Českotřebovský deník 365/2020 (23/12)
Třistašedesátý pátý a přece není letos poslední  

Zpravodajství bude pokračovat do Silvestra a nakonec i potom po Novém roce. Témata jsou, snad je odložíme po Vánočních svátcích. Pak totiž přijdou témata novoroční a nějaké změny  budou také u nás v České Třebové.
 
Zítra bude Štědrý den

Pošta se tradičně před Vánoci plní zprávami typu PF 2021. Všichni si přejeme zdraví a nyní dobře vidíme, že to je to nejdůležitější.  Tak jsme si mysleli, že se postupně vše uvedeme do normálního tempa, že bude čas na odloženou kulturu, že budeme moci sportovat.   A nyní se vracíme zase zpátky a to bohužel ne za pochopení veřejnosti, ale za štěkání všech, kterým je zakazováno.
Protože mám dobré zprávy o tom, jak to je v nemocnici i o těch případech nejtěžší, tak bych chtěl navrhnout, aby se ti, kteří tak moc hlasitě požadují se zákazy skončit šli  aspoň na týden sloužit do "covidária", tedy na internu, JIP nebo ARO, kde budou vidět ty skutečně nemocné a budou se o ně muset starat ve 12ti hodinových směnách oblečeni do anticovidového skafandru. . Třeba si aspoň na chvíli uvědomí, že tam na těch obsazených lůžkách můžou být brzo klidně také oni sami.  Ta nemoc není tam někde daleko, ale je tady u nás a mezi námi. A denně se s ní potkáváme v prodejnách a na ulicích. A čím bude takových setkání méně, tím dříve  to skončí a děti zas budou moci do školy.
 
Spolek Za jeden provaz se opět hlásí s novou předsedkyní

Rok se s rokem sešel a rok 2020 je téměř na svém  konci. Mnohým z nás se nejspíše uleví a budeme s nadějí vyhlížet rok 2021, který se snad ponese v trochu jiném duchu než ten letošní.
Věřím, že i přes ty všechny nečekané situace, které nám tento rok přinesl a změnil nám tím naše životy, jsme si právě v těchto nelehkých momentech mohli uvědomit, že i ty nejobyčejnější věci nejsou samozřejmostí a lusknutím prstů se  vše může změnit. Spousty lidí zkusilo, jaké to je ztratit práci ze dne na den, bát se o své nejbližší a každý z nás se určitě potýkal se strachem z toho, co bude dál.
I přes veškeré tyto nepříjemné situace, které nás tento rok sužovaly, se nám všem změnil pohled na svět a uvědomili jsme si, že to není jen o nás, ale i o lidech kolem nás, a že se musíme chránit navzájem, být k sobě laskaví, ohleduplní, pomáhat si, a především táhnout za jeden provaz.
Pro mne jako členku spolku Za jeden provaz bylo úžasné pozorovat lidi kolem sebe, kteří například pomáhali šít roušky nebo rozváželi nákupy seniorům.
I náš spolek se na jaře zapojil do rozvozů nákupů seniorům, roznosu informačních letáků a nahrávání audio záznamů pro českotřebovský Domov pro seniory.
Nicméně jsme ve spolku byli dost omezování vládními nařízeními, kvůli kterým naše činnost byla pozastavena a nemohla se konat spousta akcí, které jsme pro Vás na rok 2020 především v podzimních měsících plánovali.
Na druhou stranu tuto pauzu beru jako pozitivní věc, kdy jsme se dost zamýšleli nad dalším fungováním našeho spolku a udělali jsme i pár rozhodnutí, které doufám, budou pro spolek přínosné.
Rozhodli jsme se, že spolek bude fungovat i nadále, ale pod novým vedením – mladším. Doufáme, že přijdou noví mladí lidé, kteří budou mít chuť pomáhat lidem a dělat je tak šťastnými.
I my  nadále chceme naplňovat cíle spolku, pomáhat a dělat radost druhým.
Po dlouhém rozmýšlení se předsedkyně spolku Anna Borková rozhodla z rodinných důvodů rezignovat  na pozici předsedkyně”, dále bude pokračovat pouze jako řadový člen. Tři roky v čele spolku pro ni znamenaly ohromný kus práce, především ve výročním roce 2018. Anička se snažila spolek udržet v chodu, měla vše pod kontrolou a především měla chuť pomáhat, a o to víc je to krásnější, že ji to dělalo šťastnou a naplňovalo ji to. Vizí spolku však je, aby se předával mladším generacím, a proto bude spolek nyní v rukou studentky českotřebovského gymnázia, a to mých – Emmy Kameníkové.
Ve chvíli, kdy mi nyní již bývalá předsedkyně předávala svou funkci,  říkala: „Moc ráda bych poděkovala těm, kteří odvedli práci přede mnou, což znamená 10 let nepřetržité činnosti, já jsem na jejich práci pouze navazovala. Velmi si vážím podpory své rodiny, která měla pro mé aktivity velké pochopení. Emmě přeji, aby ji tato nová role naplňovala a našla v ní smysl.“ Anička je úžasnou osobou, která mi se vším pomáhá a já si toho moc vážím.
Na závěr bych i moc ráda poděkovala všem dalším , kteří se zapojili a pomohli nám. Protože i malá pomoc je pro nás velkým přínosem.   Emma Kameníková
 
Krásné přání od Evy Jakoubkové

Rok, který nás brzy opustí, nebyl k nám příliš milý,
nadělil nám hodně starostí a sebral z plachet síly.
Ať podaří se nám s jeho poslední nulou zlé zážitky vynulovat
a jako zbrusu nové jedničky nový rok nastartovat!+
 
Začít znovu od začátku, vzít to pěkně popořádku.
Zkusit z nezdarů a potíží se poučit,
a něco nového tím i o sobě se naučit.
Hodně smíchu, hodně lásky a všechno se spraví,
dočkáme se lepších zítřků a určitě i zdraví!
 
Dobrý nový rok 2021 přeje  Eva Jakoubková

Vánoční pexeso

Eva Jakoubková poslala víc, krásně vytvořené "Vánoční pexeso", které  pořád ještě může být vhodným a milým vánočním dárkem pod stromeček. Stačí si jej vytisknout na bílý papír, potom podlepit, třeba také vybarvi. To děti jistě stihnou i po Vánocích, protože omezení, která byla"nadělena", jsou přísná a doma tak bude najednou více času. Co s ním?  Je tady Vánoční pexeso, které přinese práci a potom i zábavu pro celou rodinu.  Stáhnout si jej můžete z tohoto odkazu ZDE

A ještě dvé pé efka Třebováků z Prahy a z Austrálie