Českotřebovský deník 352/2020 (10/12)
Poděkování a květiny byly pro personál OD Tesco překvapením 

Otevřeno je v TESCU každý den, směny dlouhé, práce nad hlavu. Zvláště nyní před vánočními svátky a to každý rok. Všichni se snažíme, abychom byli  doma s nákupem co nejdříve, zaměřujeme se na zboží v zaplněných regálech a personál, který to všechno zajišťuje, tak nějak ani nevnímáme.  Naštěstí takto neuvažují všichni. A tam bylo ve středu 10. prosince pro tým personál českotřebovského Tesca určitě překvapením, když všichni obdrželi z rukou Táni Řehákové jako poděkování za celoroční  nikdy nekončící práci květinu a perníkovou podkovu pro štěstí spolu s přáním krásných nadcházejících svátků vánočních a štěstí v novém roce 2021. Takže Kouzelné Vánoce plné pohody!  Studio Táňa.

Pozvánka na páteční předvánoční koncert (do Žiliny )

V piatok 11.prosince 2020 o 19.00 hod. si môžete na našom facebooku a youtube vychutnať záznam Predvianočného koncertu Adventure Strings.
 
Adventure Strings, komorný súbor ŠKO  Žilna hraje v zložení:
Slavomír Glos, husle  Ivo Remenec, husle Roman Rusňák, viola Klaudia Remencová, violončelo  Matej Arendárik, klavír
Na programe sú originálne úpravy známych hitov Beatles, Queen, Karla Gotta, Mariky Gombitovej i Johanna Sebastiana Bacha v jedinečnom podaní sláčikového kvarteta.  Záznam sa nahrával štvrtok 05. 11. 2020 o 19.00 hod.
Youtube link: https://youtu.be/K5495hv3gJ8


Kraj se připravuje na největší investici v historii

Na Krajském úřadě Pardubického kraje se tento týden uskutečnil velký čtvrtletní kontrolní den k přípravě a realizaci centrálních urgentních příjmů v Ústí nad Orlicí a v Pardubicích. Zatímco v Ústí nad Orlicí roste hrubá stavba podle harmonogramu, v Pardubicích je vše ve stádiu příprav a běží výběrové řízení na dodavatele.
„Všichni si musíme uvědomit, jaká je v současné době finanční situace krajů. Pro další postup velmi záleží na tom, jaká varianta daňového balíčku bude nakonec schválena. Pokud to bude pro kraje ten nejčernější scénář a přijdeme o čtvrtinu příjmů, tak na financování centrálního urgentního příjmu ani s půjčkami nedosáhneme.  S případnými kompenzacemi bychom to snad zvládli, i když si nebudeme moc vyskakovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
I přes nejisté finanční prognózy musí příprava stavby v Pardubicích plynule pokračovat. „V současné době běží výběrové řízení na dodavatele. Rozhodnuto bude na začátku roku 2021,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Roman Línek. „Je to svým rozsahem a finanční náročností největší investice v dosavadní historii kraje. Vzhledem k tomu, že zde bude potřeba supervizovat součinnost mnoha na sebe navazujících aktivit a jednotlivých výběrových řízení a dodávek zdravotnických technologií, rozhodli jsme se ustanovit od příštího roku pozici koordinátora stavby, který bude společným zmocněncem Rady Pardubického kraje a představenstva Nemocnice Pardubického kraje,“ dodal Línek.
Dalšími přípravnými investicemi po zbourání bývalé dětské chirurgie je přestěhování a rekonstrukce stravovacího provozu v Pardubické nemocnici a odstranění zeleně v místě budoucího pavilonu, které musí být provedeno v době vegetačního klidu.
 
Ocenění pro krajský turistický portál 

Pardubický kraj - Virtuální média nabývají v dnešní době na významu. Jedním z důvodů je i to, že dovedou rychle reagovat na změny, které se kolem nás neustále dějí. Pardubický kraj provozuje portál www.vychodnicechy.info, který živou databankou a je stále modernizován. Včera za svou funkcionalitu získal v celostátním kole soutěže Zlatý erb 2020 cenu ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci.
„Pardubický kraj provozuje od roku 2006 turistický portál www.vychodnicechy.info. Od té doby změnil už několikrát svůj design, zkvalitnil a rozšířil funkcionality, znásobil databanku informací, stal se responzivní a přidal profil na FB a Pinterestu,“ sdělil radní za majetek, sport, cestovní ruch, informatiku a e-Government Alexandr Krejčíř.
Portál prochází pravidelně rozvojovými aktivitami, které jsou prováděny pro zvýšení uživatelského komfortu jeho návštěvníků. V rámci těchto úprav jsou následovány nejmodernější trendy v oblasti propagace České republiky, rozvoje IT technologií. Nezastupitelnou roli v aktualizaci databanky portálu hrají TIC, který neustále data doplňují a aktualizují. 
„Tvorba a rozvoj portálu je kontinuální proces, který pravděpodobně nebude nikdy hotov, stále na něm pracujeme,“ dodal Alexandr Krejčíř.
Na množství, kvalitu a užitečnost  informací, počet jazykových mutací, grafiku webu uživatelskou přívětivost a také vnitřní provázanost informací v rámci webu byl portál již několikrát oceněn odborníky v oblasti CR na prestižních soutěžích předními místy. Včera k nim přibyla cena ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci v celostátním kole soutěže Zlatý erb 2020.
 
Životnost mostu ve Višňárech u Litomyšle  zvýší modernizace o 100 let

Krajští radní na svém posledním zasedání schválili dodavatele modernizace mostu č. 358-014 ve Višňárech na Litomyšlsku, který se blíží ke konci životnosti. Projekt za 13 milionů korun zaplatil Pardubický kraj s pomocí programu IROP.
„Zatížitelnost stávajícího mostu je dle platných norem nedostačující a blíží se ke konci zbytkové životnosti. Díky modernizaci dojde k prodloužení životnosti mostního objektu minimálně na 100 let. Kromě toho dojde ke snížení hlukové zátěže z dopravy, zvýšení bezpečnosti a provoz bude plynulejší. Modernizace se také dočká komunikace na straně před a za mostem,“ sdělil první náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Michal Kortyš.
„Náklady na stavbu jsou ve výši 13,3 milionů korun. Stavět by se mělo v závislosti na klimatické podmínky v únoru příštího roku. Vybraná dodavatelská firma garantuje dokončení během sto dní od zahájení prací,“ řekl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek. „Pardubický kraj získal na modernizaci mostu peníze z evropských prostředků. Projekt je realizován z programu IROP v rámci zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční infrastruktury. Dotýká se tak vybraných úseků silnic II. a III. tříd.  V tomto případě činila dotace 52 % z celkové částky,“ dodal radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
 
Testy pro učitele zajišťuje také OLU Jevíčko

vedle odběrových míst v areálech Nemocnice Pardubického kraje a soukromé společnosti MeDiLa, mají nově pedagogové možnost nechat se bezplatně testovat takzvanými antigenními testy také v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku. Obecně je za necelý týden zájem pedagogů nízký. Například v úterý 8. prosince se na odběrových místech NPK a.s. jednalo o 68 pedagogů.
„Zájem o testování je mezi pedagogy nízký, což jsme ostatně i předpokládali. V úterý naše nemocnice vykazuje 68 testovaných, v pondělí 64, za celý víkend 33 a minulý pátek 48. V případě našeho kraje jsme však kapacitně připraveni i na téměř stoprocentní využití. Původní plánovaná kapacita na odběrových místech Nemocnice Pardubického kraje tak byla vzhledem k nízkému zájmu pedagogů uvolněna pro samoplátce, kteří potřebují antigenní testy například pro návštěvu v zařízení sociálních služeb,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Pro zlepšení testování v oblasti Moravskotřebovska a Jevíčska zahájili antigenní testování také v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku. Podle ředitelky zařízení Lenky Smékalové zájem roste. „Nejprve byl zájem poměrně vlažný, ale dnes už máme do Vánoc objednaných přibližně 100 lidí a další nám volají. Kromě učitelů se jedná také o lidi, kteří chtějí navštívit své příbuzné v domovech pro seniory nebo v jiných zařízeních,“ sdělila ředitelka Smékalová. „Vyjde-li antigenní test u bezpříznakového pacienta pozitivní, můžeme mu odebrat i PCR test, který každý den vozíme ke zpracování do Litomyšle, což je pro zájemce komfortní způsob,“ doplnila ředitelka.

Od neděle 13/12 bude nový jízdní řád. Platí nová tarifní mapa IREDO