Českotřebovský deník 320/2020 (9/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Zdravá polévka z lososa

  Plná velikost ZDE
Seriál videorecepty Studia Táňa startuje a bude přinášet zdravé, dobré, ale třeba i zapomenuté recepty formou, ze které bude dobře poznat jak je příprava náročná na čas nebo na peníze a nabízí i možnosti  jak recept modifikovat. Začínáme jednoduchým receptem na zdravou polévku z lososa.... Táňa Řeháková přeje dobrou chuť!
 
Video učitelů ZŠ Parník láme rekordy sledovanosti a je vysíláno také na rozhlasových stanicích

Zájem o video je velký nejen v učitelské branži, ale i mezi mládeží, zájem projevily osobnosti české mediální scény. Zvláště kladný vztah prezentuje Leoš Mareš, který video sdílí na svém profilu a uvedl jej  jako "písničku z Parníku" dvakrát na stanici Evropa. Zahanbit se nenechala ani Frekvence 1. Zájem o tvořivost z dílny pedagogů parnické základky projevil jak ministr školství Robert Plaga, Český rozhlas Pardubice (bude na škole natáčet zítra v úterý10/11), tak i Orlický deník a samozřejmě i město Česká Třebová, které píseň prezentuje na svém webu i na sociálních sítích. Svůj obdiv k tvůrcům  formuluje také starostka města Magdaléna Peterková:
 
"Samozřejmě jsem písničku včera slyšela a viděla několikrát. Mně osobně se velmi líbí, je důkazem velké kreativity a také soudržnosti učitelů. Na první pohled by se zdálo, že jde jen o humor, ale písnička je osobitým vyjádřením problémů, se kterými se učitelé v této nelehké době potýkají a s nimiž se musí vypořádat. Všem přeji hodně sil a věřím, že se brzy rozzáří okna nejen na ZŠ Ústecká v České Třebové.  S přáním především zdraví  Magda Peterková
PS: Jako kantorka mohu říct, že bych se k takovému nápadu a jeho realizaci kdykoliv ráda připojila."
 
Krajský krizový štáb informuje

Dvakrát do týdne se videokonferenčně schází krajský krizový štáb, který se dnes zabýval aktuální situací v nemocnicích akutní lůžkové péče, či sociálních službách, ale také aktuálním vývojem na trhu s osobními ochrannými pomůckami. Tématem byla také naplněnost základních škol určených pro hlídání dětí vybraných profesí. Po rozšíření výčtu profesí v minulém týdnu narostl k pondělí 9. listopadu počet dětí na 208.
„Oproti předchozímu týdnu stoupl počet hlídaných dětí ze 150 na 208 s tím, že máme avízo o dalším navyšování počtů v průběhu tohoto týdne. I v rámci našich nemocnic akutní lůžkové péče potvrzuje vedení, že se část zaměstnanců vrací z OČR a zapojuje se ve větší míře do směn, což je určitě pozitivní zpráva,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
V minulém týdnu došlo k centrální distribuci respirátorů do zařízení sociálních služeb, avšak netýkalo se týdenních stacionářů a osobní asistence. Kraj proto žádá Ústřední krizový štáb o poskytnutí i pro tyto služby. „V tuto chvíli máme při aplikaci principu 50 ks respirátorů na pracovníka a měsíc vypočítáno, že bychom na náš kraj potřebovali pro týdenní stacionáře a osobní asistence přibližně sedm tisíc respirátorů. O ty budeme žádat Ústřední krizový štáb,“ sdělil hejtman s tím, že již dnes by měla některá zařízení sociálních služeb v kraji obdržet takzvané antigenní testy.
Pardubický kraj ve spolupráci s agenturou CzechInvest připravuje pro starosty obcí a své organizace prezentaci domácích výrobců ochranných pomůcek. „Situace na trhu s OOPP je velmi dynamická a proto chceme pomoci obcím a celé řadě organizací se na trhu zorientovat a pomoci také českým výrobcům. Oslovila nás regionální pobočka agentury CzechInvest, která sestavila základní prezentaci prověřených výrobců. Ti se budou videokonferenčním způsobem prezentovat 19. listopadu,“ upřesnil hejtman Martin Netolický.
 
Také kraje a města se budou podílet na českém předsednictví v Evropské unii

Zastoupení České republiky při Evropské unii v Bruselu bude ve 2. polovině roku 2022 koordinovat české předsednictví v Unii. Přípravy na něj začínají už nyní.  Nově jmenovaná velvyslankyně České republiky při Evropské unii Edita Hrdá, která se svého úřadu ujala letos v říjnu, vedla první konzultace s předsedou české delegace v Evropském výboru regionů Romanem Línkem.
„V této složité době jsme s paní velvyslankyní museli jednat online, ostatně i zasedání Výboru regionů jsou takzvaně hybridní a většina členů se ho účastní na dálku. Dohodli jsme se na pravidelných kontaktech českých zástupců Výboru regionů jak s paní velvyslankyní, tak s dalšími pracovníky Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii tak, abychom co nejlépe sladili akce jednotlivých krajů či měst v rámci českého předsednictví, které se budou konat v Bruselu, nebo v České republice,“ uvedl Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje. Pokračovat bude spolupráce také v dalších oblastech regionální politiky a na všech tématech, která jsou pro regiony a města a obce důležitá.
Evropský výbor regionů je hlasem regionů a měst v Evropské unii. Zastupuje místní a regionální orgány z celé Evropské unie a vyjadřuje se k novým právním předpisům s dopadem na regiony a města (což je 70 % všech právních předpisů EU). Má 329 členů, kteří zastávají volenou funkci na místní či regionální úrovni. Česká národní delegace se sestává z 12 členů, mezi nimiž je například hejtman Martin Půta, primátor Prahy Zdeněk Hřib, exhejtmani Josef Bernard a Jana Mračková Vildumetzová a další. Předsedou české delegace je Roman Línek. Plenární zasedání Evropského výboru regionů se konají šestkrát ročně a přijímají stanoviska k legislativním návrhům Evropské unie.
 

Karel Hampl zve
na koncerty Štátného komorného koncertu Žilina

Jako českotřebovský rodák a patriot Vám zasílám několik zajímavých projektů, které Štátny komorný orchester Žilina vytváří. Domnívám se, že se najde mnoho Třebováků, kteří si poslechnou naše koncerty. Současná situace je nepříjemná, protože nemůžeme hrát pro živé publikum, tak snažíme nezůstat pozadu a stále fungovat pro naše posluchače. 
Karel Hampl
 
Záznam koncertu z 8. 10. 2020. Odkaz je zde: https://www.youtube.com/watch?v=a70tTAsuFUQ
Štátny komorný orchester Žilina 
Leoš Svárovský, ČR, čestný šéfdirigent ŠKO Žilina (na fotografii)
 
Program:
Pierre Wissmer (1915 – 1992)
Divertissement sur un choral slovenská premiéra       
I. Adagio  II. Moderato
III. Andante IV. Allegro
V. Andantino 
Egon Krák (1958)
Beethoven di nuovo (A znovu Beethoven) světová premiéra                                                                           
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)                                   
Symfónia č. 1 C dur op. 21
Adagio molto. Allegro con brio 
Andante cantabile con moto Menuetto.
Allegro molto e vivace Adagio. Allegro molto e vivace   
 
Záznam koncertu z 22. 10. 2020. https://www.youtube.com/watch?v=5j5W2iom2_A
Štátny komorný orchester Žilina - Leoš Svárovský, čestný šéfdirigent, ČR
Teo Gertler, housle (12-letý), Jana Kurucová, mezzosoprán
 
Program:
Camille Saint-Saëns  Koncert č. 3 h moll op. 61 pro housle a orchestr
Wolfgang Amadeus Mozart  Figarova svatba - předehra
Figarova svatba - Árie Cherubína "Voi che sapete"  La clemenza di Tito – Árie Sesta „Parto, parto“
Don Giovanni – předehra
Cosi fan tutte – Recitativ a árie Dorabelly „Ah scostati...Smanie implacabili“
Don Giovanni – Recitativ a árie Donny Elvíry „Ah quali eccessi...Mi tradi“
Cosi fan tutte – předehra
Gioacchino Rossini  Kavatina Rosiny „Una voce poco fa“
 
Přímý přenos koncertu z Domu umění Fatra v Žilině v rámci festivalu Nová slovenská hudba 12. 11. 2020 v 19:00.
Můžete jej sledovat na Rádiu Devín nebo na webu:
https://devin.rtvs.sk/clanky/koncerty-live/238321/12-11-2020-nova-slovenska-hudba-statny-komorny-orchester-zilina?fbclid=IwAR3yY5RgxuRmAbkFp4lxh9PpxtLl-sf45DvKBW3JeYG3Y1f_kozJX0qpj3g
Štátny komorný orchester Žilina - Leoš Svárovský, dirigent
Peter Zwiebel, viola  - Klavírní spolupráce: Matej Arendárik
 
Program:
Ladislav Kupkovič
 / Symfonie B dur                          
Mirko Krajči / Mantra  (světová premiéra)                     
Peter Machajdík / Behind the Waves pro violu a smyčce             
Egon Krák / Beethoven di nuovo - A znovu Beethoven...

Klavírní recitál  on-line 11/11

Jako malou třešničku na dortu Vám zasílám plakát na online klavírní recitál ve středu 11. 11. 2020 v 19:00. Představí se vynikající slovenský klavírista Matej Arendárik. Odkaz bude funkční na našem youtube kanálu: