Českotřebovský deník 333/2020 (21/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Česká Třebová má svůj vánoční strom

 Video v plné velikosti najdete ZDE
V sobotu 21. listopadu se konalo velké stěhování vánočního smrku, který rostl v posledních asi 25 letech u panické základní školy na  poměrně nešťastném místě a překážel. Letos byl vybrán jako vánoční strom pro Staré náměstí. Transport zajistila profesionální firma.
Za asistence českotřebovských hasičů se akce podařila. Několik překážek v podobě nevhodně zaparkovaných automobilů  bylo třeba překonat pouze v parnických ulicích, další přesun proběhl bez problémů.
Na Starém náměstí  pak akce probíhala již podle nacvičeného postupu. Strom zde bylo třeba přemístit na stanoviště v co nejkratším čase, aby nebyl dlouho blokován současný jediný výjezd z náměstí.  
Strom bude v dalších dnech  slavnostně ozdoben. V celé kráse bude rozsvícen  na první adventní neděli  29. listopadu v 17 hodin. Letos bez slavnostního programu, vyhlášená  omezení to neumožňují.  

Pardubický kraj je v epidemii nejhorší v Česku 

Náš kraj je nyní v koronavirové epidemii nejhorší v Česku. Na stupnici PES má 77 procent, suverénně nejvíc v Česku. Problematické je zejména Svitavsko, které je na škále Ministerstva zdravotnictví nyní na čísle 84, Chrudimsko pak na bodě 79. Umístění na škále nemusí odpovídat množství nakažených, vyjadřuje spíš riziko šíření infekce. Z hlediska množství nově zjištěných nakažených za poslední týden je okres Chrudim s 500 nově diagnostikovanými celorepublikově druhý nejhorší, hned za Havlíčkobrodskem, Svitavsko pak třetí. Na Českotřebovsku jsme měli vždy registrovaných  případů covid-19 méně než průměr,  na celkovém skóre okresu se však podílejí lokality Sloupnice, Červená Voda, Vysoké Mýto... Poslední uvedený počet 82 evidovaných případů je v České Třebové uveden k 19.11. (v Ústí 96, v Litomyšli 110, ve Vysokém Mýtě 187, v Červené Vodě 100, ve Sloupnici 25, ve Svitavách 143, v Moravské Třebové 100...). Večer byla zveřejněna čísla ke včerejšku. Pro Českou Třebovou 83, Ústí 109, Vysoké Mýto 189...
 
Změna na Novém náměstí

  • Na fotografiích  se vracím,  ještě na začátek listopadu, kdy  na Trávníku probíhala výsadba nových stromů. Došlo také na výměnu nemocného stromu před nákupním střediskem Trávník. Fotografie zachycuji jak velká práce byla zapotřebí na odstranění  pařezu. Dnes na místě roste nový strom, terén i chodník zase urovnán. 

    Monika Simonová hodnotí letošní sezónu jako úspěšnou

    Letošní rok byl ve všech sportech velmi zvláštní. Nebylo tomu jinak ani v cyklistice. S netypickou sezonou se porvala Monika Simonová velmi dobře a z pohledu výsledků se dá označit za úspěšnou.
    Celou zimu probíhala klasická příprava a po návratu z březnového soustředění měla začít závodní sezóna. Bohužel už soustředění bylo poznamenáno vývojem pandemie v Evropě a bylo zkráceno. Zahájení sezóny bylo přesunuto až na červenec a tak příprava probíhala dále pouze při online závodech na domácích trenažerech. Veškeré velké mezinárodní podniky byly zrušeny a stejně tak české celoroční soutěže (extraliga masters, moravský pohár). Posunutím celé sezóny došlo k situaci, že prakticky třetím závodem letošní sezóny bylo amatérské Mistrovství republiky ve Vimperku. Monika Simonová se zúčastnila závodu v časovce a vedla si velmi dobře, když vybojovala na velmi náročné kopcovité trati stříbrnou medaili.
    Jediným zahraničním závodním programem byl pro Moniku výjezd na dva závody amatérské ligy v Rakousku. V prvním závodě v časovce do vrchu ve Wintersdorfu uniklo podium
    českotřebovské závodnici o jedinou vteřinu a skončila na čtvrtém místě. Druhý den si to ale vynahradila na časovce v Seibersdorfu, kterou dokázala vyhrát.
    Ve zkrácené sezóně se tak Monika Simonová stihla zúčastnit 15 závodů a z toho v jedenácti zvítězit.
    V současné době byla zahájena příprava na další sezonu u které věříme, že snad proběhne ve standardním režimu jako tomu bylo v dřívějších letech.
    Za podporu v letošní sezóně velmi děkujeme partnerům:   Armat spol. s r.o., Pardubický kraj,  Eko Bi s.r.o., Elektro Franc, Skalický Transport, Sport Bárt, Vladimír Ureš, Město Česká Třebová, Pivovar FaltusBB Cut,  Auto Eso a Roman Houda.
     

    Kostel sv. Jakuba bez lešení - letošní práce dokončeny 

    Práce na fasádě a kamenných prvcích byly dokončeny v termínu během první poloviny listopadu, na pravém obrázku je vidět, že otázce odstranění vlhkosti základového zdiva bude třeba nadále věnovat pozornost. jde o práce, které nelze dokončit zakrytím aniž by to mělo vliv na trvanlivost a kvalitu práce.   Práce tohoto druhu  bude třeba dále řešit.