Českotřebovský deník 344/2020 (2/12)
Středeční dopoledne na novém mostě

Už se pomalu uklízí a připravuje ke zprovoznění. Velké kameny a betonové kousky nahrnuté právě na cestu do parku zde jsou jakoby naschvál, aby se tudy prostě chodit nemohlo.  U je poznat, že most dá lokalitě poněkud jiný ráz a že bude postupně potřeba také ve stejném stylu upravit zábradlí na nábřeží nejen na místě současného mostního provizoria, ale také dále na celém nábřeží a to na obou jeho stranách. Také vyvstává otázka, zda se také probudí Povodí Labe aby odbagrovalo a vyvezlo nánosy bahna v korytu Třebovky, což je práce, která se dá dělat také v zimě. prostě aby v příštím roce  už bylo Zámostí "jako ze škatulky". Práce zde  samozřejmě ještě bude.
Ještě se chci pozastavit nad stále uzavřeným průjezdem z Chmelnice na Podbranskou a dál do města. Pokud to je tak moc zapotřebí, má být tato dopravní změna řádně vyznačena a ona není! Není přece možné si posunovat dopravní značky tak jak se zachce, musí k tomu být pro motoristy nějaká informace. A tak přijedete třeba z Kateřinské a od Kostelíčka dolů do Benátek a přes most pojedete kolem Diskontu, kde však zjistíte, že dál to nejde a nikdo vás předtím nevaroval. Třebováci vědí, že se musí propasírovat přes areál služeb u STK, ale mělo by to být vyznačeno.  A tak to vypadá, že povinnosti všichni neplní tak, jak by měli....   

Městské muzeum bude od čtvrtka 3. prosince znovu částečně otevřeno. 

Pro návštěvníky je připravena tradiční výstava betlémů s názvem Sláva na výsostech Bohu!,  která bude přístupná do neděle 3. ledna 2021.
 
Otevřeno denně mimo pondělí 8 – 18 hodin, během svátků s těmito výjimkami:
24. prosince: 9 – 12 hodin
25. prosince: 13 – 18 hodin
26. prosince: 13 – 18 hodin
28. prosince: zavřeno
30. prosince: 8 – 18 hodin
31. prosince: zavřeno
1. ledna: zavřeno
 
Informační centrum bude otevřené dle výše uvedené otvírací doby.
Expozice zůstávají zavřené, pravidelné semináře a přednášky se nekonají.
Badatelna je v provozu, případnou návštěvu je nutno domluvit na tel. 731 604 848 nebo prostřednictvím e-mailu pekova@mmct.cz.
Městské muzeum Česká Třebová, Klácelova 11, Česká Třebová, tel. recepce 465 322 634, tel. kancelář 465 534 516, www.mmct.cz
 
Pořady KC on-line pokračují
Dnes večer vidělo operetu Manzele Nitouche v provedení DS Hýbl dalších 18 diváků.  Další pořady
4.12. Pátek 20:00 Večer s Karlem Kubištou 1 cyklus snímků z tvorby českotřebováka Karla Kubišty
https://youtu.be/3Cr_ZkxA9cw
5.12. Sobota 09:00 Jabkancová pouť 2006  záznam z Jabkancové pouťi v České Třebové https://youtu.be/y84ZujLCVaw
 
Vánoční trhy v Nádražní ulici se uskuteční !
Dochází ke změnám možností, se kterými se při uzávěrce prosincového vydání Českotřebovského zpravodaje  nepočítalo. Proto rozhodnutí uspořádat Vánoční trh v Nádražní ulici na zlatou neděli 20. prosince přichází až nyní. Samozřejmě za předpokladu splnění všech nařízení. Připravuje se program i plakát, zatím uvádím jen toto předběžné upozornění.  Současně bude také ve Výstavní síni Kulturního centra zprovozněn Českotřebovský pohyblivý Unzeitigův betlém, který je letos raritní i tím, že  si připomínáme právě 100 let od jeho vzniku. Během let se samozřejmě rozšiřoval a obohacoval, zvětšovaly se možnosti pohybu betlémových postaviček.  Z posledního stavění betlému v loňském roce máme natočené video, které obsahuje i svědectví rodinných příslušníků o tom, jaký byl osud  tohoto unikátního výtvarného i mechanického díla.  Video bude v nejbližších dnech publikováno..
 
Zimní stadion v omezeném provozu
Vzhledem k rozvolnění mimořádného opatření vlády ČR se od zítra 3.12.2020 spouští provoz ZS za podmínek stanovených ministerstvem zdravotnictví. V jednoduchosti můžeme začít používat vnitřní prostor ZS, ale musíme dodržet 10 osob na ledové ploše, respektive ve vnitřním prostoru budovy ZS a současně používaly ochranu dýchacích cest, i na ledě. 
Pokud budete mít zájem si zahrát tréninkově hokej 5 na 5, je možné se objednat u vedoucího ZS Davida Píši tel.: 731 449 814, cena jednotky je stanovena na 800,- včetně DPH.
Prosím všechny zájemce, aby respektovali pokyny Davida Píši, tak aby objednávané bloky navazovaly na sebe a byl maximálně využit prostor ZS, nebyly proluky v provozu vzhledem k ceně a omezením. Dále všechny žádám, aby po dobu návštěvy ZS dbali na nařízení ministerstva zdravotnictví a pokynů obsluhy ZS.
 
Krytý plavecký bazén
bude opět v provozu od 4. prosince
Krytý plavecký bazén  opět zahajuje provoz pro veřejnost 
za těchto stanovených podmínek
- provoz zahajujeme v pátek 4.12.2020 v 10.00 hodin
- okamžitá kapacita stanovena na maximálně 90 návštěvníků
- parní kabiny dle nařízení MIMO PROVOZ
- tobogán, vířivka a chrliče vody jsou funkční
- solárium v provozu
- roušky povinné ve vestibulu a bufetu, jejich odložení je možné před vstupem do sprch



Chystané stavební práce mezi Kolínem a Českou Třebovou přesunou od jara část expresů mezi Prahou a Brnem na pomalejší trasu.
Nový jízdní řád přinese od 13. prosince v dálkové dopravě Českých drah nové mezistátní spojení do Polska a současně i konec řady omezení dopravy kvůli koronaviru. Větší změny se čekají až na jaře kvůli chystaným omezením v úseku Choceň – Ústí nad Orlicí a Pečky – Velim. To přinese přesměrování části vlaků z Prahy do Brna u linky Ex 3 na pomalejší trasu přes Vysočinu.
Změny v dálkové dopravě:
Spojení do Polska - Stávající vlaky EC 114 / 115 Cracovia mezi Prahou a Krakovem budou denně prodloužené až do stanice Przemyśl Glówny s příjezdem večer ve 21:13. Zpět z Przemyśle do Prahy bude vlak odjíždět ráno v 7:00.
V termínu od 1. dubna 2020 je plánována rozsáhlá výluková činnost Správy železnic v úsecích Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí – Choceň a Velim – Pečky. Z tohoto důvodu se od tohoto data předpokládá změna jízdního řádu. Dotkne se pravděpodobně všech vlaků trasovaných zmíněnými úseky. Změna bude obsahovat mimo jiné odklonové trasy vybraných vlaků linky Ex 3 přes Havlíčkův Brod. Konkrétní informace k této mimořádné změně budou zveřejněné po detailním projednání se Správou železnic a příslušnými objednateli.
 
Bezbariérovost je v památkách složitější, ale ne nemožná
Náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu a investice Roman Línek podepsal tento týden memorandum o vzájemné spolupráci s městem Pardubice o odstraňování bariér v přístupu ke kultuře v krajském městě.
„Je to chvályhodná iniciativa, se kterou přišlo město Pardubice a my se k ní připojujeme s krajskými institucemi – Krajskou knihovnou, Východočeskou galerií, Východočeským muzeem a v neposlední řadě také s naším Domem hudby,“ řekl Roman Línek. „Smyslem je spolupráce při odstraňování bariér, a to jak těch stavebních, tak i mentálních, v přístupu občanů ke kultuře. Naše tři kulturní instituce sídlí v historických budovách z dob Pernštejnů, takže po stavební a památkové stránce to mnohdy není jednoduché. Právě proto je to velká výzva, kterou třeba nyní řešíme ve 3. patře paláce Zámku Pardubice, kde počítáme se společenským sálem. Při nedávné prezentaci navržených architektonických řešení tam lidé šli po původních schodech až do nejvyššího patra zámku a několik zadýchaných seniorů se nás hned ptalo, jestli to bude jediný přístup do sálu.  Naším cílem samozřejmě je, aby se sem méně pohybliví lidé bezproblémově dostávali s pomocí výtahu, a hledáme spolu s architekty a památkáři nejlepší řešení,“ dodal Línek.
O něco jednodušší to bude v automatických mlýnech, kde bude sídlit Východočeská galerie. Při celkové přestavbě budovy se s bezbariérovostí počítá už od začátku.  

ELDIS dodá radiolokátory pro tři slovenská armádní letiště 
Pardubická společnost ELDIS dodá v příštích třech letech na tři slovenská vojenská letiště komplexní radarový systém RPL-2000. K podpisu smlouvy došlo na Slovensku v pondělí 30. listopadu. Celková ceny zakázky činí 19,73 milionu eur (516 mil. Kč). ELDIS Pardubice tím získá významnou referenční zakázku v zemi NATO. Společnost je členem průmyslové skupiny Czechoslovak Group a její divize CSG Aerospace.
„Tendr vypsalo slovenské ministerstvo obrany pro tři vojenská letiště, konkrétně Kuchyňa-Malacky, Sliač a Prešov. Díky tomu, že jsme uspěli, máme na příští tři roky zajištěnou práci jak ve výrobě, tak při instalaci u zákazníka. V každém z příštích třech let dodáme náš systém na jedno letiště s tím, že začneme na letišti Kuchyňa-Malacky a v roce 2023 projekt ukončíme na letišti v Prešově,“ říká Aleš Jedlička, ředitel společnosti ELDIS Pardubice.
Komplexní radarový systém RPL-2000 patří mezi úspěšné produkty společnosti s řadou instalací v zahraničí. V České republice jej ELDIS Pardubice v minulých letech instaloval na čtyřech vojenských letištích v Praze -Kbelích, Pardubicích, Náměšti nad Oslavou a v Čáslavi. Systém tvoří primární přehledový radar RL-2000, monopulsní sekundární přehledový radar MSSR-1 a přesný přibližovací radar PAR-E. Všechny tři radary v radarové soupravě RPL-2000 jsou plně v souladu se standardy ICAO a EUROCONTROL.
„Zakázka je pro nás významná v tom, že je Slovensko zemí NATO. Naše společnost usiluje o to, aby se více prosadila na západních trzích. V současné době se například s přesným přibližovacím radarem PAR-E účastníme velkého tendru v Německu. Zajímavý je pro nás do budoucna také slovenský trh. Jde jednak o další spolupráci s ministerstvem obrany, jednak o civilní letectví. V případě civilního letectví dojde v delším horizontu k obměně radarových systémů. Když budeme mít na Slovensku realizovanou takhle významnou zakázku, může se naše šance zvýšit i v této oblasti,“ doplňuje Aleš Jedlička.
Přestože ELDIS Pardubice dodá své radarové systémy pro slovenská armádní letiště, nejsou jeho radary primárně vojenská zařízení. To znamená, že nejsou určeny pro vojenské účely v tom smyslu, že by se jimi například dala řídit palba. Jejich účelem je zajišťovat přehled o letadlech v okolí letiště, bezpečně navádět letadla na přistání a v případě sekundárního radaru také zajišťovat komunikaci s letadly.

Jeden z největších českých festivalů JamRock se bude stěhovat. Po třinácti letech přesídlí ze Žamberka do Letohradu. „Tak to je paráda. Bude to mít nový náboj, přinese to další možnosti,“ slibuje si od novinky Martina, skalní fanynka třídenního multižánrového festivalu pro pětadvacet tisíc diváků.Uspořádání třináctého ročníku červnovém termínu zhatila letos opatření proti šíření koronaviru, náhradní zářijový termín neschválil Žamberk. Pilně se připravuje čtrnáctý ročník, který by se měl konat od 3. do 5. června 2021 na loukách před Letohradem. „Naprosto zásadní je, že chceme JamRock posunout někam dál, zvětšit, rozšířit, celý trochu inovovat,“ vysvětluje dramaturg festivalu Libor Pavlata, proč dochází ke změně adresy. (Orlický deník)