Okolo krajských voleb 2020 i dříve:                                    
Srovnání výsledků krajských voleb 2012 / 2016 / 2020 v České Třebové           
   2012 2016 2020
KSČM 11.29% 4,78%     2,36%
ODS (v r. 2020 spolu s TOP09) 5,72 5,43% 8,97%
TOP09 samostatně (v ČT kandidoval J. Zedník) 24,81% 8,43% --
ČSSD v r. 2020 3PK (v ČT Kandidoval M. Netolický) 34% 46,8% 41,72%
Koalicepro PK (v r. 2020 kandidovala M. Peterková)  9,01% 6,67% 11,53%
ANO -- 11,64% 14,79%
STAN -- 2% 2,19%

Hodnocení: KSČ exponenciálně klesá do ztracena a to nejen v České Třebové, ale i v rámci Pardubického kraje, voliči komunistů asi vidí spásu v ANO, které nechtějí opustit přesto, co se ve státě děje a přesto že v čele ANO je přinejmenším kontroverzní a problémová osobnost, která našemu státu nesprospívá. Penzisté prostě dostanou na Vánoce 5000 odměnu aby si "polepšili" a tak proč koukat na jiné věci kolem.  Vidím v tom setrvačnost a velkou šanci pro populisty všeho druhu. Volí osoby, které přímo nikdy nepoznali, vidí v nich spásu, která nepřichází. Nejvíce to uvidíme nyní, kdy konjunktura již skončila.  Proč tedy neuvěřitelně hloupé sliby M. Kolovratníka zabírali i jinde mimo Pardubice, kde je doma a kde to lze pochopit?

Výsledky mnohých stran závisí  na osobnostech na kandidátkách a jejich pozici ve městě. Je to vidět v první řadě na osobnosti hejtmana Martina Netolického, z jeho obdivuhodného nasazení jsou i výsledky, které předčí populistu Kolovratníka. A přesto se našlo nemálo Třebováků, kterým je nepřítel našeho města, populista, který pro nás nikdy nic dobrého neudělal, bližší než kdokoliv z rozumných stran, které na sebou mají nějaké výsledky.  Kde by asi tak byla Česká Třebová, kdyby na postu hejtmana seděl v minulých volebních obdobích M. Kolovratník?

Zdá se mi, že si toto uvědomili i českotřebovští příznivci ANO, kteří po volbách rychle odstranili poutač ANO z nástupiště před nádražím, aby jej schovali  do ústraní pod nejbližší stromy. Na výsluní v našem městě ANO rozhodně nepatří... Podívejte se na obrázek.... Nebo to bylo jinak? Možná jsem nebyl sám, komu ten poutač na nástupišti terminálu docela vadil. Chvástání za něco, co neudělali,  hloupé sliby a populismus.. 

Na výsledku a porovnání českotřebovských voleb z nedávné minulosti můžeme proto posoudit:
Poměr Netolický - Zedník 34:25 se z roku 2012 změnil v roce 2016 na 47:9. Úspěch Netolického a současně krach Zedníkův, za které kandidoval, ačkoliv z této strany již vystoupil. Jaroslav Zedník protaktizoval co se dalo. Od Koalice pro PK zahrnující i hnutí Nestraníci (za které stále v komunálních volbách kandidoval přešel nejdříve do TOP09 kde mu slíbili pozici lídra kandidátky. Neuspěli a tak v roce 2012 přešel do krajské opozice, aby pro něho o čtyři roky později v r. 2016 nezbyla v zastupitelstvu kraje žádná židle. Proto měla Česká Třebová v minulém období jen jediného krajského zastupitele. Starostka našeho města Magdaléna Peterková letos logicky přijala kandidaturu Koalice pro PK s ní pěkné páté místo na kandidátce a podařilo se jí letos mandát získat a zvýšit procentový zisk hlasů této koalice v České Třebové skoro o 5% z hodnoty 6,67% na 11,53%. Možná si lídr Roman Linek představoval více, ale je třeba připomenout, že měla ve svém domácím prostředí za soupeře skutečně "těžkou váhu", kterou byl hejtman Martin Netolický.  Navíc řady českotřebovských krajských zastupitelů posílí i Jiří Ducháček. Doufejme, že i on bude mít na paměti prosazování projektů, které Česká Třebová potřebuje.
Připomeňme si rok 2016, kdy sítem voleb neprošli 
starostové Č. Třebové (Jaroslav Zedník), Ústí n.O. (Petr Hájek), Lanškrouna (Vetchý),  Vysokého Mýta (Ing. Fr. Jiraský), Holic (Mgr. Ladislav Effenberk). Žamberka (Jiří Dytrt), Moravské Třebové (JUDr. Miloš Izák), Přelouče (Bc. Irena Burešová) a Králík (Jana Ponocná).  Někteří ze starostů ovšem kandidovali spíše formálně, podpořili kandidátku, byli na místech na kandidátkách, kde se dalo zvolení obtížně předpokládat. Jediný ze starostů 15 pověřených měst v Pardubickém kraji nekandidoval starosta Hlinska Krčil.
 
Ještě prozkoumejme situaci po volbách letošních....
Do zastupitelstva kraje se probojovali starostové:  České Třebové (Peterková), Svitav(Šimek), místostarosta Litomyšle Kašpar (Koalice pro PK), Hlinska (Krčil), Letohradu (Fiala) (3PK), naopak zůstali před branami Ústí n.O. (P. Hájek), Lanškrouna (R. Vetchý).