Českotřebovský deník 322/2020 (11/11)
Po rekonstrukci bude Chaloupka Maxe Švabinského dýchat

Opravy chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově u České Třebové skončí přibližně v polovině prosince. Roubenka, kde malíř pobýval a tvořil na přelomu 19. a 20. století, byla kvůli nutné rekonstrukci letos zavřená.
ČTK to řekl architekt Vojtěch Kmošek, který opravy vede a zabývá se lidovými stavbami.
Chalupu bylo nutné zbavit pokročilé vlhkosti. Kolem stavby je již drenáž. Uvnitř je dvojitá podlaha, která zajistí, že vlhkost nebude vzlínat z podloží do interiéru. „Je to osvědčená metoda, podlaha má dvaceticentimetrovou dutinu. Prochází jí komínovým efektem vzduch, který odvádí vlhkost pryč z objektu. Je tam také rekuperace vzduchu, řeší vlhkost přímo v místnosti,“ řekl Kmošek.
Špatný stav objektu byl kombinací několika faktorů. V minulosti se prováděla nevhodná sanace, záchranné práce byly podle Kmoška dělané nedůsledně a nedostatečně, dřevo opakovaně napadla dřevomorka. „Je to i způsobem provozu sezonní expozice. Přes zimu je objekt nevětraný, neudržovaný, což způsobovalo problémy s vlhkostí. Teď už opatření budou fungovat,“ řekl Kmošek.
 
PRÁCE V ULICÍCH HÝBLOVA A PODBRANSKÁ
SE BLÍŽÍ KE SVÉMU KONCI

Již od března letošního roku probíhají v našem městě práce na rekonstrukci dolní části ulice Hýblova, v Podbranské ulici a na mostě přes řeku Třebovku na ulici Lidická.
V této lokalitě je realizováno několik investičních akcí Pardubického kraje, města Česká Třebová a provozovatelů inženýrských sítí. Pardubický kraj jakožto vlastník silničních komunikací v dotčené oblasti zajišťuje stavbu nového mostu a opravy silnic v ulicích Podbranská a Hýblova. Město Česká Třebová je investorem výměny chodníků a veřejného osvětlení. Původním termínem dokončení prací byl 31. říjen, ale vzhledem k tomu, že během stavby došlo k několika haváriím na inženýrských sítích, nepřízni letošního deštivého počasí a dalším nepředpokládaným událostem, byl tento termín posunut. V současné době je největší bolestí stavby na ulici Podbranská, tzv. Šmajzrova lípa. Kořenový systém tohoto památného stromu si vyžádal v projektu změny plánovaného vedení chodníků.
I přes tyto komplikace se občané našeho města dočkají prvního zprovoznění v dotčené lokalitě již v průběhu příštího týdne, kdy bude po dokončení chodníků otevřen úsek mezi světelnou křižovatkou a ulicí Chmelnice. Díky tomuto zprovoznění bude od hlavní silnice možné projíždět ulicí Hýblova na Staré náměstí a zpět ulicí Klácelova. Zbylé úseky ulice Podbranská a nový most v ulici Lidická pak bude dle předpokladů otevřen do konce měsíce listopadu.
„Děkuji všem občanům, kteří žijí, nebo mají svoji živnost v této oblasti, za jejich trpělivost při letošních realizacích. Poděkování také patří Všem řidičům, kteří v tomto roce využívali stanovené objízdné trasy. Věřím, že odměnou za ohleduplnost jim bude příjemný požitek z jízdy po nové komunikaci v následujících letech,“ uvedla starostka města Magdaléna Peterková.
 
Dotace pro kulturu a památky zase až v příštím roce

Poslední letošní individuální dotace do kultury a památek schválili tento týden radní a v jednom případě doporučili dotaci ke schválení zastupitelstvu.  O další dotace v této oblasti bude možné žádat až v příštím roce.
„Situace není jednoduchá, ale vzhledem k tomu, že některé subjekty musely dotace vracet, protože své akce nemohly uskutečnit, můžeme tyto prostředky využít u rozpracovaných investic či rekonstrukcí památek,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek. „Schválili jsme tak navýšení příspěvku pro vybudování nových prostor Divadla Exil pod Machoňovou pasáží z 50 na 90 tisíc korun. Římskokatolická farnost Kladruby nad Labem neuskuteční plánovanou opravu hřbitovní zdi, a k tomu určenou částku 80 tisíc korun jsme přidali k dotaci na obnovu kostela sv. Jana Křtitele v Semíně, kde se dokončuje první etapa rekonstrukčních prací,“ vysvětlil Línek.
Zastupitelé pak na prosincovém zasedání projednají návrh dotace 200 tisíc korun městu Letohrad na opravu vnitřního schodiště východního křídla zámku. To by mělo být hotové do konce června 2021.
O rozpočtu na rok 2021 se teprve jedná. Vzhledem k současnému ekonomickému propadu a nižšímu výběru daní je ale zřejmé, že i v dotačních titulech bude muset Pardubický kraj v dalších letech šetřit. „Čekají nás hubenější léta, ale budu se snažit, aby se to co nejméně dotklo zavedených kulturních akcí a také pokračující obnovy památek v našem kraji,“ sdělil Línek.
 
Soutěž Naše Východní Čechy – Vaše dovolená 2020 už má své vítěze

Letošní léto bylo ve znamení domácí dovolené. Právě na podporu letní dovolené v Pardubickém kraji se zaměřila marketingová kampaň Destinační společnosti Východní Čechy. Zpětnou vazbu poskytli Pardubickému kraji ti, kteří v jejím rámci soutěžili v kvízu o dvacet pěkných cen.
Kampaň přehledně představila deset hlavních turistických témat a u každého z nich devět konkrétních cílů. Tato inspirativní nabídka byla od června k dispozici v tištěné podobě v brožuře, ale i v elektronické verzi. Vybraná místa byla průběžně po celé léto komunikována na sociálních sítích.
Součástí tohoto projektu byla i znalostní soutěž v podobě kvízu o atraktivní ceny. Soutěže se, dle došlých soutěžních karet, účastnilo 414 soutěžících z 12 krajů. Nejčastěji cestovali po našem kraji lidé s rodinou nebo partnerem (74%), téměř polovina z nich (48,7%) ve věku 50 let a více a nejvíce se jim u nás líbilo v Litomyšli, Pardubicích, oblasti Králického Sněžníku a ve Slatiňanech. Soutěžící zároveň psali svoje postřehy, náměty, hodnocení.
„Musím říct, že za tu dobu, co jsem v létě strávil čas právě u vás, jsem zažil spoustu emocí, častokrát jsem překvapením žasnul nad těmi krásami zdejší krajiny. S rodinou jsem prošel především Železné hory, výlety k zřícenině hradu Lichnice, k rozhledně Barborce u Horních Raškovic a na skaliska nad Sečí s majestátním Ohebem jsou pro mě doopravdy nezapomenutelné. Častokrát jsem příhodně využil tipů právě z Vašeho přehledného prospektu, a musím říct, že to byla samá úžasná místa, kam nás zavedl. Díky za pozvání na takové skryté klenoty, tahle koronavirová dovolená oželená o ty dálky byla pro mě zatím překvapivě nejskvělejší vůbec! A to bydlíme, co by kamenem dohodil odsud, hned v sousedním kraji! Tak už víme, kam zajít o volných víkendech na malá dobrodružství v dosud nepoznaných lokalitách ;-). Díky Vám za to všechno!! A pevné zdraví i v téhle druhé vlně!“ Takto reagoval na letní kampaň a soutěž v Pardubickém kraji cestovatel z Náchoda. Asi nejdále to sem měli soutěžící z Karviné a Bohumína!
A co si odnáší výherci soutěže na prvních třech místech?
První místo potěší soutěžícího z Luk nad Jihlavou (kraj Vysočina), až to bude možné, využije poukaz na víkendový pobyt na hradě Svojanov pro dvě osoby. Druhé místo putuje až do Karviné a soutěžící si užije wellness víkend v hotelu Jezerka na Seči. Třetí cenou se může těšit soutěžící z Moravské Třebové a pojede si odpočinout do Lázní Bohdaneč. Pro čtvrté až dvacáté vylosované výherce jsou připraveny dárkové balíčky tematicky věnované Pardubickému kraji.
 
Moravská Třebová má novou sochu Plačící Anny

Stojí na Křížovém vrchu nad městem. Část na ni vybralo ve veřejné sbírce. Původní socha byla na místě ještě v 90. letech, zničili ji ale vandalové.
Město sbírku zahájilo předloni, lidé na sochu přispěli 95 000 korun, 145 000 korun zaplatila radnice. Sochu zhotovil sochař Jan Pospíšil. Slavnostní odhalení se díky pandemii nekonalo.
Vyhlídku u Plačící Anny obnovily technické služby na jaře 2018 během úprav Křížového vrchu.
Romantické místo je odkazem na příběh nešťastné lásky Anny Gläserové a Josefa Herknera, který se nikdy nesmířil s koncem jejich více než pětiletého milostného vztahu. U kamenné zídky zde kdysi stávala kamenná socha Anny, kterou v devadesátých letech zničili vandalové. „Veřejnou sbírkou oživujeme téměř 200 let starý příběh, který je nedílnou součástí historie Moravské Třebové. Chceme dokázat, že vandalismus do našeho města nepatří a že si lidé dokáží vážit krásných míst, kde společně trávíme volný čas,“ uvedla místostarostka Daniela Maixnerová.
Místo je odkazem na nešťastnou lásku Anny Gläserové a Josefa Herknera. Socha na místě byla už před druhou světovou válkou. Po zničení z ní zbylo jen torzo. Dívka má vlasy stočené do drdolu, sklání se a zakrývá obličej rukama. Má halenku s krátkými rukávy a dlouhou splývavou sukni. Sochař Pospíšil vytvořil velmi podobnou postavu, známou z dobových pohlednic. Anna Gläserová byla dcerou revírníka. Do Josefa Herknera, syna třebovského purkmistra, se zamilovala v roce 1818. Josef požádal o její ruku, ale Annini rodiče odmítli. Mladí lidé se scházeli tajně a psali si dopisy. Josef založil na úbočí Křížového vrchu zahradu a odtud se díval na Annino obydlí. Dívka se vdala za jiného a v roce 1825 zemřela na tuberkulózu. Podle legendy po pohřbu Josef dívku z hrobu vykopal a pohřbil na své zahradě do vrstvy růží a černého hedvábí. Uplynula dekáda a dělníci na bývalé zahradě vykopali kostru ženy, kterou rodina jejího manžela nechala přesunout do rodinné hrobky. (Zdroj: Seznam.cz, web města Moravská Třebová, fotografie ze staré pohlednice)


  •