Českotřebovský deník 343/2020 (1/12) 
V Podbranské se budují chodníky 

Škoda, že není ještě třeba konec října. Nyní si pěkného počasí vhodného pro stavební práce mnoho neužijeme. Přesto se i dnes 1. prosince pilně pracovalo na chodnících v Podbranské ulici a to v obou jejích úsecích. Na fotografiích se zaměřujeme na jednosměrnou část ulice vedenou kolem Kapounova mlýna, kde budou chodníky složeny ze zámkové dlažby.  Pro zřízení nového chodníku je však třeba dost velkých přesunů materiálu. Pro bezpečnost chodců je ovšem chodník velmi potřebný...

Na novém mostě  a v okolí zázrakem vyrostlo zábradlí


VÝTVARNÁ LITOMYŠL ´20.

Galerie Litomyšl znovu ožívá, nabízí návštěvu již dříve připravené výstavy, jejíž vernisáž byla původně plánovaná na 16. října.  Výstava bude otevřena denně mimo pondělí od 3. 12. 2020 do 15. 1. 2021 v domě U Rytířů. Na výstavě v Litomyšli můžeme také shlédnout práce českotřebovských výtvarnic Ivety Bouchalové, Marty Demelové a Pavly Klimešové.  K výstavě je připraven doprovodný program:
 
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVOU
Čtvrtek 3. 12. od 19 hodin
Úterý 8. 12. od 17 hodin
Čtvrtek 17. 12. od 19 hodin
Maximální počet návštěvníků na komentované prohlídce je 9 osob. Rezervace možná na e-mailu tomanova@galerie.litomysl.cz.
 
VÝTVARNÁ DÍLNA – VÁNOČNÍ PAPÍRY
Sobota 12. 12. od 9.30 do 12.12
Maximální počet návštěvníků na výtvarné dílně je 9 osob.  Rezervace možná na e-mailu edukace@galerie.litomysl.cz. Ve vnitřních prostorách galerie platí povinnost nosit roušky. Návštěvníky také prosíme o dodržování dostatečných rozestupů.  Aktuální informace o konání výstavy a doprovodných programů naleznete na webových stránkách galerie a facebooku. Změna programu vyhrazena.
 
Akce Česko zpívá koledy bude po desáté, ale bez hromadných sešlostí
Akce Česko zpívá koledy s Deníkem slaví své první velké kulatiny. Ve středu 9. prosince se totiž od 18 hodin uskuteční už po desáté. Byť s jistým omezením, jelikož vládní opatření znemožňují hromadné akce.
Prostě si zazpíváme v domácím prostřední v rodinném kruhu či, pokud by to epidemiologická situace dovolila, v malých skupinách s dostatečnými rozestupy třeba před vašim domem, na návsi či kdekoliv jste byli zvyklí. Pořád však musí platit, že zdraví je na prvním místě. Znamená to, že se tentokrát na náměstí při zpívání koled nesejdeme.  Bude-li nějaká on-line produkce nebylo ještě oznámeno.  Fotografie z této akce v roce 2018
Ústecká kulturní scéna opět ožije zásluhou absolventa umprumky
Dlouhé týdny bez kulturního vyžití se, zdá se, chýlí ke konci. Postupné uvolňování opatření umožňuje od čtvrtka 3. prosince opět pořádat alespoň některé akce. V orlickoústecké Malé scéně již o den později začne výstava Dítě z plastu, kterou má na svědomí úspěšný absolvent místní umprumky.
Na vernisáž v omezeném počtu  Martin Kolář je druhým rokem studentem ateliéru kresby Akademie výtvarných umění v Praze a ve svém rodné městě se prezentoval již několikrát. Poslední výstavu v klubu Popráč dosud veřejnost vidět nemohla, nyní by ale zmírnění omezení mělo uspořádání akce umožnit. „A to včetně vernisáže v pátek od 17 hodin, samozřejmě za přítomnosti omezeného počtu osob a dodržení všech hygienických opatření,“ říká Lenka Janyšová ze spolku Malá scéna. Jak dále dodává, ti, kteří se nedostanou přímo na páteční vernisáž, příležitost určitě mít budou. „A to v rámci dalších plánovaných akcí a také během běžného provozu zdejšího baru,“ upřesňuje ředitelka spolku.

Mezinárodní kompoziční soutěž Musica Nova - koncert vítězů bude on-line


Ve dnech 20. – 22. listopadu 2020 se uskutečnil 29. ročník mezinárodní kompoziční soutěže zvukové tvorby Musica Nova – poprvé zcela distančně. Účastnilo se jej 81 autorů z 23 zemí Evropy, Severní i Jižní Ameriky, Asie a Austrálie. Organizátoři nyní připravují koncert vítězů, který bude streamován přes Youtube v pátek 11. prosince 2020, v dalších týdnech do konce roku odezní skladby všech finalistů a přidružené soutěže České ucho.
Soutěž Musica Nova je zaměřena na takzvaný „sonic art,“ ve kterém se koncentrují jak skladatelské, tak technologické dovednosti. Hodnotí se především kreativita, ačkoliv řemeslné zvládnutí je samozřejmou podmínkou. Soutěží se ve dvou kategoriích – studiové zvukové tvorbě (kategorie A) a tvorbě s živě/live prováděnou složkou (kategorie B). Soutěž má též speciální české kolo a přidruženou soutěž pro nejmladší amatéry České ucho. V kategorii studiové tvorbě bylo hodnoceno 61 skladeb, v kategorii s živou složkou 20. Nejvíce skladatelů bylo tradičně z USA, ČR, Velké Británie, Německa, Kanady, Japonska, Taiwanu. Soutěže se ale letos zúčastnili například i autoři z Indie nebo Portorika. Vítěze vybírala mezinárodní porota, jejímž předsedou byl slovenský skladatel a broadcaster Juraj Ďuriš. Dalšími členy byli: americká skladatelka a profesorka působící aktuálně v Belgii Elizabeth Anderson, muzikoložka a manažerka soutěže Lenka Dohnalová, německý skladatel a klavírista Rainer Buerck, skladatel a pedagog FAMU Pavel Kopecký, skladatel a profesor University v Edinburghu Peter Nelson, skladatel Rudolf Růžička, skladatel a profesor University v Aberdeenu Peter Stollery.
V kategorii čistě studiové zvukové tvorby (A)zvítězil Brit působící i na Novém Zélandě John Young se skladbou Abwesenheit, čestné uznání získal Brit David Holland se skladbou First Rituals. V kategorii B pro live elektroniku nebo nástroje/hlasy a elektroniku zvítězil Kanaďan Gilles Gobeil se skladbou Sentinelle, čestné uznání získal Brazilec Levy Oliviera se skladbou Mysteries of the Unseen. První místo v českém kole v kategorii zvukové tvorby získal Slavomír Hořínka se skladbou Murmurings, druhé místo získala Soňa Vetchá se skladbou Solo is solo?.Oba ocenění soutěžili v kategorii B, v kategorii A nebyla cena udělena.

Jaké byly představy o využití území označené Trávník IV před 21 lety

Obrázek znázorňuje záměr městského architekta Jiřího Jandery koncem 90. let, kdy prosadila výstavba  supermarketu Billa a plánovala se výstavba pečovatelského domu. Na tomto území byla dříve Tkalcovská ulice a také fotbalové hřiště na Farářství. Na hřišti byla v 80. letech vybudována uhelná kotelna pro sídliště Trávník III a na místě Tkalcovské ulice byla jako předchůdce Billy budována konstrukce odborného učiliště  výrobních družstev. Sametová revoluce tyto plány z 80 let zhatila, konstrukce učiliště byla  nakonec zbourána a volné místo zakoupil investor pro výstavbu supermarketu Billa a v sousedství na místě bývalé uhelny a kotelny postavila společnost TEZA stávající multifunkční budovu. Místo zamýšleného sportovního areálu VDA za červeňákem vznikla oddychová zóna a park. Dům s pečovatelskou službou vznikl s poněkud jiným půdorysem a byl dokončen v roce 2004.  Některé plánované budovy na vjezdu k Bille od Litomyšlské ulice dosud postaveny nejsou, pouze zde vznikl Lékařský dům. Dosud se jedná o soukromém pozemky...
Takto vypadá stejná oblast v současnosti: