Vitamínový seriál studia Táňa

Věnujeme se problémům vitaminu D

2)  Vitamín D2 a D3

Rozlišení vitamínu D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol) - tyto dvě formy se liší v závislosti na zdroji příjmu.
Základním zdrojem D3 je slunce, proto je tento vitamín často nazýván ,,sluneční" , dále živočišná potrava ryby a rybí olej, žloutky, játra nebo máslo. Takto přijímaným vitamínem D není možné předávkování.
D2 nalezneme v rostlinné potravě, v potravinových doplňcích a obohacených potravinách vitamínem D. Předávkování je nebezpečné, proto pokud jste se rozhodli doplnit vitamín D zakoupením potravinových doplňků, aby vaše tělo zvýšilo imunitu a bylo odolnější v zimním období proti virům, které na nás teď útočí, vybírejte ty, které obsahují vitamín D3. Koncentrované dávky v doplňcích všech vitamínů není vhodné zvyšovat.
Pokud jste se rozhodli přijímat vitamín D3 kvalitní stravou a čerstvými rybami, jsou vám k dispozici mé stránky www.studiotana.cz, kde naleznete řadu receptů i jak objednat ryby, nebo mi zavolejte a budu se vám ráda věnovat osobně tel. 776 793 552


A ještě opakování:

Projevy nedostatku vitamínu D

Překrásné barvy babího léta, ranní jinovatka, mlhy a houby, to vše je krásné, ale slunce již nedodává našemu odhalenému tělu denní dávku vitamínu D, který potřebujeme a neumíme si jej vyrobit.
Nežijeme v Africe, kde je tělo téměř stále vystavováno slunci a ani náš fototyp neodpovídá tomu, abychom se záření mohli vystavovat ani v létě, tedy obecně máme z významného zdroje jako je slunce vitamínu D málo i v letním období, ale na podzim jej začne navíc v našem těle stále jen ubývat.
Čeká nás dlouhá zima a díky nedostatku vitamínu D je naše imunita oslabená.
Tento problém řeším celoročně potravou a vřele doporučuji v této době zvýšit spotřebu mořských ryb, především lososa, pstruha lososovitého, ale i sardinek, tresčích jater, makrel a naprosto úžasných , konzervovaných steaků z lososa, které zajistí přísun vitamínu kdykoli. V menším množství pak vitamín D obsahuje vepřové sádlo, máslo, vaječný žloutek, jikry, hrášek. Vitamín D se podílí i,  na procesu dělení buněk a vstřebávání vápníku. 
Projevy nedostatku vitamínu D - bolesti hlavy, deprese, snížená imunita, respirační a virová onemocnění, zhoršení stavu pokožky, ekzémů, lupénky, srdeční nedostatečnost, cévní potíže, zhoršení astma, krvácivost dásní, bakteriální záněty a dokonce i onkologická onemocnění. 
Využijme možnosti kvalitních ryb a ostatních potravin k včasnému doplňování tohoto nenahraditelného vitamínu!
Všichni to teď velmi nutně potřebujeme!  
 
O dodávkách čerstvých ryb vás budu ráda informovat osobně a pokud trpíte kožními problémy, budu se vám mile ráda osobně věnovat. tel. 776 793 552