Zahraniční stáže na TRADING CENTRE pokračují i době koronavirové
V polovině září odjelo 11 studentů a 2 učitelé naší školy do Milána na čtrnáctidenní zahraniční stáž.  Musíme přiznat, že jsme dlouho zvažovali, jestli vůbec do Itálie vycestujeme, ale nakonec jsme se rozhodli, že ano a jsme za to moc rádi.  
První den bylo prioritou zorientovat se v milánské veřejné dopravě, aby člověk zvládl cestovat na vlastní pěst, a to chtělo špetku cviku. Přesto i po týdnu někteří zabloudili ve zrádných uličkách, ale místní obyvatelé jsou nesmírně ochotní. Paní učitelku šarmantní Ital Giuseppe dokonce osobně doprovodil až k poslednímu přestupu na autobus. Paradoxně nemluvil jinak než italsky, a tak prý přišly na řadu „ruce a nohy“.
Petr, Sofie a Klára pracovali v hotelu Woodhouse, kde majitelce Rebecce pomáhali připravovat vše potřebné na velký knižní event - literární víkend s představováním autorů knih a s autorským čtením. Dále připravovali prezentaci na téma “Krize v hotelovém sektoru během koronavirové situace” a mnoho dalšího. Jejich práce byla velice kreativní a zajímavá.
V Hotelu St. John pracoval Tobiáš. „Naplní mojí práce bylo naučit se v training verzi hotelového programu, který byl celý v italštině, dělat rezervace, check-in apod. Každý den se mi trošku ozvláštnil maličkostmi, například opravováním kávovaru. Čas od času si přišel někdo z hostů postěžovat nebo mi říct nějaký vtip. V obou případech jsem se mohl pouze pousmát a pokračovat dál v práci, protože mluvili pouze italsky“ říká Tobiáš.
Katka s Patrikem pracovali v soukromé jazykové školy The English project, daleko od centra, v části Milána - Assago. Cesta jim trvala přibližně 90 minut, ale prý to nevadilo, protože je to ve škole velice bavilo, seznámili se s jejím chodem a výukovými metodami, pomáhali s tříděním, tvorbou materiálů a archivací, dokonce se zapojili i do výuky a na jeden den si vyzkoušeli roli učitelů. Hlavně ale měli štěstí na opravdu příjemnou a milou "šéfku". 
Magda, Tereza, Míša a Filip se střídali na recepci v  Camping Village Citta Di Milano, kam jezdí spousta cizinců z různých zemí. Jejich práce byla velmi pestrá a zajímavá. „Měly jsme opravdu úžasné kolegyně, které byly vždy milé, pozitivní a nápomocné, také moc pestrou práci a skvělou pracovní dobu. Kdybychom mohly, zůstaly bychom i déle, bude se nám po tom všem moc stýskat. Ještě jednou děkujeme za tuto příležitost“ napsaly po prvním týdnu Majda a Terka.
V Miláně ještě zůstává do 19. 12. Ondra, paradoxně nejmladší z celé skupiny, protože se "upsal" na 3 měsíce. Ondra pracuje ve společnosti Evolvo, která se zaměřuje na pořádání seminářů a školení pro mladé lidi z různých zemí. A jaké jsou jeho postřehy po odjezdu ostatních stážistů? " Samozřejmě bych byl rád, kdyby zde se mnou někdo ze školy zůstal, ale i tak si jsem stoprocentně jistý v tom, že zde ty 3 měsíce chci zůstat, pokud mi to aktuální situace dovolí".
My jsme také přesvědčeni o tom, že to Ondra zvládne a doufáme, že se Itálii podaří udržet pandemii pod kontrolou lépe než nám.
 
Ing. Ivana Zemanová