Českotřebovský deník 303/2020 (22/10)
Autobusy najíždí v pondělí opět na prázdninový provoz

V souvislosti se zpřísněním opatření proti šíření koronaviru bude na území Pardubického kraje od pondělí 26. října zaveden v autobusové dopravě letní prázdninový provoz. Ten znamená snížení rozsahu přepravy o přibližně 16 procent. Omezení by měla být platná do návratu žáků a studentů do škol.
„Původním plánem nebylo omezovat autobusovou dopravu, avšak vzhledem k dalším výrazným omezením pohybu osob jsme nuceni po debatě s dopravci přistoupit i k tomuto opatření, které vejde v platnost v pondělí 26. října s tím, že někteří dopravci nás informovali, že na prázdninový provoz přejdou postupně v průběhu týdne. Jedná se o nastavení letního prázdninového provozu, který nepočítá s cestami školáků. Oproti běžnému jízdního řádu je zde snížení rozsahu zajišťované dopravy o přibližně 16 procent. Jakmile však bude obnovena školní docházka, uděláme maximum proto, abychom se vrátili do běžného provozu,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš.
Změna jízdních řádů by se měla v nejbližších dnech objevit také v rámci internetových portálů pro vyhledávání jízdních řádů www.oredo.cz či www.idos.cz.
 
V pondělí budeme moci vyrazit do Litomyšle opět přes Zhoř 

Rekonstrukce 12 kilometrů dlouhého úseku silnice II/358 mezi Českou Třebovou a Litomyšlí se blíží ke konci. Od pondělí 26. října se na tuto silnici budou moci v režimu předčasného užívání stavby vrátit řidiči, kterým tak odpadne složitější objíždění přes Kozlov a Pazuchu. Investice vyšla na 186 milionů korun včetně daně. Pardubický kraj na tuto stavbu získal prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
Řidiči budou na silnici vpuštěni o měsíc dříve, než bylo původně plánováno. „Režim předčasného užívání nám umožňuje vpustit dopravu na silnici s předstihem. V tuto chvíli čekáme na kolaudační rozhodnutí na katastru Litomyšle, které by mělo být vyřešeno začátkem listopadu.
Do konce října pak bude dokončeno svislé a vodorovné dopravní značení a začátkem listopadu budou dobalena všechna napojení na komunikaci a následně dokončeny vsakovací příkopy, veřejné osvětlení v Němčicích a výsadba aleje u Zhoře,“ nastínil další postup po otevření komunikace hejtman Martin Netolický.  Více ZDE
 
Opět "bývalý okres". 

Už jsem na toto téma psal vícekrát a asi zbytečně.  Na webu OIK TV je trvale připomínáno, že okres je bývalý a basta. Samozřejmě to pravda není, okresy stále existují, zrušeny byly jen okresní instituce a to ještě ne všechny, např. Okresní soud. Některé se pouze přejmenovaly na územní pracoviště a podobně. OIK TV tedy šíří fake news a to trvale a opakovaně. Třeba právě dnes, kdy se uvádí, že na území "bývalého okresu" je nyní XY osob s diagnostikou COVID 19.  Tedy na území kterého bývalého okresu? Toho "malého" co existoval do roku 1960? Ten už byl opravdu zrušený.... (mm)
 
Na konci Skuhrova byl najednou konec silnice

Chcete dojet přes Skuhrov do Kanpovce, ale nemůžete. přijede na konec Skuhrova a další cestu zatarasí opáskovaná křižovatka, Informace pro motoristy při výjezdu z České Třebové uvedeny nejsou.  Taková situace byla v úterý 20. října.  
Je dobře, že se zde práce pomalu dokončují nová silnice byla potřeba jako sůl. ještě tak dát o uzavírce nějaké informace. Vyjádření Pardubického kraje bylo vydáno pro autobusové linky, ale pro "obyčejné motoristy  nebylo žádné, také na městských webových stránkách bylo jen upozornění pro občany Skuhrova.  Motoristé nijak nebyli  upozorněni že silnice 31512 je ve dnech 19. a 20. 10. vlastně  slepou ulicí, která ve Skuhrově skončí bez možnosti dále pokračovat. Nyní je vše vyřešeno, křižovatka je opět funkční a navíc má super povrch. ..
Před 15 lety rekonstruovali v Ústí bazén za 74 milionů korun  

V říjnu roku 2005 byla v Ústí nad Orlicí zahájena celková rekonstrukce krytého plaveckého bazénu. Starý bazén vznikl jako součást ZŠ Zdeňka Nejedlého na Štěpnici, vlastně jako tzv. "plavecká učebna", byl vybudován jako občanská vybavenost sídliště Štěnice. V České Třebové jsme si museli budovat bazén sami v akci Z. Mnozí si na to dobře pamatují. kdo chtěl umístit dítě do mateřské školy, musel odpracovat x brigádnických hodin..... Ústecký bazén měl velikost 25 x 12,50 m s proměnnou hloubkou 0,9 až 1,6 m, 5 plaveckých drah a byl v provozu skoro 20 let. Rekonstrukce zcela změnila jeho tvář. Nový bazén se v roce 2005 dočkal dvou podlaží a mimo opraveného 25-ti metrového bazénu vznikl pro návštěvníky dětský bazének, tobogán s délkou 84 metrů, vířivka a dvě parní kabiny. V suterénu vzniklo relaxační centrum s parní kabinou a řadou dalších odpočinkových míst. Návštěvníci mohou využít také venkovní střešní terasu. Celá rekonstrukce trvala 14 měsíců a náklady dosáhly 74 milionů korun.

Poznámka. Na řadě je také rekonstrukce českotřebovského bazénu, vlastně ji stále prodlužováním životnosti instalovaných systémů oddalujeme. V příštím roce je nutná např. výměna kotlů (na fotogtrafii). Po prohlídce se zjistilo, že ještě rok vydrží a tak se letos místo toho rekonstruoval systém regulace a měření. Přestože každý rok probíhá nějaká oprava, není možné životnost systému prodlužovat do nekonečna. Můžeme si podle uvedených 15 let starých údajů tipnout kolik to bude stát. Také ve Svitavách budou stavět nový bazén. Za 220 milionů korun....