Českotřebovský deník 328/2020 (16/11)
Farmářské trhy zrušeny, ale čtvrteční stánkový prodej na náměstí BUDE !

Přijďte si opět koupit své oblíbené potraviny budeme tu pro vás znovu každý čtvrtek na svých místech..... Pečivo, bylinky, zelenina, koření...  Peťa, Hanka, Míla, Luboš 
 

Pandemie = nápor na krematoria.  Kapacita v České Třebové dostačuje...

Kvůli pandemii registrujeme větší počet žehů, není ale tak razantní, čísla se v listopadu mírně zvednou vždy,“ řekla vedoucí pardubických hřbitovů Monika Jelínková. V říjnu například v krematoriu spálili 486 zemřelých, zatímco vloni jich ve stejném měsíci bylo 370. „Nárůst zemřelých je kvůli epidemii koronaviru znát, zatím ale kapacity dostačují,“ potvrdil také jednatel společnosti provozující krematorium v České Třebové Zdeněk Řehák....

Chodník v Podbranské u Kapounova mlýna na řadě 

Dostal jsem spoustu dotazů, jak to bude s rozvrtaným chodníkem v té části Podbranské ulice vedoucí kolem bývalého Kapounova mlýna. V létě vlastně ještě v červnu  zde byly provedeny výkopy pro elektrické kabely vysokého i nízkého napětí a veřejného osvětlení a potom se už k dokončení úpravy povrchu nikdo neměl. Nyní je vše již  vyřešeno, dnes v pondělí 16. listopadu již nastoupila firma a odklízela staré žulové z části vyvrácené obrubníky a tak lze očekávat, že i v této části Podbranské ulice budou následovat pozitivní změny, důležitá komunikace zase dostane přívětivější tvář i pro chodce.
Dosavadní stav (viz další obrázky)  mám dokumentovaný na neuvěřitelném počtu fotografií. Jsem rád, že už budou jen vzpomínkou. Všechno se nedá udělat najednou, musíme být tolerantní. Výsledný stav je nejdůležitější. 

ARCHITEKTONICKÉ ÚPRAVY V ÚSTÍ PREZENTOVÁNY NA WEBU

Ústí nad Orlicí prezentuje na webu města architektonické návrhy na úpravu parku u Roškotova divadla a prostoru areálu Perly 01. Záměry jsou pravidelně diskutovány s občany a na setkáních v Malé scéně, na jaře a na podzim. Nyní se nemohou konat, proto je komunikace řešena přes webovou prezentaci. Vypadá zajímavě... Chce to ovšem nějaký komentář.... 
 
Na úpravě Podbranské ulice se finišuje

Práce se soustředily na úpravu křižovatky Podbranské a ulice Chmelnice, kam bylo třeba navozit obrovské množství štěrku. Také rozhrnout a uválcovat. Nové obrubníky jsou také na začátku ulice Chmelnice u Winklerových.  Díky probíhajícím pracím byla dnes tato lokalita mimo provoz a zákazníci do Konzumu Diskont museli projíždět přes areál Autoservisu. Místní všechny tyto finty znají a tak nikdo nebloudil. Do Diskontu ovšem jezdí nakupovat také ze Zámostí, Lidické, z Rudoltiček. Ti většinou volí cestu jednosměrkou přes Kostelíček. Zpátky to mají horší. Do Diskontu se jezdí (nebo chodí)  taky na poštu. V současné době asi víc než jindy, protože díky koronavirovým opatřením bylo na nádražní poště třeba vystát na chodníku dlouhatánskou frontu vedoucí až k nádraží. Pokud bude takto postupováno také v supermarketech, tak budou fronty všude. V supermarketech by bylo třeba omezit debaty zákazníků, držet se pravidla "nakoupit a vypadnout". Asi to není možné, mezi regály neprojdete, protože zde besedují  ti co se dlouho neviděli a nevadí jim, že zbytečně zvyšují počet zákazníků v prodejně. Po delší besedě pak zase u pokladny hodně spěchají...
 
Kulturní centrum informuje o náhradních termínech odložených akcí

DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ :
Upozorňujeme návštěvníky, že Divadelní předplatné JARO 2021 nebudeme vyhlašovat, jelikož je nutné uskutečnit přesunutá představení.
 
Náhradní termíny za Jaro 2020:
Plný kapsy šutrů - 29.4. 2021
Čapek -  10.2. 2021
Skleněný strop  - 4.2. 2021
Smím prosit?  1. 2. 2021
 
Náhradní termíny za Podzim 2020:
Vzhůru dolů - 30.3. 2021
Rebelky ( náhradní představení za Šašek a syn) - 23.2. 2021
DP Bonus - I muži mají své dny - 15.1. 2021
 
Další sjednané náhradní termíny:
Karel Plíhal - 16.3. 2021
KPH 19/20 - Kalliope Trio Prague - 5.1. 2021   O ostatních termínech zatím jednáme.
 
Na kulturní produkce budou moci diváci chodit až při 2. stupni PES 

I tak ale budou platit přísná omezení co do počtu přítomných diváků a jejich rozdělení do sektorů. Vyplývá to ze systému, podle něhož se bude řídit postupné uvolňování protikoronavirových opatření v Česku a který dnes představil ministr zdravotnictví Jan Blatný.
Čísla značící riziko se budou zveřejňovat od příštího týdne, podle Jana Blatného by se Česko mohlo v příštím týdnu maximálně posunout ze čtvrtého stupně do nižšího. Kulturní produkce by se tak zatím veřejnosti nezpřístupnily. „Bude se to hodnotit od středy do středy, během čtvrtku vláda vydá usnesení, které bude platit od pondělí příštího týdne,“ řekl ministr.
Podle čtyř epidemiologických parametrů se v tomto systému vypočítá riziko na škále nula až sto. Tímto číslem se buď celá ČR, nebo každý kraj zařadí do jednoho z pěti pásem, která určují jednotlivá opatření pro většinu oblastí života.
Protiepidemický systém ministr zkráceně nazval PES a do výpočtu čísla značící riziko se zahrnuje třeba údaj, kolik lidí se v poslední době nakazilo, tedy čtrnáctidenní počty pozitivních na 100.000 obyvatel, kolik seniorů se v poslední době nakazilo, zda narůstá počet nakažených a zda je lze účinně a rychle zachytit.
Pro zmírnění nebo zpřísnění opatření bude muset změna trvat několik dní. V případě kulturních akcí by se tak třeba nemělo stát, že si někdo pořídí vstupenku na kulturní akci a druhý den se dozví, že na produkci jít nemůže.
Pokud bude v určitém čase a místě tedy platit nejmírnější stupeň, bude moci ve vnitřním prostředí být maximálně 1000 lidí ve dvou sektorech po 500, venku platí dvojnásobný počet. Pokud je akce pro stojící diváky, platí v obou případech poloviční čísla. Při vyhlášení druhého stupně platí ve všech případech poloviční čísla. Pokud bude vyhlášen třetí, čtvrtý nebo pátý stupeň, diváci na kulturní produkci nebudou moci chodit, za určitých podmínek ale budou moci umělci zkoušet.
 
Příspěvek všem důchodcům ve výši pět tisíc korun míří k podpisu na Hrad

Senát v pátek umožnil přijetí návrhu, aniž se jím hlouběji zabýval. Kabinet počítá s vyplacením částky ještě letos, rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun. Příspěvek pět tisíc korun, takzvané rouškovné, mají dostat podle předlohy starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí.
Protože vláda přišla s návrhem před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů. Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí. Jde o 2,4 milionu starobních důchodců, 400 tisíc invalidních důchodců, 24 tisíc vdovců a vdov a také sirotky, vyjmenovala před senátory adresáty příspěvku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Starobní důchodci jsou z epidemického hlediska nejzranitelnější skupinou, která se musí co nejvíc chránit, což stojí hodně peněz, osvětlila důvod příspěvku. Zdůraznila, že na příspěvek nedosáhnou exekutoři, neovlivní ani případný nárok na příspěvek na bydlení.