Chtěl bych zároveň poděkovat za velmi dobou práci a chutná jídla pracovníkům všech pětiset dvaceti školních jídelen“ dodal Bohumil Bernášek.
Ocenění „Gastrohvězda školních jídelen 2020“ získaly:
Mateřská škola, Chrudim, Svatopluka Čecha
Základní škole Svitavy, Felberova
Dětský domov se školou, SVP a ZŠ Chrudim
Střední odborné škole a Střednímu odbornému učilišti Polička
Dětský domov se školou, SVP a ZŠ Chrudim
Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí
Integrovaná střední škola Moravská Třebová
Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk 
Střední zdravotnická škola Svitavy
Střední průmyslová škola stavební Pardubice