K problémům
na odběrovém místě COVID 19 v Litomyšli
Spojil jsem se s vedením nemocnice, celou věc jsme
diskutovali a závěr je jednoznačný: jediná teoretická alternativa k
současnému stavu by bylo zavedení drive-in v Litomyšli, ale pro to
není v tuto chvíli místo a organizačně je to také nereálné. Jinak jsme
diskutovali možnost čekání po chodbách budovy bývalého kožního, kde v
současné době odběry probíhají, ale shodli jsme se, že z hlediska
bezpečnosti bychom toto nedoporučili - jde o uzavřené místnosti a já
osobně bych raději na odběr čekal venku (byť v zimě a dešti), kde je
riziko nákazy mnohem nižší, než v chodbě, kde se prostě viry mohou
držet. Alternativně jsme hovořili o doplnění stanů - ale opět by zde
docházelo ke srocování lidí pod stany v případě deště a tím velkému
zvýšení riziku přenosu nákazy. Máte pravdu, že to není komfortní, ale
pokud bych to bral na sebe, raději budu čekat venku "na pospas živlům"
jak píšete, než se mačkat pod stany (i kdyby jich bylo několik, stále
by docházelo ke srocování), nebo čekat na chodbě... Děkuji Vám za Váš
zájem, ale za mě osobně v tuto chvíli opravdu každé jiné řešení je
horší.....Děkuji za pochopení, omlouvám se, že pro Vás nemám za sebe
osobně lepší zprávu. Daniel Brýdl starosta Litomyšle.
Spoje omezí
České dráhy a také Leo Express
od pondělí 19. října omezí vlakové spoje kromě národního dopravce
České dráhy také společnost Leo Express. V případě Českých drah se jedná
o přibližně 11 procent spojů, u Leo Expressu přibližně 19 procent. Jedná
se zejména o redukci školních, turistických nebo posilových spojů.
Opatření se dotýká také zrušení jízd parních vlaků 28. října a 17.
listopadu.
„Je jasné, že v případě omezování železniční dopravy se bude redukce
spojů týkat obou dopravců. S oběma jsme v úzkém kontaktu a vše řešíme
tak, aby byla co nejméně omezena dopravní obslužnost lidí do zaměstnání.
Proto se primárně jedná o školní, turistické či posilové spoje.
V případě společnosti Leo Express jsme na redukci o přibližně 19
procent,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost
Michal Kortyš s tím, že kromě redukce vlaků budou upraveny provozní doby
pokladen, některé budou na dobu platnosti omezení dokonce uzavřeny.
Opatření se bohužel dotknou
také oblíbený jízd historických vlaků z České Třebové do Hanušovic.
„V letošním roce jsme kvůli první vlně zahájili provoz parních vlaků až
na počátku srpna s tím, že využijeme dvou státních svátků v říjnu a
listopadu. Bohužel tyto jízdy jsou nyní také zrušené, a to především
kvůli tomu, že při obdobném zájmu, jaký byl v létě, bychom nebyli
schopni garantovat potřebnou bezpečnost,“ sdělil hejtman Pardubického
kraje Martin Netolický.
I s jídly ze školní jídelny se
dá vyhrát gastronomická soutěž
Pardubický kraj – Školní jídelny ušly za posledních několik let
dlouhý kus gastronomické cesty. Mnohé z nich se mohou pyšnit
nejrůznějšími oceněními a hlavně prázdnými talíři spokojených strávníků.
Pardubický kraj ocenil ty, které úspěšně reprezentovaly na soutěži
„Nejlepší kuchař roku 2020 ve společném stravování“ nebo se účastnily
projektu „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách
Pardubického kraje – Kuchyně našich babiček“. Celkem šest škol získalo
Cenu radního Pardubického kraje zodpovědného za školství „Gastrohvězda
školních jídelen 2020“ a čtyři školy získaly ocenění za uvedený projekt
radního. Cenu tvoří plakety, diplomy a samolepky.
„Mám velkou radost, že se pracovníci školních jídelen, kromě své
každodenní náročné činnosti, účastní gastronomických soutěží a projektů.
Je vidět, že jim není lhostejné, jaké jídlo žákům připraví. Dodržet
školské normy a zároveň připravit chutný a dobře vypadající pokrm je
obdivuhodné,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Mezi oceněnými školami byly ty, které se účastnily 3. ročníku
soutěže „Nejlepší kuchař roku 2020 ve společném stravování“. Pro
zařízení školního stravování byly určeny čtyři kategorie: nejchutnější
svačinky v mateřských školách, nejchutnější pokrm v základních školách,
nejatraktivnější pokrm ve středních školách a nejlepší moderní bezmasý
pokrm.
V poslední jmenované kategorii se mezi čtyřmi nejlepšími prosadil
Pavel Juliš ze Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí s čočkovým
salátem se zeleninou a kuličkami z ovesných vloček s olomouckými
tvarůžky. „V naší školní jídelně pracuje tým pěti lidí, denně uvaříme
více než 400 obědů a k tomu ještě děláme snídaně a večeře. Snažíme se
kromě tradičních jídel, která jsou velmi oblíbená, zařadit do jídelníčku
i méně obvyklé recepty. Vítězný pokrm ale není nijak exotický, neboť
jsme použili typickou českou surovinu,“ řekl oceněný kuchař.
„Chtěl bych zároveň poděkovat za velmi dobou práci a chutná jídla
pracovníkům všech pětiset dvaceti školních jídelen“ dodal Bohumil
Bernášek.
Ocenění „Gastrohvězda
školních jídelen 2020“ získaly:
Mateřská škola, Chrudim, Svatopluka Čecha
Základní škole Svitavy, Felberova
Dětský domov se školou, SVP a ZŠ Chrudim
Střední odborné škole a Střednímu odbornému učilišti Polička
Dětský domov se školou, SVP a ZŠ Chrudim
Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí
Integrovaná střední škola Moravská Třebová
Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk
Střední zdravotnická škola Svitavy
Střední průmyslová škola stavební Pardubice
|