Českotřebovský deník 324/2020 (13/11)
Zničené nově vysázené stromky na Trávníku.

Těžko hledat slušná slova pro komentář....
Před několika dny nám vzadu za domem v Habrmanově ulici 1895 vysázeli na trávník 4 stromky. Dnes jsme si všimli, že jeden stromek je zlomený. To jsme si mysleli při pohledu z větší vzdálenosti. Když jsme ale přišli blíže, zjistili jsme, že se někdo nejprve zkoušel stromek vyvrátit, a když se mu to nepovedlo, nařízl jej a zlomil. Nevíme, co k tomu dodat, slušná slova prostě chybí... Zdraví Stolínovi
V úterý 10. listopadu se na sídlišti Trávník realizovala náhradní výsadba stromů. Konkrétně se jednalo o malokorunné okrasné jabloně. Cena jedné takové jabloně byla celkem cca 2 700 Kč. Do nákladů na vysazení jednoho takového stromu je rovněž nutné započítat čas a energii zaměstnanců městské společnosti Eko Bi. Jabloně nevydržely na místě ani 24 hodin. Již druhý den ráno byla v lokalitě řada těchto stromů nalezena po zásahu neznámého vandala.
Nejde o likvidaci pouze jediného stromu,  i další jsou naříznuty a určeny k zániku. Nejedná se o první takový případ v našem městě. Již v březnu letošního roku potkal podobný osud také tři čerstvě vysazené břízky v serpentinách. 
Je jisté, že o náhodu se nejedná. Prosíme občany, aby byli pozorní a v případě, že podobné jednání zpozorují, nezavírali oči a kontaktovali příslušné orgány. Jedině tak je možné docílit toho, že se podobná situace v našem městě již nebude opakovat.
 

Rozvoj internetu omezil Malou nabídku Kabelové televize o analogové kanály

 Video v plné velikosti ZDE
Od července do  září vzrostla objem přenesených dat po síti kabelové televize dvaapůlkrát.  Růst pokračuje, může za to také současná "doba koronavirová", kdy jsou všichni "on-line". Aby byla síť kabelové televize dále bezpečná a nepřetížená, potřebuje rozšířit počet kanálů pro internet. Lze to udělat jednoduše omezením současné nabídky analogových programů.  Nyní po 10. listopadu došlo k ukončení vysílání na deseti analogových kanálech tzv. malé nabídky. Zůstane jich pouze šest. Jde o nejstarší televizory, které nemohou  přímo přijímat digitální signál. (Analogové vysílání bylo vypnuto před deseti lety, ale abonenti kabelové televize to nepocítili).   Nyní bude v tzv. malé nabídce deset z šestnácti analogových kanálů zrušeno. Šest zbývajících bude navíc třeba přeladit. Pro další použití bude třeba pořídit set-top-box.
Potřebný doplněk analogového přijímače  set- top- box je jednoduchý přístroj, který nemusí instalovat odborník, pomocí dodaného návodu to zvládne zákazník sám.  Lze jej zakoupit na obchodním oddělení Kabelové televize v Nádražní ulici. V covidové době je lepší telefonická  objednávka  na zákaznickou linku kabelové televize  848 800 858 nebo na e-mail info@ktcz.eu.
Po provedení změny zůstane v malé nabídce ještě 6 analogových kanálů, bude je však třeba přeladit, budou na jiných (nižších) frekvencích. Velké nabídky se změny netýkají.
Představujeme video, kde exkurzi  na obchodní oddělení Kabelové televize doplňujeme o ukázku vysílání ve formátu 4K na moderním televizoru. Současně toto vysílání  porovnáváme s kvalitou obrazu získanou na starém analogovém televizním přijímači,  doplněném o moderní sep-top box. Rozdíl jistě existuje, ale v řadě domácností je starý televizor součástí nábytkové sestavy a moderní deskový přijímač se do ní nehodí.  Po doplnění  o sep-top box pak může starý televizor dobře sloužit dál.... Video vzniklo ve spolupráci Českotřebovského deníku a Kabelové televize CZ.
Abychom viděli jak se omezení projevilo, je dobré uvést, že ve městě Česká Třebová a okolních obcích (Přívrat, Třebovice) je celkem cca 4500 přípojek kabelové televize. Z toho tzv. "malou nabídku", u které se omezení projevuje má cca 2700 abonentů.  Kolik z nich má ovšem staré televizory, na kterých je možné přijímat jen analogové vysílání se již zjistit nedá .... Televizní set-top box stojí 690 Kč a prodej zajisti obchodní oddělení Kabelové televize v Nádražní ulici, nejlépe přes telefonní kontrakt 848 800 858. Dveře do budovy jsou uzavřeny, nutné se telefonem ohlásit. (mm)
 
 Na 11. listopad připadá Den válečných veteránů

Den válečných veteránů11. listopad, je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice.
11. listopad byl přitom vybrán symbolicky, neboť toho dne roku 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport 11.11. v 11 hodin u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. Hlavními signatáři příměří byli vrchní velitel spojeneckých sil maršál Ferdinand Foch a německý zástupce Matthias Erzberger. Den veteránů je spíše americký termín, ve Spojeném království je tento den připomínán jako Den vzpomínek (Remembrance Day). Vždy nejbližší neděle 11. listopadu je pak Nedělí vzpomínek (Remembrance Sunday).[1]
Letos se tento významný den musel obejít bez veřejných pietních aktů, tak jako v minulých letech.  Česká Třebová si připomněla tento den, stejně jako v minulých letech. U památníku v areálu škol v  Habrmanově položili věnce představitelé města  tentokrát bez účasti veřejnosti a dalších poct, které bývaly s tímto výročím v minulých letech obvyklé.  V Ústí nad Orlicí se pietní akt konal 11. listopadu u památníku odboje u Bubeníka a v parku Československých legií v Ústí nad Orlicí. Věnce položili místostarostové města Jiří Preclík a Pavel Svatoš. 
 
VEŘEJNÁ SBÍRKA PRO NEMOCNICI V ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Organizátoři a účastníci ekonomického fóra Kostelec 2020 iniciovali charitativní sbírku pro nemocnici v Ústí nad Orlicí. Na účet Konta Bariéry, která ji zaštiťuje, lze přispět do 20. listopadu.
Součástí ekonomického fóra Kostelec 2020 (třetího ročníku “českého Davosu”), které letos proběhlo 6. listopadu 2020 on-line, je charitativní sbírka pro nemocnici v Ústí nad Orlicí. Koná se pod záštitou Konta Bariéry a její výtěžek poslouží k nákupu technického vybavení, jež bude využito k podpoře dýchání nemocných s covid-19. Na transparentním účtu Konta Bariéry se zatím sešlo na  60 000 Kč, přispívat lze až do 20.listopadu 2020. Přidejte se k nám a pomozte regionální nemocnici.  Číslo transparentního účtu Konta Bariéry je 17111444/5500 – variabilní symbol 1111..
V první linii 
Orlickoústecká nemocnice stojí v první linii,  aktuálně jsou v její péči desítky covid-pozitivních pacientů, nemocnici chybí však už 10 procent lékařů a 20 procent ostatního zdravotního personálu. „Zvyšující se počet pacientů hospitalizovaných s covidem-19 a složitá personální situace nás bohužel vedou k zastavení veškeré neakutní péče, stop dostaly všechny plánované výkony i operace,“ říká MUDr. Karel Kohoutek, náměstek léčebné péče v Orlickoústecké nemocnici. Ta prošla v souvislosti s covid-19 reorganizací, která zasáhla všechna oddělení. Navíc se nemocnice potýká s nedostatečným vybavením – postrádá především plicní ventilátory a další potřebnou přístrojovou techniku. „Jestliže se nám podaří získat díky sbírce další finanční prostředky, určitě je využijeme právě pro nákup chybějící techniky,“ doplňuje dr. Kohoutek. 
 
Jeden chodník na Hýblově ulici je dokončen

Zprovoznění má být provedeno až s dokončením následující křižovatky, těch pár dnů to vydržme.  Jde především o kvalitní provedení práce. Do konce listopadu však zbývá 18 dnů a zmáknout za tuto dobu Podbranskou bude fuška. Jen aby vydrželo počasí a nezavřeli obalovnu. I tak je asfaltování při teplotách kolem nuly dost na hraně. Musíme se smířit s tím, že chodníky se v Podbranské všude neudělají. Jenže na zimu potřebujeme vyřešené funkční veřejné osvětlení. Podobně je tato akce zpožděna také na ulici Lidické. Nové osvětlení bude na celé trase Hýblova - Podbranská - Lidická až na konec města.
 
V  Litomyšli nebude Silvestrovský ohňostroj 

Radnice musela kvůli platným opatřením proti šíření covid-19 změnit plány u mnoha tradičních akcí. Komplikace se nevyhnuly ani přípravám oslav Silvestra a Andělských adventních nedělí, na které jsou Litomyšlané roky zvyklí. Rada města v úterý 10. října nakonec rozhodla o tom, že letošní městská oslava Silvestra se kvůli epidemiologické situaci zcela zruší, na Smetanově náměstí tak nebude klasický ohňostroj, chybět budou i stánky s tradiční čočkovou polévkou.
 
Hygiena dočasně 9. 11. uzavřela třídu Koťata z MŠ v Líbánkách Litomyšl

14 dětí tak poslala do karantény. Podle aktuálních informací mají na školce nakažené jedno dítě, ostatní jsou v karanténě kvůli kontaktu s ním. V současné době se čeká na výsledky testů, které by měly být známy za pár dnů. Vedení školky vše řeší v souladu s pokyny od hygieniků. Školka bude i nadále otevřena, prostory, kde se děti nacházely, budou pečlivě vydezinfikovány.