Českotřebovský deník 327/2020 (15/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Jabkance doma  

  Video v plné velikosti ZDE
Jabkance musíme letos dělat doma - podívejte se jak:
V letošním roce 2020 se měla konat jubilejní šedesátá Jabkancová pouť, ale nebude. Pouťovou pochoutku - jabkance bude tedy třeba vyrobit doma.  Recept na tradiční českotřebovský jabkanec  není  tajný, ale často se uvádí  množství  brambor v metrácích a tvarohu v desítkách kilogramů. Ingredience jsou běžně dostupné, seženete je bez problémů. Možná dá příprava jabkanců více práce než třeba  steak a hranolky nebo guláš s knedlíkem. Ale  výsledek stojí za to. Proto zkuste recept vyzkoušet.  S inspirací na výrobu jabkanců doma  přichází Táňa Řeháková  v dobovém  kostýmu.
Základem jabkanců je kvalitní bramborové těsto, které získáme nastrouháním a utlučením vařených brambor bez jakýchkoliv přísad. O výsledném efektu rozhoduje kvalita brambor.  Pozornost je třeba věnovat i náplni jabkanců. Hlavní součástí je tvaroh s přísadami.
Pečení na plátech kamen mohlo být běžné tak ještě před padesáti lety a vyžadovalo zkušenost. V dnešní domácnosti  je nejlepším způsobem použití teflonové pánve  na plotýnce  zapnuté na plný výkon. 
Jabkance  byly jídlem krajovým, spíše slavnostním, byly obohacením obyčejného jídelníčku.   Tím nakonec zůstaly dodnes, kdy se staly pouťovou  pochoutkou a daly název českotřebovské Jabkancové pouti, kde se vyrábí  a prodávají ve velkém množství. Při pečení jabkanců s Táňou Řehákovou si poslechnete písničku Petra Skalického "Když voní jabkanec"...


Červenka peče seniorům  

Stejně jako v loňském roce, jsme se i letos rozhodli udělat radost babičkám a dědečkům v domově důchodců.
Současná situace nám nedovoluje se s nimi setkat přímo osobně, proto jsme se rozhodli zapojit do pečící výzvy, kterou zveřejnila facebooková skupina Šijeme roušky, a potěšit je tak alespoň něčím dobrým k snědku. Děvčata z naší třídy tak doma napekla buchty, bábovky a koláče, které byly potom předány do blízkých domovů důchodců.
K dobrotám jsme připojili přání pevného zdraví, které přejeme i vám čtenářům.
Žáci 9. A, Eliška Fučíková, tř. učitelka, Iva Plachá, asistentka pedagoga  ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.

Víkendový finiš dlaždičů na chodnících v Hýblově ulici

Zima již dýchá nám všem na záda a lepší to už nebude, s prací nelze otálet.  Takového mínění je i dodavatel stavby na Hýblově ulici a tak se víkend konal v pném pracovním tempu.  Na fotografiích můžeme vidět jak práce dnes pokročily a co ještě schází.  Konečně je také dokončen přechod mezi dlážděnou částí Hýblovy ulice a novou asfaltovou  komunikací.
 
17. listopad  - letos smutný svátek 
Tento svátek má více nadpisů, pro současnou společnost byl startem do normálního svobodného života. 17 listopad si na gymnáziu připomínají také jako Mezinárodní den studentstva a pořádají svůj tradiční školní program, při kterém je na programu vždy např. volejbalový turnaj...  V listopadu se také zpravidla konají na školách Dny otevřených dveří pro budoucí zájemce o studium.  Letos nic takového.  Je tu koronavir a nařízení s ním spojená, které nutno dodržovat. Byl zrušen všechen společenský, kulturní a skoro všechen sportovní život.  Zaujalo mne oslovení studentů gymnázia ředitelem školy na školní webové stránce a zvlášť ten poslední odstavec, pod který by se jistě podepsali i všichni učitelé:   
 
"Vážené studentky, vážení studenti,  všem Vám přeji pěkný podzimní den a dovoluji si Vás tímto způsobem pozdravit u příležitosti nadcházejícího Mezinárodního dne studentstva, který si každoročně 17. listopadu připomínáme. Tento den nevnímám pouze jako jubileum významných historických událostí v roce 1939 a 1989, ale také jako možnost zdůraznit, jak důležitá je role mladých lidí ve společnosti. Snad dvojnásobně to platí v dobách nelehkých. Prožíváme teď společně zvláštní období. Nepotkáváme se v učebnách, nechystáme se na každoroční volejbalový turnaj, neotvíráme dveře gymnázia veřejnosti a budoucím zájemcům o studium, nepřemýšlíme o přípravě vystoupení na školní akademii. Všechno je jinak. I když všechno snad ne. Také při online výuce nás občas pobavíte. Někdo netradičním studijním kostýmem, spoluúčastí čtyřnohých mazlíčků ve výuce i neplánovanými vstupy dalších členů rodiny. I na dálku nás často příjemně překvapíte. Originálním řešením domácího úkolu, výborně formulovaným textem referátu či slohové práce, přiloženou kresbou nebo fotografií. A to je moc dobře.
Nepromarněte prosím čas současných prazvláštních dní. Dělejte cokoliv zajímavého. Naučte se hrát na elektrickou kytaru, uběhněte půlmaraton, uvařte rodičům večeři, nabídněte pomoc komukoliv ve svém okolí. A především neztrácejte víru, že vše dobře dopadne. I to může být výzva těchto týdnů. Jménem všech svých kolegyň a kolegů Vám přeji pevné zdraví, energii a dostatek důvodů ke každodenní radosti ze života. Těšíme se s Vámi na shledanou v naší škole.  
Josef Menšík