Týden s hudbou. Vyčkávání na příznivější situaci...              


V příštím týdnu postupně budou přibývat české kulturní události. V Česku je možné pořádat koncerty bez přítomnosti publika. Řada kulturních institucí však stále se znovuobnovením koncertního provozu vyčkává, až bude situace k pořádání kulturních akcí příznivější.

Úterý 1. prosince 2020

Úterní noční stream z MET uvede záznam Verdiho Aidy z 3. ledna 1985 s dirigentem Jamesem Levinem. Hlavní role tehdy zpívali Leontyne Price, Fiorenza Cossotto, James McCracken a Simon Estes.

Ostravský Svatováclavský hudební festival bude od 18:00 streamovat koncert slovenského ansámblu Lotz Trio ze Žerotínského zámku v Novém Jičíně. Na programu jsou kromě skladeb Wolfganga Amadea Mozarta též skladby slovenského Mozartova současníka Juraje Družeckého (1745 – 1819), tak současná kompozice Pustatina Marka Piačeka (* 1971).

Slovenská filharmonie bude od 19:00 hodin vysílat koncert k Roku slovenského divadla. Na programu je větší množství klavírních skladeb Franze Liszta a Edvarda Griega v podání Petera Pažického. Program doprovodí recitací Jana Oľhová.

Státní opera Báňská Bystrica uvede v 19:00 operu Eva Josefa Bohuslava Foerstera. Představení bude též možné sledovat online.

Středa 2. prosince 2020

Dnešní stream z MET uvede Wagnerova Parsifala z 2. března 2013 v obsazení Katarina Dalayman, Jonas Kaufmann, Peter Mattei, Evgeny Nikitin René Pape s dirigentem Danielem Gattim.

Pražský komorní orchestr bude streamovat koncert se sólistou a koncertním mistrem souboru Leošem Čepickým. Na programu zazní Sinfonia da camera F. X. Richtera, Koncert pro housle a orchestr d moll Felixe Mendellsohna-Barholdy a v závěru Čtvero ročních období Antonia Vivaldiho.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK bude v rámci pravidelného cyklu FOK ON streamovat program s názvem Varhany, varhaníci a varhanáři. Hosty dramaturga Martina Rudovského budou Jaroslav Tůma a Marek Vorlíček.

Zemlinsky Quartet bude od 19:30 streamovat koncert z Velkého sálu pražské Městské knihovny. Na programu zazní Kvintet pro klarinet Smyčcový kvartet Osvaldo Golijova, Smyčcový kvartet f mollop. 95 Ludwiga van Beethovena a Meditace na svatováclavský chorál Josefa Suka. Hostovat bude Karel Dohnal.

London Symphony Orchestra bude na Marquee.tv vysílat od 21:00 SEČ program nazvaný 2016: Bach to the future s dirigentem Thomasem Søndergårdem. Na programu je Symfonie č. 1 D dur Klasická, op. 25  Sergeje Prokofjeva, Bach Materia Anderse Hilborga, a Předehra B dur, D 470 a Symfonie č. 5 B dur, D 485 Franze Schuberta.

Curtis Institute of Music ve Philadelphii zařadil do programu další vokální recitál. Tentokrát vystoupí sopranistka Emily Medovnikov a tenorista Joseph Tancredi. Na programu zazní písně a árie Vincenza Belliniho, Michajla Ivanoviče Glinky, Richarda Strausse, Giacoma Pucciniho a řada dalších. Sólisty doprovodí klavíristé Reese Revak a Miloš Řepický.

Ansámbl The Sixteen dnes v 20:30 SEČ uvede skladby Henriho Purcella.

Čtvrtek 3. prosince 2020
V dnešním nočním streamu z MET uslyšíme Verdiho Macbetha. V představení 11. října 2014  zpívali Anna Netrebko, Joseph Calleja, Željko Lučić René Pape s dirigentem Fabiem Luisim.

První komorní koncert Dnů Bohuslava Martinů připravilo trio
v netradičním obsazení klarinet, violoncello a klavír. 
Ivo Kahánek a
Petr Nouzovský spolu zahrají Martinů Sonátu č. 3. pro violoncello a
klavír
. V Brahmsově Triu a moll se k nim připojí i klarinetistka
Kateřina Soukalová. Koncert proběhne v sále bez diváků a videozáznam
bude poté k dispozici na webu Nadace Bohuslava Martinů.

Pátek 4. prosince 2020

Opera Carmen Georgese Bizeta bude dnešním programem nočního cyklu streamů  Stars in Signature Roles z MET. V záznamu z 16. ledna 2010 zpívali Barbara Frittoli, Elīna Garanča, Roberto Alagna a Teddy Tahu Rhodes s dirigentem Yannick Nézet-Séguinem.

Pražský komorní balet na internetové televizi Mall.cz v 18:00 představí projekt Zabiják život v režii a choreografii Marka Svobodníka a Petra Zusky.

Curtis Institute of Music ve Philadelphii zařadil do programu program smyčcového a harfového oddělení. Zazní mj. Partita č. 1 h moll BWV 1002 J. S. Bacha (Tianyou Ma – housle), dvě Fantasie G. F. Telemanna (Betrice Chen – viola), Serenáda, op. 83 Eliase Parish-Alvarse (Subin Lee – harfa) a Sonáta G dur, op. 27/5 Eugena Ysaÿe (Josephin Chung – housle).

Philharmonie Paris  bude streamovat koncert Orchestre Radio France s dirigentem Myung-Wung Chungem a sólistkou Marhou Algerich. Zazní Třetí klavírní koncert a všechny tři suity z baletu Romeo a Julie Sergeje Prokofjeva.

Sobota 5. prosince 2020

Sobotní noční stream z MET bude přenášet operu Ariadna na Naxosu Richarda Strausse. V hlavních rolích uslyšíme Jessye Norman, Kathleen Battle, Tatiana Troyanos James Kinga pod taktovkou Jamese Levina. Záznam byl pořízen 12. března 1988.

Svatováclavský hudební festival bude v 18:00 streamovat program nazvaný Haydn / Rejcha: Klasicistní skvosty. Na programu vystoupí Bennewitzovo kvarteto a klarinetista Igor Františák. Zazní Smyčcový kvartet G dur, op. 17/5 a Smyčcový kvartet Es dur „Žert“, op. 33/2 Josepha Haydna a Kvintet pro klarinet a smyčce B dur, op. 89 Antonína Rejchy.