MEZI NEJLEPŠÍMI MĚSTY JE ČESKÁ TŘEBOVÁ  AŽ NA 121. MÍSTĚ     

Jsme tedy v té druhé horší polovině z 206 hodnocených měst, ve kterých je sídlo pověřeného úřadu III. stupně. Vyplývá to z třetího ročníku Indexu kvality života, který sestavuje společnost Obce v datech.  Index kvality života porovnává veřejně dostupná data ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností (ORP). Zahrnuje celkem 29 proměnných, které vyjadřují úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, optimální materiální podmínky (práce, bydlení a vzdělání), dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi (například ve formě existence místních spolků apod.). Analytici pracují s velkými daty z internetu a veřejného sektoru. Obce subjektivně nehodnotí, pouze porovnávají dostupnost v jednotlivých obcích, a to na bázi principů metodik OSN a OECD.

Od loňska jsme si polepšili o 9 míst, tedy nepatrně. Hodnota indexu kvality života byla pro Českou Třebovou stejná loni i letos, tedy 4,4 ve stupnici 0 - 10. Naše loňské hodnoty byly 4,9 - 4,9 a 3,8, letos to bylo v hodnocení jinak V oblasti zdraví a životní prostředí jsme poskočili na hodnocení 5,8, materiální zabezpečení a vzdělání zůstalo na hodnotě 4,9, ale vztahy a služby se zhoršily na 2,8. Dostali jsme se do šedé průměrné zóny, kde jsou rozdíly v hodnocení nepatrné, ale za nejlepšími ještě hodně zaostáváme.  I když firma, která srovnávání provádí se zaštituje objektivitou, tak samotný výběr posuzovaných kritérií může být  jednostranný, nicméně je jej třeba přijmout. Rád bych si prostudoval přesně posuzovaná kritéria, aby bylo vidět v čem přesně zaostáváme, ale zatím jsem je nikde nenašel. Jsou města v našem okolí, která jsou na to o hodně lépe a docela blízko nás v našem Pardubickém kraji a jsou vlastně mezi nejlepšími: Žamberk (16.), Pardubice (17) Litomyšl (27), Ústí nad Orlicí (28).  Jsou i města hodnocená hůře, v naší blízkosti jde např. o Moravskou Třebovou a Králíky. Nemusíme být úplně na špici, na špici, nicméně zamysleme se nad tím, co by mohlo naše postavení zlepšit, porovnávejme a zaměřme se tímto směrem. Udělejme něco pro to, abychom byli lepším místem pro život!  Vzorem pro nás může být město Holešov na Kroměřížsku, které za rok poskočilo o 64 míst (!) na 57. příčku....
Tak třeba:  Ústí nad Orlicí se dostalo mezi 30 nejlepších měst pro život v rámci České republiky. Poskočilo o 6 míst na 28. místo. Od roku 2018 se pořadí Ústí nad Orlicí v žebříčku kvality života neustále zlepšuje. Za poslední 3 roky se město posunulo ze 45. místa na celkové 28. místo. V rámci Pardubického kraje se Ústí dostalo již na úroveň Litomyšle, s malým odstupem na Žamberk a Pardubice. K posunu došlo zejména díky dlouhodobým posunům v kategorii „Zdraví a životní prostředí“ a „Vztahy a služby“.

Řada lidí se podivuje velkému rozdílu v hodnocení dvou blízkých měst, jako je právě Česká Třebová a Ústí nad Orlicí.  Kořeny jsou v demografické struktuře obyvatelstva, kde Česká Třebová stále s sebou nese rysy provincionálního více méně dělnického města  závislého na jiných centrech,  o která je větší zájem. Můžeme to dokladovat na řadě příkladů. Dopravní dostupnost je sice rozhodně lepší než v Ústí nad Orlicí, ale samo o sobě to nepomůže. Nevím, kde se bere teze o tom, že zde není až tak dobré životní prostření jako jinde, třeba v Ústí.  Rozdíl v tom být v podstatě žádný být nemůže. (Snad v  Ústí nemají krematorium).  Může být ale pravda, že v porovnání s jinými městy obdobné velikosti, je v České Třebové více lidí, kteří berou dávky hmotné nouze. Také jde o historicky daný fakt, se kterým nic nezmění ani např. v Orlové, které je od počátku tohoto indexového porovnávání trvale hodnocena na posledním 206. místě. Nicméně i u nás je dostatečná nabídka pracovních příležitostí, bohužel ovšem těch hůře placených a hmotné zabezpečení obyvatel tedy nebude na takové úrovni jako v centrech, kde více lépe placených pozic.

Nejlepší jsou Říčany - jako dosud. Říčanech jsme dostavěli nádhernou cyklostezku, která spojuje Prahu se srdcem Ladova kraje. To se z hlediska kvality života určitě počítá. Dokončujeme přípravu výstavby nové základní školy. Čekáme na poslední dokumenty od poskytovatelů dotací, abychom mohli vyhlásit zakázku a co nejrychleji stavět. Bude mít rozlehlou zelenou střechu, stejně jako nová školka, kterou už stavíme. Další novou školku jsme otevírali 1. září, to jsme opravili jednu starší nepoužívanou budovu,“ popisuje starosta města Vladimír Kořen, co se podle něj v uplynulém roce podařilo. „Jako úspěch mi přijde i to, že se nám stále daří držet základní motto ve vztahu k rozvoji města. Totiž že příliv nových obyvatel nesmí ohrozit kvalitu života těch, kteří už v Říčanech žijí,“ dodává. Ještě se můžeme podívat na pokles Litomyšle o 17 pozic daný především poklesem v oblasti vztahy a služby, kde se Litomyšl dostala z loňského ukazatele 5,1 na 2,8, t.j. na stejnou hodnotu jako Česká Třebová. Zde tedy spolu s Litomyšlí nejvíce zaostáváme. Co se v té Litomyšli stalo, když takto podstatně změnila hodnocení o 2,3 bodu?  Co se změnilo v České Třebové, kde také došlo ke snížení tohoto hodnocení v oblasti vztahy a služby o jeden bod?

Na posledním 206. místě indexu kvality života opět skončila moravskoslezská obec Orlová. „Orlová potřebuje přímé finance do rozpočtu města. Funguje to v mnoha jiných zemích, že se těm nejslabším pomáhá. Stát nám nabízí dotační tituly, ale ty nejsou nárokové a také Orlová svou velikostí na některé nedosáhne a na další ještě nedosáhne,“ popisuje situaci starosta Miroslav Chlubna.

Pořadí v první dvacítce v roce 2018

  • TOP 20 MĚST S NEJVYŠŠÍ KVALITOU ŽIVOTA
  • 1. Říčany, Středočeský kraj 2. Praha, Hlavní město Praha 3. Černošice, Středočeský kraj 4. Třeboň, Jihočeský kraj 5. Trhové Sviny, Jihočeský kraj 6. Beroun, Středočeský kraj 7. Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Středočeský kraj 8. České Budějovice, Jihočeský kraj 9. Hustopeče, Jihomoravský kraj 10. Turnov, Liberecký kraj 11. Plzeň, Plzeňský kraj 12. Litomyšl, Pardubický kraj 13. Rychnov nad Kněžnou, Královéhradecký kraj 14. Židlochovice, Jihomoravský kraj 15. Domažlice, Plzeňský kraj 16. Brno, Jihomoravský kraj 17. Nové Město nad Metují, Královéhradec­ký kraj 18. Kralupy nad Vltavou, Středočeský kraj 19. Vyškov, Jihomoravský kraj 20. Prachatice, Jihočeský kraj

    Pořadi nejlepších deseti v roce 2019


    10 nejlepších a 10 nejhorších v letošním roce 2020