Skokanem v návštěvnosti hradů a zámků je zámek Slatiňany
Letošní sezona na hradech a zámcích se nesla ve znamení omezení z důvodu pandemie koronaviru. Návštěvnost objektů je proto neměřitelná s předchozími lety – velký zájem ze strany návštěvníků ale zaznamenal nově obnovený zámek Slatiňany.
Sezóna 2020

Letošní sezona byla zahájena až 25. května, respektive od 15. května byly přístupné vybrané areály a objekty (např. sychrovský park, nebo hrad Trosky a hrad Bezděz), s ohledem na pandemii ale byla i předčasně ukončena 12. října. Celkově přišla Územní památková správa na Sychrově, která obhospodařuje cekem 17 objektů v kraji Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém, téměř o třetinu návštěvníků – 658  658 osob si našlo na památky cestu v letošním roce, 837 454 v roce předchozím, 944 852 v roce 2018. 
Velký zájem byl o hrad Trosky, který navštívilo skoro sto tisíc návštěvníků, rekordmanem, respektive skokanem v návštěvnosti byl ale nově obnovený zámek Slatiňany – obnova areálu i velké části objektu trvala (i s přípravami) sedm let a letos se „nové“ Slatiňany představily veřejnosti. Od konce května do 20. září, kdy se zámek uzavřel z důvodu filmování, si jej prohlédlo 42 679 návštěvníků. V době před obnovou byla průměrná návštěvnost Slatiňan 23 tisíc návštěvníků. Správa zámku počítá s celoročním provozem objektu, ale současná epidemiologická opatření zatím znovuotevření zámku neumožňují. S celoročním provozem počítá do budoucna také kastelán zámku Zákupy.
Významným mezníkem sezony bylo zpřístupnění nového prohlídkového okruhu na Sychrově v nově obnovených interiérech 2. patra zámku pod názvem Soukromé apartmány Arthura a Gabriely Rohanových, byla zahájena revitalizace Zámeckého kopce v Náchodě, na hradě Kunětická hora se návštěvníkům zpřístupnila nová pokladna, kopírující přesně pokladnu původní, vybudovanou dle návrhu architekta Dušana Jurkoviče – stavební obnova hradu je plánována až do roku 2021. V Ratibořicích byla ukončena generální oprava domu čp. 10, na Hrubém Rohozci probíhá oprava a statické zajištění groty a dřevěného oplocení v jižní části zámeckého parku, na Zákupech pokračují stavební práce na projektu „Obnova barokního krovu, stropů a střechy“, na základě navázání spolupráce mezi NPÚ a Fakultou restaurování v Litomyšli byly zahájeny konzervátorské zásahy na kamenných skulpturách objektu Braunova Betléma. Ke dni 30. 6. bylo ukončeno statické zajištění a konzervace východního křídla na hradě Litice, finalizují práce na opravě ohradní zdi Francouzské zahrady u zámku v Litomyšli.
Během letošní sezony došlo k obměně kastelánů také na zámku Zákupy a zámku Litomyšl.

Správy hradu Grabštejn se ujala nová kastelánka

Severočeský hrad Grabštejn opustila po sedmi letech ing. arch. Iva Bártová, kastelánka, která na hradě rozšířila a vybudovala nové prohlídkové okruhy, založila tradici adventních, velikonočních, ale také stavebně-historických prohlídek, dokončovala projekty stavební obnovy, pod jejím vedením byl Grabštejn jedním z hlavních pilířů loňského clam-gallasovského roku a centrem celostátní Hradozámecké noci, spolu s kolegy vydala monografii o Grabštejně, přednášela o jeho stavebně-historickém vývoji jak odborné, tak laické veřejnosti. „S působením paní kastelánky Bártové jsem byl velmi spokojen a zvyšující se návštěvnost hradu ukázala, že její kroky a činy byly sympatické i veřejnosti“, komentuje odchod Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově, pod jehož správu hrad Grabštejn spadá. „Kolegyni Bártové jsme dali ke zvážení možnost správy většího objektu a tak se v současné době věnuje poznávání a inventuře na zámku v Náchodě, který od 1. března povede. Na pozici kastelána Grabštejna jsme vypisovali výběrové řízení a v něm zvítězila paní Mgr. Věra Ozogánová, která na hradě před lety působila jako průvodkyně i pokladní a v letošním roce se na něj, po mateřské dovolené, vrátila. Přeji nové paní kastelánce hodně radosti v nové pozici, těším se na její nápady a pevně věřím, že pod jejím vedením bude hrad nadále vzkvétat“, hodnotí „výměnu stráží“ k 1. listopadu ředitel Miloš Kadlec.
„Jsem velice vděčná za tuto příležitost – a do budoucna bych se ráda zaměřila na užší spolupráci hradu a škol, školských zařízení. Má předchůdkyně zavedla na hradě dětské prohlídky a ty se velmi osvědčily, tuto tradici bych chtěla ještě rozšířit. Zároveň bych chtěla nabídnout prohlídky zaměřené na starší historii hradu, uvažuji o prohlídkách zaměřených na období gotiky, zatím pouze příležitostně, ve vybraných termínech, vše bude odvislé od zájmu návštěvníků. Vzhledem k tomu, že letošní sezona skončila dříve a nebudeme pořádat adventní akce a prohlídky, věnuji se nyní spolu s kolegy generálnímu úklidu hradu a při té příležitosti přemýšlím nad možnostmi, které hrad, který považuji za jeden z nejkrásnějších v naší zemi, návštěvníkům nabízí“, dodává kastelánka Ozogánová.