Českotřebovský deník 345/2020 (3/12)
Po roce se opět pojede po novém mostě přes Třebovku !

V pátek 4. 12. bude opět zahájen dopravní provoz přes most na Zámostí zatím s omezenou rychlostí.  Stále se jedná o staveniště, které má být kompletně uklizeno do 22. prosince t.r. celé staveniště má být uklizeno a vyčištěno do 22. 12. 2020. Doufejme, že se nejedná jen o most, ale také o další navazující komunikace, do dneška označené různě pohozenými zákazovými značkami. Jde o akci Pardubického kraje, nikoliv akci města a průjezdnost byla možná až po získání povolení k předběžnému užívání stavby. 


Nemusíte sedět doma. Do městského muzea na betlémy!

Ani letos nebudou tradiční návštěvníci předvánočních akcí v městském muzeu ochuzeni o možnost shlédnout tradiční předvánoční výstavu. Ta byla vlastně zahájena nenápadně již ve čtvrtek 3. prosince, kdy pominuly předchozí zákazy a s určitým omezením je možné výstavu navštěvovat.  Rozhodně to stojí za to. Máme zde možnost shlédnout další betlémy z bohaté sbírky českotřebovského muzea.  Možnost je pro současnou návštěvu skupiny do deseti členů. Roušky jsou povinné, dezinfekce připravena.  Jako ukázku uvádím  některé fotografie  vystavených betlémů (bez popisek) ve zvláštním souboru ZDE. Foto Vojtěška Vohralíková.


Tradiční vánoční instalace v litomyšlském domě U Rytířů 

Kulturní život se probouzí také v okolních městech: V Litomyšli  připravila instalaci umělkyně a designérka Lenka Holíková.
LENKA HOLÍKOVÁ ROURY
Umělkyně Lenka Holíková žije a tvoří v průsečíku dvou kultur – české a německé. Svoji vánoční instalaci pro Městskou galerii Litomyšl nazvanou „Roury“ umístila do oken nevyužívaného zadního traktu domu U Rytířů. Originálním způsobem se jí tak podařilo upozornit na architektonickou členitost domu a současně zpřístupnit umělecké dílo divákovi v době, kdy je vstup do galerie nejistý.  Vánoční instalace bude v domě U Rytířů k vidění do 10. ledna.
Více informací na www.galerie.litomysl.cz


Spořitelna nám hází klacky pod nohy, nemá nás ráda


Možná jste také dostali zprávu o stěhování pobočky na Staré náměstí, ve které, kromě jiného stojí, že veškeré operace s vkladní knížkou bude nutné vyřizovat v pobočce v Ústí nad Orlicí. Na nové pobočce nebude totiž pokladna. Vím, že spořit na vkladní knížku není příliš moderní, je spousta jiných možností, ale zdá se mi, že tento způsob je spolehlivější, než různými podvodníky snadněji napadnutelné různé účty. Jsem přesvědčená, že formu spoření na vkladní knížku využívá především starší generace, která je na tento způsob od mládí zvyklá. A teď dostala od České spořitelny skutečně skvělý dárek, již si své úspory nebude moci vybrat, ani si je vložit na vkladní knížku ve svém městě, ale bude si muset udělat výlet do Ústí. Než dojíždět kvůli každému výběru do sousedního města, to bude lepší zvolit systém hrnek v kredenci, nebo matrace v posteli. Zní to úsměvně, ale ono je to spíše k pláči. Mnozí z nás, starších občanů, špatně chodí, vyhýbají se dopravním prostředkům už z toho důvodu, že se jim do nich špatně nastupuje, či z nich špatně vystupuje. Inu, musíme se smířit s tím, že z dříve vítaných a věrných klientů spořitelny jsme se stali klienty obtížnými, ze kterých spořitelně stejně mnoho nekyne.  Marko III



Filmové večery s Karlem Kubištou 


Pracovníci Kulturního centra nazvali on-line vysílání filmů, které jsem jako režisér vytvořil, „Večery s Karlem Kubištou“, což není zcela přesné, protože filmařina je většinou (když se má dělat pořádně) kolektivní práce několika lidí i na bázi nezávislého, poloprofesionálního nebo dokonce amatérského filmu. Filmy, které budete moci vidět, jsem všechny vytvořil jako režisér a autor námětu a scénáře, mnohdy i jako kameraman a dělal jsem i střih a zvuk. Filmy se natáčely postupně v Městském televizním studiu, společnosti EvroServis.cz a studiích Tribovia Pictures, Tribovia film a Do-Ba Studio.  Celý článek ZDE


Je zima, sněží, ale na chodnících v Podbranské se pracuje


 

Pracovní podmínky opravdu není co závidět, je však zapotřební dílo dokončit.   Zítra by měl být obnoven provoz po nových komunikacích a měly by tedy zmizet i všelijaké provizorní dopravní značky, které někteří motoristé ani nemohli respektovat, museli by jinak dost daleko třeba i couvat, když zjistili zákazy na poslední chvíli.  Měl by také zmizet  i zákaz vjezdu do jednosměrné ulice, který byl kreativně použit u budovy bývalého Kapounova mlýna, snad aby nedocházelo ke konfliktům s vozidly přijíždějícími z Benátek. Nikde v plánech a mapách se o jednosměrce v tomto místě nic neuvádí.