Českotřebovský deník 314/2020 (3.11.)
Nové video Českotřebovského deníku.
Rozvoj internetu omezuje analogovou nabídku kabelové televize
Video v plné velikosti ZDE
Od července do  září vzrostla objem přenesených dat po síti kabelové televize dvaapůlkrát.  Růst pokračuje, může za to také současná "doba koronavirová", kdy jsou všichni "on-line". Aby byla síť kabelové televize dále bezpečná a nepřetížená, potřebuje rozšířit počet kanálů pro internet. Lze to udělat jednoduše omezením současné nabídky analogových programů.  Stane se tak ještě v průběhu listopadu, kdy dojde k ukončení vysílání na deseti analogových kanálech tzv. malé nabídky. Zůstane jich pak pouze šest.    Jde o nejstarší televizory, které nemohou  přímo přijímat digitální signál. (Analogové vysílání bylo vypnuto před deseti lety, ale abonenti kabelové televize to nepocítili).   Nyní bude v tzv. malé nabídce deset z šestnácti analogových kanálů zrušeno. Šest zbývajících bude navíc třeba přeladit. Pro další použití bude třeba pořídit set-top-box. Změny  budou realizovány po 10. listopadu.
Potřebný doplněk analogového přijímače  set- top- box je jednoduchý přístroj, který nemusí instalovat odborník, pomocí dodaného návodu to zvládne zákazník sám.  Lze jej zakoupit na obchodním oddělení Kabelové televize v Nádražní ulici. V covidové době je lepší telefonická  objednávka  na zákaznickou linku kabelové televize  848 800 858 nebo na e-mail info@ktcz.eu.
Po provedení změny zůstane v malé nabídce ještě 6 analogových kanálů, bude je však třeba přeladit, budou na jiných (nižších) frekvencích. Velké nabídky se změny netýkají.
Exkurzi  na obchodní oddělení Kabelové televize doplňujeme o ukázku vysílání ve formátu 4K na moderním televizoru. Současně toto vysílání  porovnáváme s kvalitou obrazu získanou na starém analogovém televizním přijímači,  doplněném o moderní sep-top box. Rozdíl jistě existuje, ale v řadě domácností je starý televizor součástí nábytkové sestavy a moderní deskový přijímač se do ní nehodí.  Po doplnění  o sep-top box pak může starý televizor dobře sloužit dál.... Video vzniklo ve spolupráci Českotřebovského deníku a Kabelové televize CZ.
 
Na nové silnici byl ve Skuhrově i Lanškrouně položen tichý kryt

Několik dní po otevření zmodernizované silnice mezi Litomyšlí a Českou Třebovou se dočkali řidiči také na trase mezi Lanškrounem a Skuhrovem. Na modernizaci devítikilometrového úseku silnice II/315 získal Pardubický kraj dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady činí 143 milionů korun včetně DPH.
„Úsek ze Skuhrova do Lanškrouna na silnici II/315 prochází velmi složitým terénem a překonává zalesněný hřbet zvaný Třebovské stěny. Právě tady byla silnice nejvíce poničena a nutně potřebovala lepší založení v podkladových vrstvách, rozšíření a také celkovou obnovu. Modernizací ovšem prošla celá trasa kolem obce Ostrov a Rudoltice až po kruhovou křižovatku v centru Lanškrouna za 143 milionů korun včetně daně,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Na dvou místech komunikace e objevil takzvaný tichý kryt. „Vyšli jsme vstříc městu Lanškroun, které řešilo požadavek hygieny k omezení hluku dopravy v rozšiřující se průmyslové zóně. Proto jsme na téměř kilometrovém úseku na výjezdu z města položili tichý kryt. Tato technologie v délce 260 metrů byla rovněž použita na průtahu Skuhrovem,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Stavební práce Pardubického kraje na silnici II/315 však tímto úsekem nekončí. „Máme vypracovanou projektovou dokumentaci na úsek ze Skuhrova do Ústí nad Orlicí a probíhají jednání s vlastníky ohledně stanovení objízdných tras a přístupu na pozemky a do přilehlých areálů. Pokud vše dobře půjde, tak bychom měli do konce roku zahájit výběrové řízení na dodavatele stavby se zahájením stavebních prací v létě příštího roku,“ sdělil Michal Kortyš.
Schváleno odložení připravované investice do přístavby muzea velorexů

Informace o odložení investice na lepší časy již byla podána v listopadovém čísle Českotřebovského zpravodaje. Ovšem předčasně, protože usnesení rady města, která se tohoto problému týkají, byla schválena až včera v pondělí 2. listopadu. Především bylo zrušeno výběrové řízení na realizaci tohoto díla, vybavení i stavební dozor pro tuto akci. Je skutečností, že se tato investice prodražila  a z původní částky, která byla vyhlášena při tvorbě záměru (10 - 11 mil. korun) se cena vyšplhala až na dvacítku.   Dotace na akci byly Ministerstvem pro místní rozvoj přislíbena, ale  pouze pětimilionová a většinu investice by tedy táhl městský rozpočet, navíc z úvěru. A v současné době si musíme dobře rozmýšlet, na jaké akce budeme úvěrový rámec využívat. .
Podmínky se proti době, kdy byla akce zařazena do programu investic podstatně změnily a současně se zase v negativním smyslu změnily také finanční poměry v rozpočtu.města. Jakkoliv se jedná o zajímavost a ušlechtilou věc s přímým vztahem k našemu městu, navíc podpořenou dotačním titulem, jde přece jenom o nadstavbu. Budování muzea velorexů se nevzdáváme navždy, ale bereme na vědomí, že v tuto chvíli jsou důležitější věci. (mm)

Domov pro seniory Sloupnice:
Aktuální situace ze dne 2. 11. 2020

 V pátek 30.10.2020 proběhlo testování klientů i pracovníků domova. Dle výsledků testů došlo k nárůstu počtu pozitivních klientů, k dnešnímu dni máme 45 klientů s pozitivním výsledkem testu. Také v řadách pracovníků byly zjištěny pozitivní výsledky, máme aktuálně pozitivních 20 pracovníků.
 V sobotu 31.10.2020 v 10.00 hod. přijelo do našeho zařízení 10 vojáků z výsadkového pluku z Chrudimi. Vojáci nám pomáhají se zajištěním chodu domova. Přítomnost vojáků pomáhá jak pracovníkům, tak i klientům domova, je to pomoc nejen fyzická, ale zejména psychická.
Ing. Pavel Tupec, ředitel Domova pro seniory Sloupnice

Epidemií zasaženému domovu ve Sloupnici pošlou pláště.

Zvlášť složité situaci čelí v posledních dnech Domov pro seniory ve Sloupnici. Nedávno provedené testy na koronavirus odhalily hned 45 pozitivních výsledků u klientů a také dvacítku nakažených zaměstnanců. V tu chvíli podala pomocnou ruku armáda, konkrétně 43. výsadkový pluk v Chrudimi, ale také dobrovolnické skupiny. A stranou nezůstala ani orlickoústecká umprumka a její oděvářský ateliér.
V úterý se šilo ostošest
Spolupráci mezi školou a domovem ve Sloupnici zprostředkovala Olga Alia Krulišová, dobrovolnice, která už na jaře založila facebookovou skupinu Šijeme roušky (Česká Třebová & Ústí nad Orlicí). „Pro domov jsme šili již na jaře, protože se situace v posledních týdnech výrazně zhoršila, nabídli jsme pomoc opětovně. Jeho ředitel se dotázal, zda by někdo dokázal ušít ochranné pláště, jenže to je o mnoho složitější. Profi švadleny jsou v naší skupině minimálně,“ připouští Krulišová, jež se rozhodla kontaktovat školu ve městě, kde sama pracuje. Úspěšně.
Šicí stroje v dílnách umprumky se rozjely hned v úterý ráno, a to zásluhou Kateřiny Sýkorové, Andrey Suchánkové a Ivany Franzové. Potřebný materiál na první dvacítku plášťů, netkanou textilii, si pedagožky přivezly přímo ze Sloupnice. „S kolegyněmi jsme se daly dohromady okamžitě. Rády bychom zapojily i naše studenty, jenže ti bohužel aktuálně do školy nesmějí,“ připomíná omezení výuky Kateřina Sýkorová.
Výroba ochranného pláště je v porovnání s rouškou ve všech ohledech výrazně náročnější. „Oceňuji proto úsilí kolegyň. Díky nim navazujeme na pomoc z jara, kdy jsme dobrovolníky podpořili množstvím kvalitního materiálu z našich skladů,“ říká ředitel SŠUP Zdeněk Salinger.
Podle prototypu vzniknou další
Důležité je zejména to, že v oděvářských ateliérech kdysi vyhlášené ústecké „textilky“ vznikl prototyp, podle kterého v následujících dnech a týdnech mohou dobrovolníci ušít další tolik potřebné pláště. „Snažili jsme se střih vyladit a přizpůsobit tak, aby byl univerzální pro muže i ženy a mohli jej využít také vojáci, kteří v domově vypomáhají. Prototyp se střihem předáme hned ve středu,“ ujišťuje Kateřina Sýkorová.
Sloupnický domov je nyní paradoxně v situaci, kdy má materiálu na pláště dost. Potřeba jsou ale šikovné ruce. „Vyrobit by šlo možná až tisíc textilních plášťů, k dispozici jsou přibližně dva kilometry materiálu, který domov získal darem,“ zmiňuje další vítanou pomoc Olga Alia Krulišová. „Nové pláště by byly výrazně lepší pro běžný provoz než igelitové overaly, které vojáci i další personál velmi rychle propotí,“ dodává ještě.

Opera plus: Které záznamy a on-line koncerty si nenechte ujít

Středa 4. listopadu
Ve středu je na programu streamů Metropolitní opery Mozartův IdomeneoElza van den Heever, Nadine Sierra, Alice Coote, Matthew Polenzani a Alan Opie vystoupí v hlavních rolích. Představení z 25. března 2017 diriguje James Levine.

VIZ FOTOGRAFIE

V rámci cyklu FOK ON – Hudbou spojeni zazní streamovaný koncert Ivana Ženatého Martina Kasíka z kostela sv. Šimona a Judy od 18:00 hodin. Bližší podrobnosti o programu nejsou známy. Koncert bude k dispozici na Youtube kanálu FOKu.
Čtvrtek 5. listopadu
Rossiniho Semiramidu (představení z 10. března 2018) s Angelou Meade, Elizabeth DeShong, Javierem Camarenou, Ildarem Abdrazakovem a Ryanem Speedo Greenem uvede Metropolitní opera na svém webu ve čtvrtek. Diriguje Maurizio Benini.
Letošní 30. ročník festivalu Nová slovenská hudba se přesouvá do online prostředí. Každý koncert bude přenášen Rádiem DevínSymfonický orchestr Slovenského rozhlasu s Mariánem Levajou představí program z děl Jevgenie Iršaie, Mariána Levaje a Adriána Demoče.
Pátek 6. listopadu
Inscenaci Verdiho opery Síla osudu z 24. března 1984 streamuje Metropolitní opera. V hlavních rolích Leontyne Price, Giuseppe Giacomini, Leo Nucci a Bonaldo Giaiotti, pod taktovkou Jamese Levina
Slovenská filharmonie chystá live stream v rámci festivalu Nová slovenská hudba. Zazní Pulse Lucie Chuťkové a tři premiéry: In Mitchell Feigenbaum’s Shoes Petera Dan Ferenčíka, violoncellový koncert Jeho Meno Lukáše Borzíka a 2035 Stanislava Pristáše.
Berlínský symfonický orchestr pod taktovkou Sira Simona Rattla přednesou Archipelago S. Toru Takemitsua a Mahlerovu Píseň o zemi se sólisty Magdalenou Koženou Andrewsem Staplesem.
Curtis Institute of Music v Philadelphii vysílá každý pátek přenos jednoho ze svých studentských recitálů. Jinak tomu nebude ani v pátek 6. listopadu. Na programu komorního koncertu zazní Partita č. 1 h moll BWV 1002 Johanna Sebastiana Bacha,  Sonáta G dur Eugena Ysaÿe, A Paganini Alfreda Schnittkeho a řada dalších děl. Koncert začíná 20:00 hodin místního času.
Sobota 7. listopadu
V sobotním vysílání Metropolitní opery bude možné vidět Romea a Julii
Charlese Gounoda ve hvězdném obsazení: Anna Netrebko, Roberto Alagna, Nathan Gunn a Robert Lloyd, diriguje Plácido Domingo. Představení proběhlo 15. prosince 2007.
London Philharmonic Orchestra na Marquee TV chystá od 21:00 hodin přímý stream nazvaný Visions of Ectasy. Uslyšíme Et exspecto resurrectionem mortuorum a Oliviera Messiaena a Zjasněnou noc Arnolda Schönberga.
Neděle 8. listopadu
Vysílání z archivu newyorské Metropolitní opery nebude chybět ani v neděli. Mistři pěvci norimberští Richarda Wagnera v inscenaci z 13. prosince 2014 zazní v podání pěvců jako Annette Dasch, Johan Botha, Paul Appleby či Michael Volle, diriguje James Levine.
V rámci festivalu Nová slovenská hudba vystoupí s komorním programem Quasars Ensemble se skladbami Romana Bergera, Viery Janárčekové, Jany Kmiťové, Juraje Beneše Vojtěcha Didiho.

PORADNA  COVID - 19  

Informační linka Hygienické služby České republiky: 1221
Po - Pá: 8:00 - 19:00, So - Ne: 9:00 - 16:30
Koronavirus infolinka KHS Pardubického kraje
Vzhledem k enormnímu vytížení zaměstnanců KHS KHK prosí veřejnost, aby své dotazy směřovala na linku 1221, případně na email koronavirus@khshk.cz. Po: 8:00 - 14:00  Stř: 11:00 - 17:00
Infolinky Státního zdravotního ústavu (nonstop):  724 810 106, 725 191 367, 725 191 370
Co dělat v případě potíží
Mezi symptomy onemocnění patří suchý kašel, dušnost, únava a neustupující horečka. Provázet ji může také bolest kloubů a svalů. Zvláštní případy mohou vést k zápalu plic, selhání ledvin a smrti. Koronavirus se pak přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu. Jak upozornilo ministerstvo zdravotnictví, jde o takzvanou kapénkovou infekci, která se přenáší vzduchem.
Pokud na sobě člověk pozoruje příznaky koronaviru, neměl by se osobně vypravit k lékaři a riskovat tak nakažení dalších osob. Naopak by měl kontaktovat svého registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovost, případně i krajskou hygienickou stanici. Zde získá pokyny k dalšímu postupu.