Týden s hudbou: Online vysílání nejen z Metropolitní opery        
V důsledku vyhlášení nových opatření proti šíření koronaviru jsou v celé zemi zrušeny veškeré kulturní akce s účastí veřejnosti. Přinášíme proto alespoň výčet některých událostí, které se krizi rozhodly čelit online formou. Tento týden pokračuje v Bratislavě streamovaný festival Nová slovenská hudba. Zároveň můžeme sledovat další sérii nočních přenosů z newyorské Metropolitní opery.
Středa 11. listopadu 2020

Klavírní recitál  on-line
Jako malou třešničku na dortu upozorňujeme na online klavírní recitál ve středu 11. 11. 2020  v 19:00. Představí se vynikající slovenský klavírista Matej Arendárik.
Odkaz bude funkční na youtube kanálu: Št.komorního orchestru Žilina https://www.youtube.com/user/SlovakSinfonietta¨
 
Středeční koncert festivalu 
Nová slovenská hudba 
z Malého koncertního studia Slovenského rozhlasu představí koncert EnsembleSpectrum s dirigentem Matejem Slobodou. Zazní hned tři premiéry Mateje Demka, Adriana Demoče a Timey Hvozdíkové, program doplní dvě kompozice Ladislava Kupkoviče a Boško Milakoviče.
London Philharmonic Orchestra na Marquee.tv představí streamovaný koncert pod taktovkou Daniele Rustioniho. Na programu jsou kompozice goudaloupského „černého Mozarta“ Josepha Bologne Chevalier de Saint-Georgese (1745-1799) a Ludwiga van Beethovena. Sólista Nicolas Namoradze se připojí ke Klavírnímu koncertu č. 4 Ludwiga van Beethovena. Přenos je plánován na 20:00.
Ve středu je na programu streamů Metropolitní opery Děvče ze zlatého západu Giacoma Pucciniho. Účinkují Deborah Voigt, Marcello Giordani, Lucio Gallo a dirigent Nicola Luisotti.
Vídeňská státní opera bude streamovat Offenbachovy Hoffmanovy povídky. Diriguje Frédéric Chaslin, účinkují Olga Peretyatko, Gaëlle Arquez, Dmitry Korchak, Luca Pisaroni, Michael Laurenz.
V rámci pravidelného středečního pořadu FOK ON, tentokrát pod názvem Bohuslav Martinů a další, povede moderátor Martin Rudovský rozhovory s hosty Tomášem Braunerem a Lubošem Huckem.
 
Čtvrtek 12. listopadu 2020

Závěrečný koncert 30. ročníku festivalu Nová slovenská hudba bude streamován ze žilinského Domu umění. Státní komorní orchestr Žilina s Leošem Svárovským a sólistou Peterem Zwebelem (viola) představí kompozici Behind the Waves pro violu a smyčce Petera Machajdíka a orchestrální partitury Ladislava Kupkoviče, Mirko Krajči (světová premiéra) a Egona Kráka.
Bergovu Lulu se sólisty jako Marlis Petersen, Susan Graham, Daniel Brenna, Paul Groves, Johan Reuter nebo Franz Grundheber a s dirigentem Lotharem Koenigsem uslyšíme v rámci dalšího přenosu Nightly Opera Streams z Metropolitní opery.
Z Vídeňské státní opery můžeme sledovat stream dvou oper: zazní Mascagniho Sedlák kavalír (účinkují Eva-Maria Westbroek, Brian Jagde, Ambrogio Maestri, Zoryana Kushpler, Isabel Signoret) a Leoncavallovi Komedianti (Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak, Ambrogio Maestri, Andrea Giovannini, Sergey Kaydalov).
 
Pátek 13. listopadu 2020

Patricia Racette, Anthony Dean Griffey, Anthony Michaels-Moore s dirigentem Donaldem Runniclesem se představí v přenosu opery Peter Grimes Benjamina Brittena.
 Berlínský symfonický orchestr odvysílá záznam koncertu Wiener Perspektiven I z děl Wolfganga Amadea Mozarta, Arnolda Schönberga a Alexandera von Zemlinského. Začátek je plánován na 20:03 hodin.
Curtis Institute of Music v Philadelphii vysílá každý pátek přenos jednoho ze svých studentských recitálů. Jinak tomu nebude ani v pátek 13. listopadu. Na programu komorního koncertu zazní tři sonáty Eugena Ysaÿe a Sonáta č. 2 Paula Hindemitha. Koncert začíná 20:00 hodin místního času.
Páteční přenos z Vídeňské státní opery přinese operu Bouře současného britského skladatele Thomase Adèse, který inscenaci též diriguje. Účinkují Adrian Eröd, Audrey Luna, Thomas Ebenstein a Stephanie Houtzeel.
 
Sobota 14. listopadu 2020
V sobotu je na programu streamů Metropolitní opery Akhnaten Philippa Glasse. Účinkují Dísella Lárusdóttir, J’Nai Bridges, Anthony Roth Costanzo, Aaron Blake, Will Liverman, Richard Bernstein a Zachary James, řídí Karen Kamensek.
V 20:04 hodin si můžeme poslechnout druhou část streamu Berlínského symfonického orchestru Wiener Perspektiven II s díly Wolfganga Amadea Mozarta a velkým výběrem písní z cyklu Chlapcův kouzelný roh Gustava Mahlera. Třetí pokračování cyklu nás bude čekat v pátek 20. listopadu.
Z Vídeňské státní opery si můžete poslechnout záznam Donizettiho Manon v obsazení Nino Machaidze, Juan Diego Flórez, Dan Paul Dumitrescu, Adrian Eröd, diriguje Frédéric Chaslin.