Hejtmanem  Martin Netolický.

Jaké je složení nové rady Pardubického kraje 2020 - 2024


Ustavující jednání Zastupitelstva Pardubického kraje proběhlo v pondělí za dodržení přísných hygienických podmínek. Hejtmanem kraje byl v tajné volbě zvolen Martin Netolický. Známa jsou také jména náměstků hejtmana a radních. Krajská rada tak bude celkem devítičlenná. Tři pozice včetně hejtmana získá 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, rovněž tři křesla obsadí koalice ODS a TOP 09, dvě pozice náleží Koalici pro Pardubický kraj a jedno křeslo hnutí STAN.

 

JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • Hejtman Pardubického kraje zodpovědný za finance a hospodaření kraje
  • Narodil se v roce 1982 v Ústí nad Orlicí. Po maturitě na gymnáziu v České Třebové vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity, posléze zde absolvoval i doktorské studium. V letech 2002-2006 byl asistentem tehdejšího poslance Radko Martínka. V roce 2006 se stal zastupitelem České Třebové. Od roku 2008 je členem Zastupitelstva Pardubického kraje. V roce 2011 byl pověřen funkcí radního pro zdravotnictví. Na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci se několik let věnoval pedagogické činnosti na Katedře správního práva a správních věd a na Katedře finančního práva. Po volbách v roce 2012 se stal hejtmanem Pardubického kraje. Funkci obhájil ve volbách v letech 2016 a 2020.

Michal Kortyš

  • První náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost
  • Narodil se v roce 1962 v Olomouci. Maturoval na střední odborné škole jako elektrotechnik. V roce 1990 začal podnikat v oboru elektromontážních prací a jeho firma ELKOR zaměstnává několik desítek lidí. Do komunální politiky vstoupil v roce 1998, když byl zvolen zastupitelem města Litomyšle, kde působil první volební období v dopravní komisi. V roce 2006 byl zvolen starostou Litomyšle. Svoji pozici obhájil také ve volbách v roce 2010. Od roku 2016 působil v pozici místostarosty, kterou opustil k 1. prosinci 2016, kdy se plně přesunul do pozice náměstka hejtmana Pardubického kraje pro oblast dopravy. V roce 2018 zvítězil ve volbách do Senátu PČR v obvodu č. 50 – Svitavy. Zde je členem Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Po krajských volbách v roce 2020 se stal 1. náměstkem hejtmana Pardubického kraje se zodpovědností za oblast dopravy a dopravní obslužnosti.

Ing. Roman Línek, MBA

  • Náměstek hejtmana zodpovědný za investice a kulturu
  • Narodil se v roce 1963 v Pardubicích. Vysokoškolské vzdělání úspěšně ukončil na stavební fakultě Českého vysokého učení technického v Praze v roce 1986. Dále v roce 1996 absolvoval dvousemestrální postgraduální studium pro manažery na European Business School Praha a v letech 2010 – 2012 absolvoval čtyřsemestrální studium na CMI ESMA Barcelona a získal titul MBA. Po ukončení studií nejprve působil ve stavební firmě a po revolučních událostech v České republice roku 1989 aktivně vstoupil do veřejné sféry. V letech 1996 až 1998 působil jako náměstek ministra pro místní rozvoj zodpovědný za regionální politiku, cestovní ruch a evropskou integraci. V roce 2000 se stal prvním hejtmanem Pardubického kraje. V dalších obdobích působil v pozici náměstka hejtmana. Nejprve byl zodpovědný za regionální a investiční politiku a záležitosti EU, následně za finance a majetek, poté za oblast zdravotnictví a v předcházejícím volebním období za investice, majetek a kulturu. V nové krajské radě bude mít v gesci investice a kulturu. Na evropské scéně je místopředsedou Evropského výboru regionů a předsedou České národní delegace.

Ing. Michaela Matoušková, MPA

  • Náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví
  • Narodila se v roce 1979 v Řečanech nad Labem, kde s partnerem vychovává dceru. Vystudovala Integrovanou střední školu Přelouč a následně obory hospodářská politika a správa a veřejná správa a regionální rozvoj na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze. Absolvovala také studium pedagogiky pro pedagogy na středních a vysokých školách ve Školském zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Hradci Králové. Vzdělání si rovněž doplnila postgraduálním studiem na Ústavu práva a právní vědy v Praze. V roce 2010 se po komunálních volbách stala starostkou obce Řečany nad Labem. Mandát obhájila také ve volbách v letech 2014 a 2018. Po krajských volbách v roce 2020 se stala náměstkyní hejtmana se zodpovědností za oblast zdravotnictví.

Josef Kozel

  • Radní zodpovědný za oblast školství
  • Narodil se v roce 1974 v Chrudimi. S manželkou má dvě dcery. Absolvoval Gymnázium Josefa Ressela v Chrudimi a následně pomaturitní studium informačních technologií na SOŠ Pardubice. Od roku 1999 žije v Heřmanově Městci. V letech 1994 až 1999 pracoval jako počítačový programátor a správce sítě v Transportě Chrudim. Poté nastoupil jako volnočasový pedagog do DDM Heřmanův Městec. V roce 2001 se vrátil k počítačům, založil firmu, otevřel v Heřmanově Městci prodejnu, první e-shop, začal opětovně programovat a dělat počítačovou grafiku. Od roku 2010 je zastupitelem města Heřmanův Městec. Po komunálních volbách v roce 2014 byl zvolen starostou města. Funkci obhájil také v roce 2018. Po krajských volbách v roce 2020 stal radním pro školství. Více než dvacet let řídí hokejbalový klub v Heřmanově Městci, působí i jako trenér. V roce 2004 se stal členem předsednictva Českomoravského svazu hokejbalu, v roce 2010 jeho místopředsedou a od roku 2011 byl do roku 2016 jeho předsedou. V roce 2014 byl Českým olympijským výborem zvolen do Komise neolympijských sportů, kde zasedá dodnes.

Miroslav Krčil, DiS.

  • Radní zodpovědný za venkov, životní prostředí a zemědělství
  • Narodil se v roce 1975 v Poličce. První tři roky života prožil v obci Raná a od roku 1978 žije v Hlinsku. Vystudoval hlinecké gymnázium a následně vyšší odbornou školu. Od roku 1997 pracoval šestnáct let jako novinář. Věnoval se převážně tématům zemědělství, problematice rozvoje obcí a měst i otázkám bezpečnosti. V roce 2012 se stal asistentem senátora Jana Veleby. Po komunálních volbách v roce 2014 se stal starostou města Hlinska. Tuto pozici obhájil také v roce 2018. Po krajských volbách v roce 2020 se stal radním pro venkov, životní prostředí a zemědělství. Je ženatý, má dvě děti.

Ing. Alexandr Krejčíř

  • Radní zodpovědný za majetek, sport, cestovní ruch, informatiku a e-Government
  • Narodil se v roce 1960 v Ústí nad Orlicí. Od roku 1970 žije v Pardubicích. Je ženatý a má dvě dcery. Po absolvování SOU Tesla Pardubice a SPŠ strojní Pardubice vystudoval Strojní fakultu na ČVUT v Praze. Po ukončení studia v roce 1986 pracoval až do roku 1993 ve společnosti Cheming Pardubice jako projektant. V roce 1991 založil se svojí ženou společnost AKIS, která se zabývá službami ve stavebnictví. Tuto společnost vede dodnes. V roce 1998 byl zvolen do Zastupitelstva města Pardubic, od roku 2002 byl členem rady a v roce 2006 byl na jedno volební období jmenován náměstkem primátora města Pardubic se zodpovědností za dopravu, investice a architekturu. Zastupitelem města Pardubic byl mezi lety 1998 až 2014. Od roku 2016 je zastupitelem Pardubického kraje. Po krajských volbách v roce 2020 se stal radním kraje se zodpovědností za majetek, sport, cestovní ruch, informatiku a e-Government. Je dlouholetým předsedou Sdružení přátel Pardubického kraje, které vydává časopis Vlastivědné listy o zajímavých místech a památkách Pardubického kraje. Je členem LIONS klubu Pardubice, jehož byl v letech 2018 až 2020 prezidentem.

Ing. Ladislav Valtr, MBA

  • Radní zodpovědný za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace
  • Narodil se v Litomyšli. Vystudoval obor Podniková ekonomika na Univerzitě Pardubice, dále postgraduálně Strategické řízení na Pražské mezinárodní manažerské škole. Působil ve finanční sféře jako ředitel komerčního centra České spořitelny a v ČSOB v oblasti řízení rizik. Je autorem projektu na převzetí Pivovaru Hlinsko od Fondu národního majetku ČR, který s partnery deset let úspěšně provozoval. V té době se také výrazně podílel na obnově zaniklé sladovny v Dobrušce. Firemní dráhu před vstupem do veřejné sféry završil strategickým propojením hlineckého výrobce s dalšími regionálními pivovary v rámci skupiny Lobkowicz. Nyní napomáhá obnově řemesla vaření piva v malém v Chocni. Od roku 2006 působil jako místostarosta, poté starosta města Chocně, kde je doposud zastupitelem. Od roku 2012 je také zastupitelem Pardubického kraje. V letech 2016 až 2020 působil jako krajský radní pro oblast zdravotnictví. Po volbách v roce 2020 převzal oblast regionálního rozvoje, evropských fondů a inovací.

Ing. Pavel Šotola

  • Radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor
  • Narodil se v roce 1970 v Chrudimi. Pochází z Hrochova Týnce a od roku 1994 žije v Hlinsku. Je ženatý, má dceru a syna. Absolvoval Střední průmyslovou školu stavební ve Vysokém Mýtě a České vysoké učení technické v Praze, obor konstrukce a dopravní stavby. Je držitelem osvědčení Ministerstva vnitra ČR o zvláštní odborné způsobilosti pro výkon činnosti na úseku územního plánování. Mezi lety 2002 a 2012 byl místostarostou Hlinska. Od roku 2012 působil dva roky jako neuvolněný člen krajské rady se zodpovědností za neziskový sektor. Jako uvolněný člen rady v této pozici pokračoval i po krajských volbách v letech 2016 a 2020.
  •  

    Zastupitelé Pardubického kraje 2020 - 2024

    Ing. Jan Hrabal  Zvolen za: ANO 2011
    Mgr. Milan Chvojka Zvolen za: ANO 2011
    Ing. Bc. Oldřich Jedlička Zvolen za: ANO 2011
    Robert Klčo  Zvolen za: ANO 2011
    Ing. Martin Kolovratník Zvolen za: ANO 2011
    Lukáš Malina  Zvolen za: ANO 2011
    Ing. František Pilný, MBA  Zvolen za: ANO 2011
    Jan Procházka  Zvolen za: ANO 2011
    Jiří Rejda, DiS.  Zvolen za: ANO 2011
    Pavel Štefka  Zvolen za: ANO 2011
    JUDr. David Švec  Zvolen za: ANO 2011
    Josef Bidmon  Zvolen za: 3PK
    Petr Fiala   Zvolen za: 3PK
    MUDr. Pavel Havíř  Zvolen za: 3PK
    Josef Kozel  Zvolen za: 3PK 
    Miroslav Krčil, DiS.  Zvolen za: 3PK
    Mgr. Radko Martínek  Zvolen za: 3PK
    JUDr. Martin Netolický, Ph.D. Zvolen za: 3PK
    Ing. Lenka Pařízková  Zvolen za: 3PK
    Pavel Čížek  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Michal Kortyš  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Ing. Alexandr Krejčíř  Zvolen za: ODS a TOP 09
    PhDr. Magda Křivanová  Zvolen za: ODS a TOP 09
    PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Ing. Michal Sláma, MBA  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Mgr. Petra Šimečková  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Ing. Ladislav Valtr, MBA  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Radomil Kašpar  Zvolen za: KPK
    Ing. Roman Línek, MBA  Zvolen za: KPK
    Mgr. Magdaléna Peterková  Zvolen za: KPK
    Mgr. Petr Řezníček  Zvolen za: KPK
    Mgr. Bc. David Šimek, MBA  Zvolen za: KPK
    Ing. Pavel Šotola  Zvolen za: KPK
    René Živný  Zvolen za: KPK
    Jiří Ducháček   Zvolen za: Piráti
    Bc. Daniel Lebduška  Zvolen za: Piráti
    Andrea Linhartová  Zvolen za: Piráti
    Ing. Filip Mezera, Ph.D.  Zvolen za: Piráti
    Andrej Ramašeuski  Zvolen za: Piráti
    Mgr. Lenka Španihelová  Zvolen za: Piráti
    Mgr. Libuše Vévodová  Zvolen za: Piráti
    Ing. Jiří Hájek  Zvolen za: STAN
    Oldřich Koblížek  Zvolen za: STAN
    Ing. Michaela Matoušková, MPA  Zvolen za: STAN
    Mgr. Hana Štěpánová  Zvolen za: STAN