Českotřebovský deník 340/2020 (28/11)
Nové video: Českotřebovský videodeník - Události v listopadu

Plná velikost videa ZDE
Souhrn vybraných událostí měsíce listopadu 2020
1) Výročí měsíce - 115 let městského hřbitova
2) Podbranská ulice je úplně jiná (ale ještě není hotovo)
3) Tradice Jabkancových poutí dále žije díky spolku od sv. Kateřiny
4) Návštěva na římskokatolické faře (o letošní rekonstrukci kostela a nastávajícím adventu)
5) ZUŠ zahájila opět uvádění e-besídek. Vystupují žáci i soubory.  6) A ještě překvapení nakonec.....

V Podbranská ulice opět svítí!

Finiš pracovníků firem podílejících se rekonstrukci v Podbranské ulici je zřejmý, příští týden bude posledním, kdy je Podbranská ulice včetně mostu přes Třebovku uzavřena. Jde o komunikaci krajskou, takže povolení k předčasnému provozu nezávisí na tom, jak si to ve Třebové usmyslíme, musíme počkat až bude povolení k provozu vydáno příslušným orgánem. Na druhou stranu je stavba ve skluzu a každý den uzavření navíc jen prodlužuje trápení, které mají občané bydlící za Třebovkou, protože  objížďkové trasy jsou hodně zatěžující. Mockrát se zvýšila frekvence v ulici U kostelíčka a také na sídlišti Křibě, na komunikacích, které nejsou pro takový provoz stavěny. Každý den promarněný v létě se nyní těžko dohání. Není mnohdy dobré počasí,  dny jsou již hodně krátké. Ale pokračuje dláždění chodníku slušným tempem. Používají se žulové kostky, což je pracnější než zámková dlažba a také trvanlivější.
Veřejné osvětlení montovala městská společnost Eko Bi. Měla přitom souběh činností např. s instalací osvětlení na vánočním stromě, ale dokázali prodloužit pracovní dobu a tak se montovalo i dnes v sobotu 28. listopadu. A večer se již nové osvětlení rozsvítilo, právě včas před příchodem té větší zimy, kdy mohou nastat nebezpečné situace.  Několikaměsíční tma však umožnila realizovat sem tam i nějakou zlodějnu, bohužel. Zda se podařilo pachatele vypátrat, nevím, měl by rozhodně dostat  nějaký ten "flastr". Nové osvětlení nelze s tím starým vůbec porovnávat, takovou změnu si však Podbranská ulice zasloužila už dávno!
Za týden se tudy bude už jezdit a  možná na všechny ty trable rychle zapomeneme. Pardubický kraj nyní počítá peníze a svoje možnosti, aby mohl definitivně rozhodnout o pokračování investice v Lidické ulici. Bylo by to žádoucí, projekt je připraven a týká se také např. dešťové kanalizace, která má již vydané stavební povolení i dalších sítí. Bude se snášet vedení NN z konzol atd.  Na této ulici sousedy zajímá především rekonstrukce chodníků. Jde o to, aby nebyly tak úzké jako jsou dnes, kdy se  nich se nedá bezpečně projet např. s kočárkem. Jistě to je ošetřeno v připravené a schválené projektové dokumentaci, ale stojí za to provést kontrolu ještě před zahájením stavby....  Pardubický kraj má ovšem diléma i v tom, zda se dříve nevrhnout na rekonstrukci ulici Kubelkovu, která je také krajskou silnicí III. třídy a která je ještě v horším stavu než právě ulice Lidická.  Současná finanční situace je ovšem velmi nepřehledná. Hrozí velké propady rozpočtů obcí i krajů. Začalo se mluvit jak o úpravě zákona a také o kompenzacích. Takže uvidíme. (mm)

Začíná advent - také s Pavlem Langhansem


ZUŠ připravila další již třetí e-besídku !

Bude publikována v neděli dopoledne po 8. hodině ranní a odkaz najdete také v Českotřebovském deníku.  Je zajímavé nejen individuálními výkony  žáků školy, ale také e vystoupením smyčcového souboru žáků 2. - 5. ročníku, které distančně nacvičila Jitka Nováková.  Houslisté (I. a II. housle, violoncello) hráli doma  tak, že ve sluchátkách měli k dispozici klavírní doprovod. Výsledný mix je pak součástí programu e- besídky, hráče uvidíte na dělené obrazovce. Úplně všichni se tam najednou nevejdou, tedy postupně po skupinách. A souhra byla na jedničku!  Jistě to není první vystoupení, neboť kolektivní vyučování dále probíhá distančně. A tak se už cvičí další skladby, nyní již s vánoční tématikou a podobné e vystoupení také chystá taneční orchestr školy.

O jednom zbytečném nedorozumění

Bylo  pěkné slunečné listopadové sobotní dopoledne a takových je málo. Vyrazil jsem do města s kamerou na poslední dotáčky, vyměnit např. záběry natočené za deště za nové se sluníčkem a samozřejmě mě zajímala i montáž veřejného osvětlení v Podbranské ulici. Právě dokončuji video se souhrnem  listopadového dění v České Třebové a tak se mi moc hodilo, že dnes večer už Podbranskou rozsvítili.  Záběry jsou v nově zveřejněném měsíčním souhrnu, ale byly získány s potížemi. Jednomu ze zaměstnanců Eko Bi se nelíbilo, že natáčím jejich práci, byť byla prováděna na veřejném prostranství městskou firmou za městské peníze, a tak následovalo vyhrožování městskou policií (!) a obtížné vyjednávání. Měšťáci nepřijeli, asi ani nebyli přivoláni. Rád bych si (nejen) s nimi nakonec popovídal. Jen připomínám, že nemohu lézt 7 metrů vysoko na plošinu za pracovníkem, abych se ho zeptal, zda mu náhodou nebude vadit, bude-li  vyfotografován. To totiž s žádnou ochranou "GDPR" nemá nic společného, ze snímku identifikaci nezjistíte (podívejte se na výše zveřejněné fotografie). Mohlo by mu to snad vadit v případě, když by byl cizím státním příslušníkem a pracoval u nás bez povolení nebo pracoval načerno v době své pracovní neschopnosti. Nic takového to samozřejmě nebylo. Dřív byli lidé na svou práci hrdí, tady to bylo přece  na pochvalu, jak pracují o víkendu, aby se Podbranská ulice konečně po měsících tmy rozsvítila. 
A tak jen dva další pracovníci Ekobi promarnili svůj drahocenný čas zbytečným naháněním kameramana a vyjednáváním co všechno "má smazat" díky smyšlenému přání jednoho montéra veřejného osvětlení. V této partě jde ovšem zřejmě o systém, neboť velmi podobný zákaz dostal v pátek 27/11 kameraman OIK TV při natáčení prací při zdobení vánočního stromu, snad i s asistencí městské policie. Elektrikáři Eko Bi jsou zřejmě nedotknutelní a měli by pracovat v noci, aby je nikdo nefotil. Při stěhování vánočního stromu z Parníka na náměstí jsem natáčel celou akci pracovníků stejné společnosti Eko Bi i hasičů a to i zblízka, nikomu to nevadilo. Video je  týden na webu a vidělo jej přes 1500 lidí. Lidé jsou prostě různí.
Osobně beru tento problém takto: Nechce-li být někdo natáčen, má právo na to upozornit, je třeba mu v rozumné míře vyhovět. To ovšem neznamená že nemohu natáčet např. celou stavební nebo montážní akci té firmy, která je v daném místě a v daném čase jedinečná a neopakovatelná. Zvlášť pokud se jedná o veřejný prostor a jde-li o veřejný zájem. Tak např. postupuji na akcích v Domově pro seniory. Video z akce je pořízeno, ti co nechtějí  být zveřejněni tam nejsou. Na Gulášfestu v Přívratu bych musel obejít 1500 lidí a každého se zeptat? Zrovna tak má kdokoliv právo přijít  fotit a natáčet např. na jednání městského zastupitelstva, kam je veřejnost zvána. A nebude se ptát jednotlivě zastupitelů, zda s tím souhlasí. Jiná věc je potom to co bude se získaným materiálem dotyčný dělat, jak jej bude používat a v jaké úpravě...   (mm)

Zákaz fotografování na ulici? Je to nesmysl, říkají europoslanci


Jde o téma z roku 2015, tedy dávno vyřešené.
Za mnoho povyku pro nic označili čeští europoslanci nedávné informace, které se objevily na českém internetu. Evropský parlament měl podle nich připravit zákon, který zakáže pořizování fotografií či videí na veřejných prostranstvích. Zpráva, kterou europoslanci  tehdy schválili, je nezávazná a věnuje se pouze komerčnímu využívání takto pořízených fotografií.
„Nevěřte všemu, co si přečtete na českém internetu. Nikdo amatérské, tedy nevýdělečné fotografy žalovat nebude,“ uklidňuje europoslanec Pavel Svoboda (EPP), jehož výbor (Výbor pro právní záležitosti JURI) v úterý odhlasoval zprávu, která mezi českými médii spustila lavinu. Zpravodajské servery se totiž začaly předhánět v tom, kdo více vystraší své čtenáře.
Zpráva se zákazem pořizování snímků či jiných reprodukcí nepočítá, věnuje se pouze komerčnímu využití takto pořízených fotografií.
Zmiňovaná zpráva, která se věnuje revizi autorského zákona v EU a kterou podpořilo 23 europoslanců (2 se postavili proti), s žádným zákazem pořizování snímků či jiných reprodukcí nepočítá, věnuje se pouze komerčnímu využití takto pořízených fotografií.
 
Pardubický Dům u Jonáše se 3 roky po havárii vody vrací do původní kondice

Jeden z nejcennějších domů městské památkové rezervace v Pardubicích, Dům U Jonáše na Pernštýnském náměstí, zasáhla na vánoce 2017 závažná havárie vody. Po několikaletém pomalém vysoušení byla tento týden ukončena třetí etapa rekonstrukce následků havárie. K úplnému dokončení zbývá ještě úprava vzácných renesančních fresek, která se uskuteční na jaře příštího roku.
Dům s gotickými základy, renesančními prvky a barokní výzdobou fasády znázorňující biblický motiv velryby polykající Jonáše, je sídlem Východočeské galerie, příspěvkové organizace Pardubického kraje. „Už jenom samotná budova je pokladem. Navíc v ní byla i v době havárie instalována výtvarná díla, která byla také částečně poškozena. Největší škody ale voda napáchala v metr i více širokých zdech a klenbách, které byly obrovsky nasáklé,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek, který se účastnil nynější kolaudace.
Smůlou bylo, že voda praskla v přívodu vody ve zdi ve 2. patře domu o vánočních svátcích, kdy v domě nikdo nebyl. Následky zjistili zaměstnanci  až 26. prosince ráno. I přes okamžité řešení a snahu všech pracovníků, kteří přišli o vánočních svátcích pomoct s odstraňováním následků, byla situace velmi vážná. „Ke slovu přišli odborníci na statiku, měření vlhkosti i památkáři a pojišťovna. Vzhledem k charakteru budovy jsme nemohli použít žádné invazivní metody vysoušení, vše muselo probíhat pomalu a ohleduplně,“ komentovala tehdejší situaci ředitelka Východočeské galerie Hana Řeháková.
Právě proto trvalo navrácení domu do původní kondice tak dlouho a bylo rozděleno na několik postupných etap. „Na podzim 2018 jsme měli opravené 2. patro, tedy místo havárie, o rok později přízemí a teprve letos jsme mohli po vyschnutí stěn nechat dokončit první patro. Teď už je připravené na otevření. Na jaře pak, už doufejme, že za provozu, práci na freskách dokončí restaurátorka Hana Vítová,“ popsal jednotlivé kroky Roman Línek. Škodu uplatnil Pardubický kraj u své pojišťovny, činila zatím přes tři miliony korun.
V době havárie byla v domě instalována výstava Květy a jiné světy ze sbírek Muzea umění v Olomouci a díla z našeho majetku, včetně nově zakoupené fotografie Veroniky Bromové. Umělecká díla, která byla poškozena, byla restaurována, vrácena majiteli a uložena do depozitářů VČG.
Pokud to epidemiologická situace umožní, otevře Východočeská galerie v prosinci v Domě U Jonáše nové výstavy -  Atlas nových souhvězdí věnovanou autorské knize a Architekt Miroslav Řepa a jeho svět.  V prvním patře, které tvoří spojnici s výtvarným ateliérem v sousedním domě, bude instalována interaktivní expozice navazující na komiks pro děti s názvem Pět století na zubra neplatí. Do historického interiéru s renesančním stropem a dalším dobovými detaily se tak vrátí postavy, které utvářely dějiny města a části východních Čech v  15. a 16. století. Stanou se součástí projektu 500 let renesance ve východních Čechách, který připravil Pardubický kraj spolu s městem Pardubice, Národním památkovým ústavem a dalšími partnery.
Policie uzavřela případ poškození elektrárny Chvaletice.
Podala návrh na obžalobu

Policie podala návrh na obžalobu aktivistů Greenpeace, kteří při protestu v roce 2016 podle ní poškodili chladicí věž elektrárny Chvaletice. Podle státního zástupce Petra Nečase se skupina pěti aktivistů, která již část škody uhradila, odmítla dohodnout na vině a trestu. Vše tedy směřuje k obžalobě. Vyšetřovatelé podali státnímu zástupci návrh již podruhé, první verzi z roku 2019 museli doplnit.
Petr Nečas z pardubického státního zastupitelství České televizi potvrdil, že od policie obdržel veškeré podklady pro podání obžaloby.„Po prostudování návrhu jsem dospěl k závěru, že je zde důvod pro podání obžaloby. Ještě předtím jsem s ohledem na charakter věci a úhradu vzniklé škody ze strany obviněných oslovil obhájce aktivistů Pavla Uhla s návrhem na uzavření dohody o vině a trestu. Ten však po konzultaci s obviněnými tuto možnost vyloučil, a proto bude s nejvyšší pravděpodobností ve věci podána obžaloba,“ uvedl Nečas. Kriminalisté pětici aktivistů viní z neoprávněného vniknutí do areálu elektrárny a poškození jedné z chladicích věží. Hrozí jim až šest let vězení. Skupina aktivistů je obviněna od května 2018.
„Obviněným je kladeno za vinu to, že neoprávněně vnikli do areálu elektrárny, vystoupali na ochoz chladicí věže, kde za pomocí horolezecké techniky slanili a navrtali opláštění chladicí věže. Zde ukotvili a rozvinuli transparenty. Tím poškodili chladicí věž a vyvolali situaci poruchy uvedeného zařízení, snížení funkčnosti obecně prospěšného zařízení, která vedla k podstatnému omezení plnění účelu stavby,“ uvedla dříve k případu mluvčí policie Pardubického kraje Markéta Janovská.
Doplnění návrhu obžaloby se vleklo rok a pět měsíců. Policisté museli zjistit přesnou výši škody, kterou aktivisté způsobili navrtáním pláště chladicí věže kvůli umístění transparentů. Dále pak rozšiřovali a upřesňovali, co aktivisté spáchali, proti čemuž podali obvinění stížnost. Kromě toho muselo státní zastupitelství řešit opakované stížnosti soudního znalce proti rozhodnutí o přiznání jeho odměny.
„Kdyby se dělala EIA, mohla se vyjádřit veřejnost a integrované povolení by se řešilo v režimu podstatné změny. Garantuji vám, že by to majitelé elektrárny takhle snadným způsobem obejít nemohli,“ řekl v roce 2016 vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Že vlastník elektrárny stavební povolení získal, považoval za „šlendrián, či dokonce zlý úmysl krajských úředníků“.  Vlastník elektrárny reagoval tím, že nesouhlas Greenpeace je absurdní a že modernizace hnědouhelné elektrárny sníží emise škodlivých látek i prachu.
„Je smutné, že ekologická organizace bojuje proti zlepšení životního prostředí, které má zajistit dokončovaná oprava elektrárny,“ podotkla tehdy mluvčí Severočeské energetické Gabriela Sáričková Benešová. Škodu, kterou aktivisté údajně způsobili, vyčíslili vyšetřovatelé na více než milion korun. Přes čtyři sta tisíc korun loni zaplatila pětice obviněných společnosti Severní energetická. Firma musela opravit stovku vyvrtaných děr. 

 Navzdory avizovaným plánům na pondělní rozvolnění opatření se situace v některých částech republiky výrazně nezlepšuje. Podle vládních představitelů tak stále není jisté, že kabinet v neděli 29. listopadu skutečně schválí přechod na 3. stupeň Protiepidemického systému, což by pro občany mimo jiné znamenalo otevření některých služeb. Z tohoto důvodu doporučujeme sledovat zpravodajství či web vlada.cz.