Českotřebovský deník 326/2020 (14/11)

Poničení stromků byla medvědí služba - rozšíření parkoviště bylo řešitelné.

"Vykopání válečné sekery" , ke kterému poničením čerstvě vysázených stromků došlo, ovšem další věcné jednání znemožňuje. Je to totiž nad slunce jasné, že osud nešťastného poničeného stromu byl zpečetěn díky tomu, že bránil v rozšíření sousedního parkoviště. Vinu na tom, že další jednání o změně v lokalitě nemůže pokračovat, má především sám pachatel této špatnosti. Všechny potřebné změny nejdou udělat tak rychle, jak by si mnozí přáli. Často je třeba dlouhých vyjednávání. "Přes noc" se dá udělat jen taková lumpárna, jaká se zde stala před pár dny. Nebyl to náhodný vandal a stromek se mu nepřipletl do cesty náhodou. Pila, která řezala, nebyla obyčejná ruční pilka. S takovou se nechodí na procházky. A v noci je nakonec i zákaz vycházení. Město lumpárny dělat nechce, proto to někdy dlouho trvá. Nemůže vystačit s pouhým "TY TY TY",  musí trvat na hledání a potrestání viníka, tedy podat i trestní oznámení na neznámého pachatele, které má podle zatím zjištěných skutečností šanci na úspěch. Jednat se dá jen s lidmi, kteří nedělají proti městu schválností. Bylo by dobře, kdyby slušní lidé ze zmíněných domů včetně organizace zastřešující jejich zájmy (tedy bytového družstva) sami tuto vandalskou akci odsoudili a pomohli vandala najít.
 
Povídání s Martinem Šebelou na Českém rozhlase Pardubice

V sobotu v rámci pořadu "Dobré odpoledne" vysílal Český rozhlas Pardubice rozhovor Víty Balcarové s českotřebovským jubilantem, publicistou a sběratelem  Martinem Šebelou. Pořad byl uveden takto: Patriot, publicista, sběratel a jubilant, to vše se dá říci o poměrně mladé osobnosti města Česká Třebová Martinu Šebelovi. O všech jeho zájmech, koních i koníčcích  si s ním povídala naše kolegyně Víta Balcarová. Rozhlasový rozhovor trvá necelé tři minuty a můžete si jej poslechnout na tomto odkazu ZDE.
 
Z Austrálie píše českotřebovský rodák a stále i patriot Josef Tomáš 

Letos si připomínáme již 31. výročí sametové revoluce. Mnozí z nás si výročí ani nepovšimnou, v době koronaviru se pořady a událostí i priority tak trochu změnily a překroutily. Zcela jinak vnímají toto výročí a událost, datovanou 17. listopadem 1989  naši emigranti. Díky změnám, které vzniky po sametové revoluci se mohli mnozí z nich vrátit zpátky domů  nebo alespoň navštívit své příbuzné a známé, poznat po letech místa, kde prožili savé mládí. 
Josef Tomáš se narodil v bývalé Rybnické ulici nedaleko dnešní reklamní kanceláře Printo nebo hostince "U vlaštoviček" pana Paukrta a emigroval v roce 1968.  Je např. spolužákem prvního českotřebovského "posametového" starosty města Ing. Zdeňka Langa. Na své dětství v České Třebové vzpomíná dodnes, píše básně, ale i prózu, v angličtině i v češtině, je uznávaným překladatelem. Publikuje v krajinských australských časopisech, např. "Čechoaustralan".  Na dálku jsme spolu vydali koncem devadesátých let knihu básní Josefa Tomáše "Hříva" doplněnou fotografiemi Karla Aligera. Sazbu a redakční úpravu jsem dělal podle tehdy jeho pokynů z Melbourne, korektury Josef Tomáš posílal faxem  na českotřebovskou radnici. Celé vydání knihy, která je stále na čestném místě v mojí knihovně Josef Tomáš financoval. Od té doby vydal v Česko řadu dalších publikací přes profesionální česká vydavatelství.
Připomínáme další výročí sametové revoluce a Josef Tomáš se opět ozval a poslal svou báseň Modlitba, kterou k výročí uveřejní v ČR deník seniorů i-Senior. Báseň Josef Tomáš zaslal také do MAFRY - zatím podle mých informací nemá odpověď.
Tato báseň Byla přeložena vynikajícími překladateli do angličtiny a němčiny a zaslána do mnoha českých organizací v USA, dále do novin New York Sun a do Süddeutsche Zeitungs tímto přiloženým textem: 
I believe that this date should be remembered. While Czechs and Slovaks will celebrate the fall of Communism, the brainwashed Americans want IT to take over their country.  In Czechoslovakia, it was enforced by the help of stalinist USSR, yet in the USA - it is self-destruction.  Publish it as a warning.
Naposledy přijel Josef Tomáš (*1935) do České Třebové před deseti lety v létě 2010. Z té doby je fotografie. (mm)
Báseň MOTLITBA SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE
 
Kvašená zelenina jako obranný štít k posílení imunity      

Po tisíce let naši předkové uchovávali čerstvou zeleninu formou kvašení. Mléčné kvašení je výborným konzervantem a díky němu si zelenina uchovává čerstvost a kvašením se zvyšuje její výživová hodnota. Šlo o udržení potravin v poživatelném stavu v zimním období a to , že je tato zelenina udržovala ve formě a pomáhala proti chorobám věděli, ale nejspíš si nedokázali vysvětlit proč. Dnes víme, že bakterie mléčného kvašení výborně podporují imunitu, aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek, regeneruje jaterní tkáň a do těla se tak dostává řada enzymů, které regenerují buňky, podporuje tvorbu krve a hormonů. Zlepšuje obranyschopnost a umožňuje bojovat proti únavě a stresu. Kromě těchto účinků bioaktivního mléčného kvašení obsahuje řadu vitamínů skupiny B, C, K , minerální látky, draslík, hořčík a enzymy. V současné době vřele doporučuji tuto zeleninu zařadit co nejčastěji do jídelníčku. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím a je výborným obranným štítem proti infekcím. Tento jednoduchý, přírodní a levný způsob je navíc velmi chutný a nemůžeme se jím předávkovat na rozdíl od chemických vitamínů.
 
VIDEO NÁVOD NA PŘÍPRAVU ZELENINY  NAJDETE ZDE