Českotřebovský deník 339/2020 (27/11)
Nové video Českotřebovského deníku : Péefko z Parníka

  V plné velikosti ZDE
Videoklip "Učíme dál" o distanční výuce má pokračování, Je tu advent, začne se chodit do školy, proto jsou opět jiná témata, tedy adventní a vánoční, podívejte se!  Učitelé z Parníka jsou tu zase!
Maminky, s tatínky - volá z dálky hlas,  nechte už ty fejsbuky, co ovládají vás,
pro vaše dětičky vy jste příkladem, pečte s nimi vánočky a běžte spolu ven!.....   Pusťte si to!

 Podbranská ulice i nový most se na konci prvního prosincového týdne  předá do předčasného užívání.

Důležitá spojnice přes řeku Třebovku v České Třebové bude brzy otevřena. Řeč je o Hýblově a Podbranské ulici a mostu na Zámostí. V těchto dnech finišují práce a na konci příštího týdne by mohla být stavba předána do předčasného užívání. Náklady na stavbu jsou plně kryté krajským rozpočtem a činí necelých 46 milionů korun včetně daně.
„Most na Zámostí je důležitou spojnicí v České Třebové směrem na Skuhrov a dále na Lanškroun. Stav původního mostu byl i vzhledem k dopravnímu zatížení neúnosný, a proto jsme se rozhodli společně s rekonstrukcí Podbranské ulice původní most zbourat a postavit nový. Stavební práce byly v průběhu letošního roku ovlivněny koronavirovou pandemií, omezením pohybu osob, dodávek některých materiálů, služeb a prací. Jsem rád, že se začátkem prosince se most v režimu předčasného užívání otevře,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Rekonstrukce více než kilometrového úseku od křižovatky se silnicí I/14 včetně demolice a stavby nového mostu přišla krajský rozpočet na 46 milionů korun. Pro rok 2021 máme připraveno pokračování v Lidické ulici za 27 milionů korun, avšak nyní čekáme na vývoj jednání o kompenzacích pro kraje za zrušení superhrubé mzdy,“ doplnil hejtman Netolický.
Na tuto  zprávu jistě  netrpělivě čekají všichni obyvatelé  ve čtvrtích za Třebovou. Současně dochází k likvidaci staveniště což umožní nejpozději ve stejném termínu otevřít průchod přes park Zámostí. V úterý 1.12. se koná poslední kontrolní den a nejpozději 4.12. by měl být průchod i průjezd přes most uvolněn. 
 
Do konce roku postaví v Ústí n.O. skelet budovy urgentního příjmu 

Největší stavbou letošního roku, kterou Pardubický kraj zahájil, je jednoznačně vybudování nového centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici. Druhá etapa, tedy výstavba samotného pavilonu, byla zahájena v květnu letošního roku a úspěšně pokračuje. Do konce roku by měl být hotový betonový skelet budovy. Celkové náklady přesáhnou 470 milionů korun.
„Největší investice do Orlickoústecké nemocnice pokračuje úspěšně i přes počáteční komplikaci s podzemní vodou v důsledku červnových srážek. Postupujeme přesně podle stanoveného harmonogramu a do konce roku bychom měli mít hotový celý betonový skelet stavby. Klimatické podmínky jsou prozatím velmi příznivé,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Podle něj stavbu nenaruší ani aktuální finanční situace samospráv. „Držíme slovo a žádné započaté investice i přes výpadky daňových příjmů a schválený daňový balíček nebudeme omezovat. Bylo by to nezodpovědné a nelogické. Centrální příjem v Ústí nad Orlicí stavíme a podle plánů také dokončíme. Samozřejmě budeme čekat na to, zda a v jaké výši budou krajům případně vyplaceny kompenzace. Na tuto stavbu to však nebude mít vliv. Dokončíme ji za všech okolností, i přes nepříznivou finanční situaci,“ doplnil hejtman Netolický.
Nový pavilon bude mít tři nadzemní a jedno podzemní podlaží situované v severovýchodní části areálu nemocnice v blízkosti stávající budovy chirurgických oborů a operačních sálů. V podzemním podlaží bude umístěno provozní zázemí nové budovy s technologickým zařízením, šatnami a sociálním zařízením personálu. V prvním nadzemním podlaží se bude nacházet pracoviště centrálního urgentního příjmu s odbornými vyšetřovnami, ve druhém a třetím podlaží má být umístěno oddělení intenzivní péče (ARO) a oddělení jednotky intenzivní péče (JIP), každé s kapacitou 12 lůžek.
 
Kraj se chystá na rekonstrukci mostu v Řečanech

V letošním roce byla dokončena stavba nového mostu přes Labe mezi Valy a Mělicemi. Dalším důležitým mostem, který není ve vyhovujícím stavu, je ten v Řečanech nad Labem. Toho by se měla obnova týkat v roce 2022 po dokončení rekonstrukce mostu v Přelouči. Stejně jako v případě stavby ve Valech, by se i v tomto případě mohlo jednat o sdruženou investici více subjektů.
Současný stav nepatří k nejlepším. Stavba však musí počkat na dokončení opravy jiného mostu přes Labe. „V roce 2021 nás čeká rekonstrukce mostu v Přelouči, a tak je nemyslitelné jak finančního, tak dopravního hlediska uzavřít také most v Řečanech, který musí sloužit jako objízdná trasa za omezení nosnosti a rychlosti vozidel. S jeho opravou bychom chtěli začít v roce 2022 stejně jako v případě Wonkova mostu v Pardubicích,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš. „Stavebně technická podoba mostu je schválená a nyní naši krajští silničáři rekonstrukci mostu projektují. Vzhledem k tomu, že se nachází na splavné cestě, tak spadá do veřejného zájmu státu. Proto jsme oslovili Ministerstvo dopravy, Ředitelství vodních cest i Státní fond dopravní infrastruktury, aby se jako v případě mostu ve Valech jednalo o společnou investici. Přesné parametry spolufinancování budeme i nadále řešit. Předpokládáme, že na kraj by připadlo přibližně 36 milionů korun. Celková hodnota stavby se zpřesňuje a v tuto chvíli se pohybuje na 160 milionech,“ přiblížil plán náměstek Kortyš. Podle něho se nyní řeší také otázka mostního provizoria. „Mostní provizorium je další investicí, kterou budeme muset řešit. V tuto chvíli zvažujeme, zda bude ekonomicky výhodnější pořízení mostního provizoria nebo jeho pronájem pouze na dobu úpravy mostu,“ doplnil Kortyš.
Finanční stránka investice je pro kraj obzvláště v této době nesmírně důležitá. „Naším zájmem je samozřejmě oprava důležitých mostů přes Labe, ale je nutné si uvědomit, že se jedná o finančně velmi náročné stavby, které bude z krajského rozpočtu za stávající situace jen velmi obtížné financovat. Pro představu v případě mostu ve Valech se jednalo o investici přesahující 250 milionů korun. Vše bude záležet na tom, jaký dopad bude mít schválený daňový balíček na rozpočet Pardubického kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který je v krajské radě zodpovědný za oblast financí a rozpočtu.

Navzdory avizovaným plánům na pondělní rozvolnění opatření se situace v některých částech republiky výrazně nezlepšuje. Podle vládních představitelů tak stále není jisté, že kabinet v neděli 29. listopadu skutečně schválí přechod na 3. stupeň Protiepidemického systému, což by pro občany mimo jiné znamenalo otevření některých služeb. Z tohoto důvodu doporučujeme sledovat zpravodajství či web vlada.cz.

Epidemiologická situace na Svitavsku a Litomyšlsku se nelepší


Situace na Svitavsku je podobná jako minulý týden, zatím nedochází k významnému poklesu přírůstku pozitivních pacientů. K 26. listopadu krajská hygienická stanice eviduje v okresu Svitavy 4559 s potvrzenou nákazou covid-19 a 1212 aktuálně nemocných. V Pardubickém kraji je ke stejnému datu 21 958 pozitivně testovaných a 9320 aktuálně nemocných. Podle vyjádření hygieniků někteří spoluobčané začali zlehčovat situaci a při trasování nakažených záměrně zamlčují osoby, se kterými byli v kontaktu. Toto chování rozhodně nepřispívá k rychlejšímu zvládnutí epidemie a vedení města občany žádá o zodpovědný přístup, ačkoliv naprosto chápe frustraci veřejnosti z měsíců zákazů a omezování osobní svobody. Na prosinec se podle současných informací připravuje dobrovolné testování pedagogů a následně i dobrovolné testování veřejnosti, termíny upřesníme v příštích hlášeních z bezpečnostní rady.  Pokud by vláda schválila uvolnění opatření od 30. listopadu, co platí či neplatí, najdete na webu covid.gov.cz, s Protiepidemickým systémem (PES) se můžete seznámit v tomto odkazu.

V Ústí nad Orlicí zrušili Ústecký advent 


S ohledem na trvající epidemiologickou situaci jsme nuceni zrušit letošní slavnostní rozsvícení vánočního stromu a výzdoby ve městě, které se mělo uskutečnit první adventní neděli 29. listopadu. Děkujeme za pochopení a těšíme se na advent 2021.