Českotřebovský deník 311/2020 (31/10)
Silnice Skuhrov - Lanškroun po rekonstrukci otevřena 
V sobotu 31. října byl otevřena po celosezónní rekonstrukci důležitý téměř 9 km dlouhý úsek silnice II. třídy 315 v úseku Skuhrov - Lanškroun.  Podle obrázků byla silnice vybudována v dobré kvalitě a v termínu, nebylo třeba používat instituit "předčasného užívání". Má velký význam i pro Českou Třebovou, zvláště po vyřešení patálií v Podbranské ulici a na novém mostě.  Přes Skuhrov bude nyní kvalitní spojení na Lanškroun a to o cca 3km kratší než po silnici I. třídy přes Třebovice a Rudoltice. Podle obrázků se zdá, jako by začínala  u tabulky "Česká Třebová - Skuhrov", ale ve skutečnosti je nový povrch připraven již na křižovatce s odbočkou do České Třebové (III/31512). Celou fotoreportáž, pomocí které si můžete prohlédnout silnici na celé trase až do Lanškrouna najdete ZDE
 

Patálie v Podbranské ulici nemají konce

Zatímco jinde se na konci stavební sezóny  píše o dokončených stavebních akcích a silnicích, tak se v Podbranské ulici nemůžeme vymanit z mizérie, které zde vznikla soustředěním spousty inženýrských sítí do úzkého koridoru přitom každý síťař pracoval samostatně.
 
A nyní, když už by se měla válcovat nová asfaltová komunikace, máme stále odkryté montážní jámy, navíc rychle se plnící  vodou, neboť srážek je letos opravdu hodně. 
 
Jaké problémy byly řešeny včera v pátek 30. října je vidět na fotografiích.
 
 
 
 
 
 

Ještě porovnání poškozeného a opraveného kříže na hřbitově v Kozlově

Ještě upřesnění: levý snímek byl pořízen v srpnu 2018, pravý letos 28. října.
Na kříži, postaveném na kozlovském hřbitůvku nákladem Kateřiny a Mikuláše Sitařových před 115 lety v roce 1905, zůstalo jen tělo bez hlavy, kterou se podařilo zachránit.  Zůstala také fotografická dokumentace dřívějšího stavu.  Rekonstrukce byla zajištěna skutečně s výborným výsledkem, který můžeme shlédnout na fotografiích a to díky restaurátorům, kteří navíc mají ke Kozlovu osobní vztah: Janě Křemenákové a Tomáši Vejdovskému. MgA Jana Křemenáková je vystudovaná restaurátorka na Akademii výtvarných umění, držitelka všech licencí pro opravy  i národních kulturních památek, pracuje  v Galerii hlavního města Prahy a MgA. Jana Křemenáková absolvovala v roce 2015 ateliér restaurování výtvarných děl sochařských prof. Petra Siegla. v letošním roce např. připravila restaurátorský záměr na Neptunovu kašnu  na nádvoří paláce Coloredo Mansfeld v Karlově ulici v Praze 1.   Její manžel akademický sochař Tomáš Vejdovský  na AVU pracuje jako učitel. V Kozlově tráví oba jmenovaní často dlouhé týdny.  Tomáš je synem paní Vejdovské z Prahy, která dojíždí na svůj letní byt na bývalý Pecháčkův statek čp. 12 známý Švabinského sgrafitem Žnečka a v minulých letech uspořádal v sále kozlovské hospody U Sitařů např. známé letní výstavy Figurama. Je pro nás vyznamenáním, že jsme dokázali pro důkladné restaurování kříže na kozlovském hřbitůvku získat tak významnou dvojici výtvarníků profesionálů.  S opravou kříže měli velké starosti, neboť na jeho stavu se podepsala neodborná restaurování v minulosti. Nyní je  všechno v nejlepším stavu a hodné obdivu.  (mm)
Na fotografii akademický sochař Tomáš Vejdovský, manžel Jany Zahradníkové